ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Спостерігачі за виборами в Україні коштуватимуть США 3 мільйони доларів

    30 апреля 2024 вторник
    72 переглядів

    Президент України Леонід Кучма провів телефонну розмову з Держсекретарем Сполучених Штатів Америки Коліном Пауеллом.



    У ході бесіди Пауелл привітав главу держави із прийняттям Україною важливого політичного рішення – ухваленням пакету законів, які забезпечують розв`язання політичної кризи в Україні, повідомили в прес-службі президента України.



    Держдепартамент США вважає рішення Ради України "перемогою українського народу", сказав на брифінгу в середу офіційний представник Держдепа Едам Ерлі.



    За його словами, громадяни країни "через свої інститути й за допомогою власних законів допомогли перебороти виборчу кризу й направили країну на шлях, який відповідає волі народу".



    "Це досягнення, яке ми маємо привітати", - сказав офіційний представник зовнішньополітичного відомства США.



    "Ми звертаємося до всіх сторін зробити все, щоб вибори 26 грудня були демократичні, вільні й чесні, а результати відображали волю народу України", - сказав Ерлі.



    Він повідомив, що США направлять додатково $3 мільйони на потреби ОБСЄ, які у свою чергу, направлять кошти на фінансування 100 американських спостерігачів на виборах.



    У свою чергу заступник держсекретаря США Річард Армітидж в інтерв'ю "Новому каналу" у середу ввечері заявив, що у випадку чесних президентських виборів Україна матиме можливість істотно поглибити відносини із США, незалежно від того, який кандидат переможе.



    "Я думаю, що у випадку вільних і чесних виборів - неважливо хто переможе - є можливість більш значних відносин зі Сполученими Штатами, з НАТО", - сказав Армітидж, додавши: "Це могло б бути світле майбутнє".



    Армітидж також висловив Україні подяку "за рішення українського уряду допомагати нам (США) і іракському народу в Іраку".



    Відповідаючи на питання про те, як США оцінюють рішення українського парламенту про виведення миротворців з Іраку, і що новий президент може підтримати таке рішення, перший заступник держсекретаря сказав: "Насамперед, ми поважаємо думку Ради. Якщо буде демократично обраний уряд, ми повинні будемо поважати його думку й рішення. Але давайте дочекаємося закінчення виборів, і подивимося, де ми є".



    "Ми вдячні, що українські сили діяли разом із членами коаліції. Вони зробили чудову роботу, і іракський народ їм вдячний", - відзначив Армітидж.



    Відповідаючи на питання про те, чи можна говорити, що у випадку якщо президентські вибори будуть чесними й вільними, Україна може розраховувати на прискорення процесу входження до Євросоюзу і Світової організації торгівлі, Армітидж сказав: "Давайте про Євросоюз будуть говорити європейські друзі", а що стосується СОТ - "якщо Україна буде задовольняти вимоги, то вона буде бажаним членом".



    В той же час, глава МЗС ФРН Йошка Фішер привітав рішення Верховної Ради України у зв'язку з політичною кризою в країні.



    "Завдяки знайденому українським парламентом політичному компромісу вдалося запобігти погрозі загострення й без того напруженої ситуації в Україні й розчистити шлях до врегулювання кризи", - підкреслюється в розповсюдженій в Берліні заяві керівника німецької дипломатії.



    "Великої поваги заслуговує й українське населення, що протягом тижневих мирних протестів довело громадянську самосвідомість і продемонструвало велику відповідальність", - йдеться в документі.



    На думку міністра, тепер головне, щоб повторні вибори пройшли "чесно й вільно, під контролем міжнародних спостерігачів".

    ПРАВДА.com.ua

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору