ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Школярі столиці Закарпаття популяризують українське (ФОТО)

    01 липня 2024 понеділок
    37 переглядів
    Як ужгородські школярі українське популяризували.

    У рамках семінару "Реалізація концепції національно-патріотичного виховання учнів шляхом використання елементів народознавства" Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів №15 відбулася літературно-музична композиція "Ми, українці, нація прадавня". На свято були запрошені гості, вчителі та батьки.

    У проведенні заходу участь брали учні 9-Б класу на чолі з класним керівником Тетяною Іванівною Зейкан, яка розпочала свято словами: "Ми повинні берегти те, що передали нам пращури, з покоління в покоління, і не лише навчитись берегти, а й передати це у майбутнє нашим дітям".

    У святково прибраному класі, на стінах висіли малюнки із зображеннями українських оберегів та традицій, столи були прикрашені квітами, композиціями із сухого листя, глиняні глечики, рушник, зав'язка з часнику, сніп пшениці, іконка, на якій Мати з дитятком. Ну, і, звичайно, вареники – все, що потрібно для справжньої української хатини.

    Найбільше показали себе мужні та сміливі козаки та красуні-україночки у піснях: "Рідна мати моя", "Боже великий, єдиний" та "Ой, мій милий вареничків хоче". Душевні слова пісень у виконанні школярів розворушили почуття у серцях присутніх. Ще одним цікавим сюрпризом була відеопрезентація на тему патріотизму, у якій прозвучали щирі слова дітей та матерів, а саме: " Я україночка, це моя рідна земля", "Тут я зростаю щасливою", "Я безмежно люблю свою країну", "Я гордий тим, що я українець", "Любіть свою країну"...

    Завітала на вечорниці й заступник директора з виховної роботи Ужгородської ЗОШ I-III ст. № 8 Тамара Михайлівна Лейко, якій дуже сподобався виступ учнів і вона сказала, що дуже важливо і добре те, що батьки долучаються до таких заходів. Та найголовніше те, що діти, які виступали знають і бачать, що це не просто слова, а справжні дії. Це дуже важливо і саме тому у школярів такий патріотичний дух.

    Затамували подих присутні, коли школярі цитували віршовані рядки відомих поетів і поетес: Ч. Айтматова "Держава — це піч, яка палає на одних дровах — на людських!", І. Цабієнко "Старенька хата, наче добра мати, короткозоро мружиться на схід. Здається – їй вже кілька сотень літ, а хата і не втомиться чекати", Л. Костенко "Шматок землі, ти звешся Україною. Ти був до нас. Ти будеш після нас" тощо.

    Опісля, учні доводили важливість вишиванки, вінка, рушника, хліба, як наших українських оберегів і символів здоров'я, життя, долі, життєвої сили. Також оберегами вважаються цибуля і часник, але, все ж таки, найсильніший оберіг – це слово.

    Зі сторони було приємно спостерігати і за учасниками, і за глядачами, які поринули в чарівний світ народних звичаїв і традицій. Гості отримали велике задоволення від виступів школярів. "Сьогодні ми побували у школі, яка працює над концепцією національно-патріотичного виховання учнів шляхом використання елементів народознавства. Ми побували на заході у 9-Б класі. На ньому було чітко помітно реалізацію національно-патріотичного виховання і дух української світлиці, дух українського народу. Це передано за допомогою тих елементів національної культури, які притаманні українцям. Наприклад, чудово вишиті рушники, ікони. Було дуже приємно, що всі учні у вишиванках. Як на мене, захід був дуже вдалим та цікавим. Видно, що діти щиро переживають за те, про що вони говорять, їх це цікавить. Дякую класному керівнику за те, що вона зуміла підготувати такий красивий, повчальний, оригінальний та захоплюючий захід", — поділилася з нами своїми враженнями Мар'яна Іванівна Кривуца, заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ № 6 ім. В.С.Гренджі-Донського.

    На завершення вечору, що стало й родзинкою вечорниць, усіх присутніх пригостили смачними українськими варениками.

    Джесіка ВАЙДА, студентки відділення журналістики УжНУ.

    0_k__422299-1_0.JPG
    0_k__422299-2.JPG
    0_k__422299-3.JPG
    0_k__422299-4.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору