ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Помер останній командир Української повстанської армії Василь Кук

    26 июня 2024 среда
    34 переглядів

    На 95-му році пішов з життя головний командир Української повстанської армії Василь Кук, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Львівське представництво Українського інституту національної пам’яті.

    Василь КУК, головний командир УПА в 1950-1954 рр..
    Василь КУК, головний командир УПА в 1950-1954 рр..

    Василь Кук помер у Києві в суботу. Він увійшов в історію, як головний командир УПА в 1950-1954 рр. Відомий також, як публіцист і історик.

    Серед його праць «Колгоспне рабство» (1952 р., — огляд функціонування колгоспної системи в Україні), біографічні нотатки про Степана Бандеру, Романа Шухевича.

    ***

    Василь Кук народився 11 ciчня 1913 році в селі Красне Золочівського повіту Тернопільського воєводства (тепер Буський район Львівської області). Навчався у Золочівській гімназії і Люблінському католицькому університеті на юридичному відділенні. У 1929 році вступив до юнацького осередку ОУН, і відтоді все його життя було пов'язане з діяльністю цієї організації. У 30-і роки займався підпільною революційною діяльністю, спрямованою проти утисків прав українців з боку польської влади. Неодноразово заарештовувався польською поліцією, а в 1934 році був засуджений польським судом на 2 роки тюрми. Після виходу на свободу продовжував підпільну організаційну роботу на західноукраїнських землях. Навесні 1941 року очолив Центральний штаб похідних груп ОУН для переходу в східні області України, а в червні того ж року став одним з чільних організаторів Народних Зборів, де було проголошено Акт відновлення Української держави.

    Влітку 1941 року у Василькові під Києвом був заарештований німецькою поліцією, але втік з-під варти. У 1942-43 роках безпосередньо керував діяльністю ОУН на всіх українських центрально-східних і південних землях. У квітні 1944 року керував найбільшим боєм УПА під Гурбами. З 1947 року був заступником головнокомандувача УПА Романа Шухевича на всіх посадах, а після його загибелі 5 березня 1950 р. В.Кука було обрано головою Проводу ОУН в Україні, головним командиром УПА і головою Генерального секретаріату Української головної визвольної ради.

    У травні 1954 року В.Кук був заарештований КДБ, перебував у слідчих тюрмах Києва і Москви. У 1960 році його звільнили у зв'язку з новим курсом політики КПРС, проголошеним Микитою Хрущовим.

    До останнього подиху Василь Кук працював в ім'я становлення і розбудови незалежної Української Держави, вів активну громадську діяльність, спрямовану на відновлення історичної справедливості, написав багато книг і статей про діяльність ОУН-УПА.

    ***

    Прощання з останнім головнокомандувачем УПА пройшло сьогодні в київському Будинку вчителя з 12 до 17 години. Поховають Василя Кука, як він і заповідав, завтра, 11 вересня, в його рідному селі Красне Буського району Львівської області.
    Закарпаття: Молодіжний націоналістичний Конгрес розповів у Мукачеві "Правду про УПА"
    Олександр Мороз проти надання будь-якого статусу бійцям УПА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Стiльки багато в останнi роки написано "правди" про жорстокiсть КДБ-iстiв, що не зрозумiла iх милiсть до Кука.