ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Закарпатські ветерани Афганістану пом’янули своїх бойових товаришів та збираються на акції протесту

    26 июня 2024 среда
    58 переглядів

    Сьогодні, у День пам’яті, в Ужгороді відбулися панахида та мітинг-реквієм біля пам’ятника Скорботній матері, організований Закарпатською територіальною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану (голова — Сергій Слободянюк) та Ужгородським міським Товариством учасників Афганської війни (голова — Юрій Беляков).

    Учасники цих заходів — воїни-“афганці”, учасники бойових дій в інших країнах, вдови, матері та члени сімей загиблих, поклавши вінки та квіти до пам’ятника Скорботній матері, пом’янули своїх бойових товаришів, які загинули у військових конфліктах та померли від здобутих ран уже в мирний час.

    Голова Ужгородського міського Товариства учасників Афганської війни Юрій Беляков сказав, що тим, кому пощастило вижити, завжди пам’ятатимуть про тих, хто залишився на полі бою і не повернувся у рідні домівки — до батьків, дружин, дітей, коханих.

    “Вічна пам’ять загиблим, ми не забуватимемо про вас, і доки ми живі, робитимемо все, аби про те, що ви зробили, пам’ятали і не забували!” — сказав, виступаючи на мітингу-реквіємі, голова Закарпатської територіальної організації УСВА С.Слободянюк.

    Сергій Слободянюк також повідомив, що завтра, 2 листопада, о 8.00 в Ужгороді

    відбудеться пікетування учасниками бойових дій, військовими пенсіонерами, вдовами, членами сімей загиблих Закарпатської облдержадміністрації. Мета акції — не допустити впровадження в життя запланованого проектом бюджету України на 2006 рік заміни системи соціальних пільг адресною допомогою. Забрати у ветеранів війни соціальну пільгу на соціальні послуги, транспортне забезпечення, телефонний зв’язок, лікування й медикаменти – при тій, прямо скажемо, неадекватній вартості життя і злиденні пенсії – це значить руками держави наблизити їх фізичний кінець.

    Учасники акції вимагатимуть також збільшення розміру компенсації, яку держава виплачує сім’ям, що втратили годувальника на війні (сьогодні цей розмір просто сміхотворний — 29 грн.!?!) та перерахунку пенсій солдатам-інвалідам, які нині отримують по 270-340 гривень: який трудовий стаж міг бути у 18-річного юнака, якого забрали на війну і який втратив на цій війні здоров’я, ставши інвалідом?..

    Окрім того, учасники пікетування вимагатимуть від закарпатської влади поліпшення стану медичного, санаторно-курортного лікування ветеранів війни, сімей загиблих, інвалідів; звільнення на 50 % від комунальних платежів родин загиблих; надання матеріальної допомоги інвалідам-афганцям, сім’ям загиблих; забезпечення інвалідів І-ї групи автомобілями; створення робочих місць для учасників бойових дій; забезпечення житлом ветеранів-інтернаціоналістів, інвалідів війни; недопущення з боку місцевих рад перекладання з Держбюджету на місцеві бюджети фінансування соціальних гарантій, які передбачені ветеранським законодавством.

    Такі ж вимоги — не чіпати соціальних пільг, передбачених Конституцією і законами України для ветеранів війни – учасників бойових дій та інвалідів, доки держава не знайде економічних і фінансових можливостей замінити їх на адекватну грошову компенсацію — ставитимуть 3 листопада в Києві учасники Всеукраїнської акції протесту під стінами Кабінету міністрів України, яку організовує Українська Спілка ветеранів Афганістану, і в якій візьмуть участь і ветерани Афганістану та учасники бойових дій із Закарпаття. Вони вимагатимуть від Президента, нового Прем’єр-міністра, депутатів Верховної Ради України визначитись врешті-решт у стратегії поведінки держави щодо ветеранів війни в цілому і ветеранів-інтернаціоналістів зокрема; забезпечити повне бюджетне фінансування основного ветеранського закону; законодавчо забезпечити достойне життя сім’ям загиблих бойових побратимів, інвалідам війни – колишнім бойовим солдатам і сержантам; поновити діяльність центрального органу виконавчої влади у справі ветеранів; припинити „дерибан” єдиного у своєму роді афганського санаторію ім. Семашка; передати його в управління УСВА, а першим особам держави терміново зустрітись з Правлінням УСВА для погодження соціальних питань, які болять цій категорії населення Української держави.
    Влада змушує "афганців" посилити Всеукраїнську протестну акцію "Разом ми — сила. Попередження"
    "Афганці"-ампутанти зняли з себе протези і поскидали їх під стіни будинку уряду Тимошенко
    Закарпатські "афганці" під стінами парламенту
    Біля Верховної Ради з'явилося наметове містечко ветеранів-афганців

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору