ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ПІСЛЯ ГРОЗИ ДИХАТИМЕТЬСЯ ЛЕГШЕ

    01 июля 2024 понедельник
    29 переглядів

    Чим надійніше вдається урядові стабілізовувати ще дуже непрості соціально-економічні процеси в українському суспільстві, тим гостріше відчуває опозиція, що її час минає. Тому вона домоглася від президента рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і позачергові вибори, намічені на 27 травня.

    Попри цілком природне обурення коаліції і звернення 53 її представників до Конституційного Суду, вибори, швидше за все, таки відбудуться. Принаймні, не готуватися до них було би помилкою.

    Проте сам намір В.Ющенка обов’язково розігнати парламент викликає чимало запитань. Чого тут більше – емоцій чи розрахунку? Щодо останнього, то доводиться дуже сумніватися, бо наступний парламент обіцяє бути ще більш антипрезидентським, ніж нинішній. Звичайно, можна буде розігнати і його, але що далі?

    З максимальною імовірністю до Верховної Ради проходять чотири сили – Партія регіонів, БЮТ, “Наша Україна” (якщо блокуватиметься з “Народною самообороною”) і комуністи. За честь створити п’яту фракцію змагатимуться багато партій і блоків, хоча їхні шанси дуже непевні. Та й “Наша Україна” показала себе таким майстром падати на рівному місці, програвати в абсолютно виграшній ситуації, що не здивуємося, коли вона пролетить. Нинішнім заявам двох помаранчевих сил, ніби вони не ворогуватимуть між собою, не дуже віриться. А куди ж вони дінуться? Адже товчуться на одному і тому ж електоральному полі. Протестно налаштований виборець на Заході і в Центрі не витягне обидва блоки, йому доведеться вибирати між мамою і татом, котрі за минулий рік так нічого особливого і не зробили для своєї дитини – пересічного громадянина.

    Партія регіонів цієї весни набагато сильніша, ніж минулої. З опозиційної вона перетворилася на владну вона переконала й прихильників, і опонентів, що прийшла усерйоз і надовго. Вона чітко структурована до кожної сільради і має осередки навіть у більшості присілків. Оскільки тепер виборчі комісії складатимуться з представників лише п’яти парламентських сил, то і роль Партії регіонів у них різко зросте. Принципово оновиться партійний список. Так сталося, що минулого разу до нього довелося внести ряд людей, котрим загрожували переслідування. Тепер список формуватиметься виключно за діловими якостями майбутніх парламентаріїв. Логічно гадати, що тепер це станеться за рахунок представників західних регіонів. До того ж оскільки вибори будуть тільки до Верховної Ради (місцеві не переобираються), то їм можна буде приділити значно більше уваги, ніж торік, коли вона розсіювалася на різні рівні. Це теж на руку дисциплінованій партії, але гратиме проти різних політичних гоп-компаній, котрих теж не бракуватиме. Проти Партії регіонів буде розкручено ряд технологічних проектів – партій, котрі перехоплюватимуть її ідеї, відбиратимуть голоси, критикуватимуть тощо. Проте кожну інтригу можна повернути собі на користь. Більшість справді серйозних сил схиляються до співпраці з урядом, а не до протистояння з ним. Все це дозволяє аргументовано твердити, що у майбутній Верховній Раді партія самостійно утворить парламентську більшість і сформує (чи перезатвердить) уряд. Колишні союзники комуністи тепер ітимуть під значно радикальнішими закликами, ніж торік – на межі з екстремізмом. Дуже вірогідно, що відбудеться дистанціювання двох партій. Якщо партія регіонів еволюціонує в бік європейського вибору і державництва (не кажучи вже про цінності ринкового суспільства, котрі були базовими відпочатку), то комуністам це все лишається чужим. Помаранчеві же і в наступній Верховній Раді залишаться в опозиції – дай Бог, щоб більш конструктивній.

    Вибори, звичайно, учергове збурять суспільство, вихлюпнуть різні емоції, далеко не завжди позитивні. Вони будуть досить брудними, не виключено, що новими політичними вбивствами. Про рядові же скандали і війну компроматів ми навіть не згадуємо. Вибори будуть дуже нетехнічними, влаштованими на швидку руку, з суцільними огріхами і подальшими судовими позовами. Але після грози у повітрі завжди більше озону, дихається легше, а вмита дощем земля починає плодоносити.

    Сергій ФЕДАКА, політолог, професор Ужгордського національного університету
    ЗАЯВА Закарпатського обласного відділення Партії регіонів
    Олександр МОРОЗ: "Соціалісти нікого не зраджували!"

    Конституційний суд розпочав розгляд подання про законність розпуску Верховної Ради України
    ЗВЕРНЕННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ДО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Видаьться бажане за дійсне.