ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Рада церков Закарпаття шукала компроміс напередодні новорічно-різдвяних свят

    29 июня 2024 суббота
    27 переглядів

    Закарпатські п’ятикласники поки що не матимуть факультативних занять з етики віри і релігієзнавства. Таку інформацію оприлюднив сьогодні в Ужгороді начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Юрій Герцог на черговому засіданні ради церков і релігійних організацій Закарпаття. Причина проста: досі батьки не виявили бажання скористатися можливістю, яку надало Міністерство освіти і науки, і замінити факультатив з етики на предмет з християнським ухилом. Хоча ініціювати таку зміну предметів за вибором ще можна, адже курс розрахований на два роки – п’ятий і шостий клас.Конфліктне питання, хто може, а хто не має права викладати у загальноосвітніх школах християнську етику, за словами Юрія Герцога, повинно вирішуватися згідно з законом. По-перше, це має бути особа з педагогічною освітою, по-друге, вона має пройти відповідні курси в центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації вчителів. Закон не обмежує у цьому праві служителів культу, якщо вони виконали першу і другу умови. Інша річ, що в жодному разі не допускається пропагування якоїсь окремої конфесії або ж дискримінація іншої. Що ж до проведення катехизації дітей безпосередньо в школах, то за згоди батьків це теж можливо, але виключно в позаурочний час.

    Як повідомили "UA-Reporter.com" у прес-службі ОДА, на засіданні торкнулися ще одного злободенного питання – боротьби конфесій за церковні споруди. І нарешті, здається, знайшли вихід із ситуації. Оскільки протистояння можна вирішити шляхом будівництва нових храмів, то керівництво області запропонувало очільникам релігійних громад підписати спільне звернення до усіх небайдужих, котрі можуть допомогти в цьому фінансово. Наразі обрали два найболючіші об’єкти – церкви в Бенедиківцях та Великих Лазах. У відповідних сільрадах відкриють банківські рахунки для збору пожертв.

    Чи дійдуть згоди представники конфесій напередодні свят і чи поступляться місцем у храмі для своїх братів-християн, щоб ті не мерзли на вулиці хоча б на свята, не відомо. Але крок до подолання конфлікту майже зроблено. Тому наступне Різдво має шанс бути теплим для всіх.
    Порятунок церков Закарпаття — справа тільки ентузіастів?
    На Закарпатті є унікальний підземний храм
    У реформатському храмі закарпатського Виноградова знову зазвучав орган

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Було би доцільно ввести в шкільні програми,
    в випускних класах на мій погляд, вивчення предмету "Історія релігій" який би розширив світогляд учня , як історичний, так і морально-етичний.