ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Олександр ЛЕДИДА: "Дострокові вибори задумані не заради утвердження демократії, а як піар-технологія опозиції"

    01 июля 2024 понедельник
    30 переглядів

    Несподіваний поворот у ситуації з позачерговими парламентськими виборами і досі викликає чимало запитань в усіх, хто цікавиться політикою. Тому ми звернулися за роз’ясненнями і коментарями до народного депутата України, голови обласної організації Партії регіонів Олександра Олександровича ЛЕДИДИ.

    Голова Закарпатського обласного відділення Партії регіонів, народний депутат України Олександр ЛЕДИДА.
    Голова Закарпатського обласного відділення Партії регіонів, народний депутат України Олександр ЛЕДИДА.

    — Чому минулого тижня В.Янукович погодився на дострокові парламентські вибори, хоча раніше їх законність і доцільність піддавалися сумнівам?

    — Ситуація в державі дійшла до тієї крайньої межі, перейшовши яку, можна було би втратити державність. Дійшли до межі, за якою уже цілковите нехтування законністю як такою. Укази Президента про звільнення і призначення суддів Конституційного Суду є, м’яко кажучи, незрозумілими. До речі, суддями Конституційного Суду можна стати тільки склавши присягу у Верховній Раді, чого ще не було. До того ж спершу були заяви різних політичних сил, що політичне рішення про проведення виборів слід приймати тільки після висновку Конституційного Суду. Але із звільненням судді-доповідача ситуація підійшла до правового хаосу. І не тільки правового. Після місяця політичної нестабільності намітилися вже різко негативні тенденції і в народному господарстві. Є тенденція до зниження основних економічних показників. А В.Янукович як глава уряду несе відповідальність за господарську ситуацію. Бо політичні проблеми можна вирішити за лічені тижні, коли ж такі виникнуть в економіці, на це доведеться затратити місяці і роки.

    — З чим Партія регіонів іде на вибори?

    — Я б дочекався остаточних результатів переговорів. Поки прийнято тільки принципове рішення про те, що дострокові вибори Верховної Ради таки відбудуться. Але за якими саме законодавчими нормами їх будуть проводити, в яку дату і багато чого іншого – ще не ясно. У багатьох моментах, пов’язаних з виборами, ситуація зараз – п’ятдесят на п’ятдесят. Коли ж Ю.Тимошенко дає прес-конференцію ще до прийняття рішення, то це тільки заплутує ситуацію і ускладнює прийняття рішень. Якщо політичні сили хочуть домовитися, вони нічого не коментують. Це урок для переговірників. Ю.Тимошенко заявляє, що не треба потрапляти в урядові пастки – так вона називає підвищення середньої зарплати і пенсій. Такі заяві є балаганом. Вони не свідчать про серйозне бажання знайти взаємоприйнятне рішення.

    — Але і В.Янукович в останньому телезверненні до громадян України різко розкритикував непримириму опозицію.

    — А як могло бути інакше, якщо нині не діють закони і не діє Конституція?! Має бути якась відповідальність кожної політичної сили за ті чи інші дії. Парламентсько-урядова коаліція відповідає за те, що доходна частина загального фонду держбюджету за січень – квітень перевиконано більше, ніж на 6%. Є проект змін до бюджету, щоб збільшити його доходну частину на 5 млрд. грн. Продовжується пенсійна реформа, хзапочаткована ще першим урядом В.Януковича. З 1 березня пенсії підвищуються в середньому на 30-150 гривень. Зарплата зросте на 150-300 гривень. А Ю.Тимошенко працює лише на себе. Її не цікавлять ні “Наша Україна”, ні Президент, ні ситуація в державі у цілому. Вона уже готується до президентських виборів. Вона вважає, що у другий тур майбутніх президентських виборів вийдуть вона і В.Янукович, залишивши позаду В.Ющенка. Тому вже зараз, на парламентських виборах вона хоче показати, що її блок набере значно більше голосів, ніж президентська партія. Через це ніякого помаранчевого мега-блоку не може бути. Ю.Тимошенко обіцяла такий блок тільки тоді, коли умовляла Президента розпустити парламент. Як тільки цієї мети досягнуто, вже ні про який мега-блок не йдеться, бо головна мета Ю.Тимошенко – обійти “Нашу Україну”, перетягти ковдру на себе.

    — А в чому смисл дострокових парламентських виборів для Партії регіонів?

    — Конфігурація сил у парламенті не зміниться. Коаліція лишиться приблизно такою же. Може, збільшиться на десять чоловік, може, зменшиться на п’ять. Всупереч багатьом прогнозам вважаю, що і соціалісти пройдуть до парламенту. Нам ці вибори не потрібні, але ми їх не боїмося. На вибори доводиться іти, щоб зняти політичну напругу, а головне – відійти від хаосу в економіці. Проте цього буде досягнуто дуже дорогою ціною. З бюджету буде вилучено дуже велику суму, яка могла піти на додаткове збільшення пенсій і зарплат. Три місяці ніхто не буде нічим займатися – тільки виборами. Іноземні інвестори будуть чекати закінчення виборів, притік капіталів різко скоротиться. А є ще загроза, що їх результати влаштують далеко не всіх, тому вони будуть просто оскаржені.

    — Але ж стабілізувати ситуацію можна було б значно дешевшими методами?

    — Можна було б. Але дострокові вибори – це не так державна необхідність, як піар-технологія Ю.Тимошенко, спрямована безпосередньо проти Президента. Вона вже бачить себе першою особою у державі. І. В.Ющенко має зрозуміти, що якщо “Наша Україна” набере на цих виборах 8-10%, то чи не постане в суспільстві питання, а чи потрібен взагалі президент з таким низьким рівнем довіри?

    — На переговорах про правове забезпечення майбутніх виборів ставиться і питання закону про імперативний мандат, нової редакції закону про Кабмін. Як Ви до цього ставитеся?

    — Закон про Кабмін прийнятий, він набрав чинності, вето Президента на нього подолано більш як трьомастами голосами. Тому нова редакція закону прийматися не буде, можуть бути тільки зміни в окремих статтях. Що ж до імперативного мандату, то це абсолютно недемократична норма, і Європа категорично проти запровадження такої і українському законодавстві. Це ще раз свідчить, що дострокові вибори задумані не заради утвердження демократії, а як форма боротьби всіх проти всіх. Про інтереси пересічного виборця тут ішлося найменше.

    Розмовляли Володимир Ушенко, Сергій Федака, сайт Закарпатського обласного відділення Партії Регіонів
    "Розпуск парламенту — серйозне порушення законодавства..." — Олександр ЛЕДИДА, голова Закарпатського РВ Партії регіонів
    Закарпаття: З мешканцями високогірної Березнянщини спілкувалися народні депутати від Партії регіонів
    Іван БУШКО: "Якщо такі відносини в коаліції обласної ради збережуться, то Партія регіонів може переглянути доцільність свого перебування у її складі"
    Ужгород: На сесії Закарпатської облради прийняли бюджет на 2007 рік, Звернення до Прем’єр-міністра України, послухали нардепа О.Ледиду, зберегли широку коаліцію і забрали в облпрофради адмінбудинок на площі Народній

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору