ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Від криміналу в депутати, або народні "МалИннИкИ" України

    03 июля 2024 среда
    25 переглядів

    Нині, з благословення Президента України В. Ющенка, який „випадково” „прогавив” час накладання вето на закон про недоторканність депутатів усіх рівнів, в обласні, районні та селищні ради, випереджаючи один одного, наче на олімпійських іграх, з баксами в зубах чкурнув місцевий криміналітет, який бажає отримати не тільки недоторканність, а й гарантований законом дах, який дозволить займатися своїми кримінальними оборудками... успішно використовуючи при цьому правоохоронні органи. За результатами вже цих виборів доведеться змінювати назви усіх без винятків рад. Верховна Рада за своїм складам ризикує стати Верховним малинником України, або Верховним паханатом. Відповідно у нас з’являться обласні, районні та сільські малинники, чи то паханати. Вдаватися у всебічний аналіз сьогодні не буду. Візьму тільки один район – Свалявський з усім відомим виборчим блоком "МИ". У ньому є багато порядних людей,та є і такі особи, на яких порушені кримінальні справи і триває слідство. Однак вони про це під час зустрічей з виборцями чомусь мовчать. Але це півбіди. Значно гірше, коли в першій десятці є навіть нещодавно засуджені... Мова про одного з таких „кандидатів” у депутати, відому свого часу в районі людину – колишнього директора ЗАТ Свалявський ЛК п. Цанька М.Д. Однак ближче до справи.

    Перший похід... за недоторканністю

    Свою розповідь почну саме з минулих виборів. 28 березня 2002 року у №12 (74) газети Закарпатського ОК СПУ „ЕХО Карпат” з’явилася коротенька замітка під лаконічною назвою „Вкрав – у депутати!”. Цитую її дослівно:

    Голові Свалявської районної територіальної комісії

    Копія: Прокурору Свалявського району п. Хиля М.М.

    Незрозумілу щедрість продемонстрував директор одного великого ЗАТ, розташованого у Сваляві. Як встановили співробітники служби УБОЗ райвідділу УМВС, він проігнорував загальні збори акціонерів і думку правління товариства, за безцінь передав у власність кредиторам сауну-бар вартістю близько 80 тис. грн., чим завдав збитків акціонерам у розмірі 71,0 тис. грн. Цим керівником був директор ЗАТ Свалявського ЛК п. Цанько М.Д. та його заступник п. Микульця І.І. Обібравши акціонерів, вони висунули себе кандидатами в депутати районної Ради по Стройненському виборчому округу №812. Районна територіальна комісія їх зареєструвала, хоч цими керівниками займалися районні та обласні правоохоронні органи. За зловживання директор і його заступник мають бути притягнуті до суворої відповідальності, а не обиратися депутатами.

    Надіємося, що помилка комісії буде виправлена. З повагою один із 29 акціонерів-кредиторів, яким завдано вказані збитки.

    Голова райради ветеранів війни, праці А. Годя, м. Свалява.

    Документи свідчать!

    Час минув. А як там кримінальні справи, які були порушені проти пана Цанька М.Д?! Щоб не бути упередженим, знову ж поведу „агітацію” за пана Цанька М.Д. мовою суто прокурорських документів. Надаю на ваш читацький суд відповідь колишнього прокурора Свалявського району пана М.М. Хиля від 18.03. 2004 року одному з акціонерів.

    „Повідомляю, що Ваша скарга, яка надійшла з прокуратури Закарпатської області про неповідомлення Вас та інших акціонерів ЗАТ "Свалявський ЛК" про стан розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ЗАТ "Свалявський ЛК", та безпідставність перекваліфікації злочину з ч. 2 ст. 364 КК України на ст. 249 КК України, прокуратурою Свалявського району розглянута.

    Додатково повідомляю, що на всі скарги та заяви про визнання колишніх акціонерів ЗАТ "Свалявський ЛК" цивільними позивачами в кримінальній справі давались відповіді з одночасним направленням заяв та скарг для приєднання до матеріалів кримінальної справи та перевірки доводів в них слідчим шляхом.

    Розслідування в даній кримінальній справі триває і у відповідності до вимог ст.112 КПК України проводиться слідчим СВ Свалявського РВ УМВС України в Закарпатській області. Таким чином, Ваше право на визнання Вас у відповідності до ст. 50 КПК України цивільним позивачем не порушено. Що стосується Ваших доводів про безпідставність перекваліфікації з ч. 2 ст. 364 КК України на ст. 219 КК України, то вони є безпідставними.

    Так, прокуратурою Закарпатської області, старшим прокурором відділу було порушено кримінальну справу по факту зловживання службовими особами ЗАТ "Свалявський ЛК" своїм службовим становищем при його реорганізації.

    Підставою до порушення даної кримінальної справи послужило те, що службові особи ЗАТ "Свалявський ЛК”, у порушення Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" , знаючи про те, що майно ЗАТ "Свалявський ЛК" знаходиться під заставою Державної податкової інспекції у Свалявському районі Закарпатської області, без дозволу останньої відчужили майно ТОВ "Деревообробник" та ТОВ "Ремонтник". Однак, у ході розслідування даної справи встановлено, що 20 червня 2001 року ДПІ Свалявського району винесено рішення про списання податкового боргу на підставі п. 18.1 ст. 18 ЗУ № 2181-111 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

    Таким чином, майно ЗАТ "Свалявський ЛК" автоматично перестало знаходитись в режимі податкової застави, тобто службові особи вказаного підприємства на підставі рішення загальних зборів та членів правління могли розпоряджатись вказаним майном.

    Враховуючи той факт, що після продажу майна ЗАТ "Свалявський ЛК", рішенням Господарського суду Закарпатської області від 02 липня 2002 року його визнано банкрутом, та з ціллю поновлення прав акціонерів прокуратурою району підставно перекваліфіковано дії службових осіб ЗАТ "Свалявський ЛК" з ч. 2 ст. 364 КК України на ст. 219 КК України, і справу у відповідності до вимог кримінально-процесуального законодавства України спрямовано для розслідування у Свалявський РВ УМВС України в Закарпатській області.

    Безпідставними та надуманими є Ваші твердження про те, що кримінальні справи, які порушувались раніше обласною прокуратурою (№ 7300502 та № 7303201), прокуратурою Свалявського району закривались, оскільки кримінальні справи №7303201 та 7300502 порушувались прокуратурою Свалявського району і прокуратурою району були направлені до Свалявського районного суду, де розглянуті, а Цанько М.Д. визнано винним та засуджено. Рішення суду знаходиться у Свалявському районному суді”.

    Тепер надаю вашій увазі, шановні читачі, ще один свіженький документ, датований вже січнем 2006 року.

    „Прокуратурою області розглянуто Ваше звернення з приводу необ'єктивного ведення і неповноти слідства по кримінальній справі стосовно посадових осіб ЗАТ „Свалявський лісокомбінат". Встановлено, що 17.10.2003 р. прокуратурою області порушено кримінальну справу по факту зловживання службовим становищем службовими особами ЗАТ „Свалявський лісокомбінат„ за ознаками злочину, передбаченого ст. 364 ч. 2 КК України.

    В подальшому постановою слідчого прокуратури Свалявського району дії службових осіб ЗАТ „Свалявський лісокомбінат” перекваліфіковано зі ст. 364 ч. 2 КК України на ст. 219 КК України (доведення до банкрутства) та відповідно до вимог ст. 112 КПК України справу було направлено для проведення розслідування в СУ УМВС України в Закарпатській області. Вивченням матеріалів справи в прокуратурі області встановлено, що дане процесуальне рішення щодо перекваліфікації кримінальної справи є незаконним, у зв’язку з чим 20.01.06 вказана постанова органу досудового слідства скасована”.

    Коментарі з цього приводу зайві. Сподіваюсь, що Свалявська районна територіальна комісія розбереться в усіх цих фактах і прийме передбачене законом рішення. Про що і повідомить громадськість краю. До речі, таких „кандидатів” у Свалявському районі від різних партій та блоків повно. Про них та їхні заслуги перед свалявцями – у подальших листах.

    Не бажаю бути пророком, але даю прогноз, що якщо вибори 2006 року відбудуться, то їхні кримінальні результати довго не протримаються – все буде скасовано. Ви уявляєте, „братани”, „пахани”, “крутяки” та іже з вами, хто рветься до владного корита та омріяної недоторканності, на які „бабки”, на радість простого народу, ви влетите! А що потім почнеться, то „ни в сказке сказать, ни пером описать...”. І чекатимуть багатьох з вас зони, на які ви заслуговуєте...

    PRAVOZAHIST
    Ратушняк відмовився допомагати мешканцям свого виборчого округу!
    Рата, землі і ставки, або Чому міська рада рідненька!
    Віктор Балога: "На фоні списків Тимошенко чи Литвина ми можемо брати хоч сто порошенків і жваній"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору