ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ромки Закарпаття опановують нові професії

    01 июля 2024 понедельник
    26 переглядів

    У серпні цього року розпочав роботу новий проект "Функціонування та розвиток швейної майстерні як моделі для ромської громади", підтриманий швейцарським фондом "FORZA". Мета проекту - робота швейного цеху, навчання в умовах безробіття ромських дівчат новим професіям. Ромська жіноча організація "Терне чая по нейво дром", якраз і займається реалізацією цього проекту. У її статуті визначені саме ці напрями її роботи: надання соціальної, економічної, навчальної допомоги та сприяння інтеграції ромських жінок у сучасне суспільство; задоволення інтересів і потреб жінок та дітей, благодійність програм у сфері соціальної та гуманітарної допомоги, навчанні, мистецтві, релігії тощо.

    Члени організації - жінки різного віку, здебільшого, молоді. Більшість з них - вихідці з бідних сімей. Адже, в основному, роми - безробітні, живуть у таборах по всьому регіону на межі бідності. Через відсутність кваліфікації їх не беруть на облік у Центри зайнятості.

    Ідея моделі швейного виробництва почала діяти на численні прохання розробити механізм для підтримки місцевої ромської громади і вирішення проблеми безробіття. Цей цех є перспективою для створення робочих місць для ромок, що частково задовольнить потреби ромської громади і поліпшить матеріальне становище. Однак головною метою роботи швейного цеху є розвиток самоокупованості як моделі розвитку ромської громади. У цьому проекті задіяні люди, які вміють шити і були підготовлені за попередніми проектами, підтриманими МОМ, а також три учениці з ромської сім'ї - Юлія Аміт, 1989 р.н., Ліза Аміт, 1988 р.н., та Катерина Понго, 1989 р.н. Працюють тут і дві досвідчені швачки, які навчалися за попередніми проектами МОМ. Це - Чіла Бакша, 1982 р.н., та Ілда Фонтош, 1984 р.н. Ці молоді ромки не тільки удосконалюють свою майстерність, а й освоюють пошиття нових зразків.

    А навчає азів швейної справи (користуватися обладнанням, кроїти, шити, робити петлі, прикраси для виробів тощо) майстер виробничого навчання і швейної майстерності Надія Михайлівна Гонко, яка закінчила Хустське технічне училище за спеціальністю закрійник.

    Цей проект розрахований на п'ять місяців, тому насичений як роботою, так і навчанням дітей. Три учениці з Мукачева вже оволоділи умінням користуватися швейними машинками, додатковим обладнанням і вже шиють дитячі піжами, нічні жіночі сорочки, блузки, халати, постільну білизну, пробують шити й складніші вироби.

    До слова, кілька дівчат з попередніх випусків подібних проектів працюють на Ужгородській швейній фабриці і "Гроклін Карпати". Отже, швейний цех для ромських жінок - це й нова професія, і поліпшення свого матеріального становища, й інтеграція у суспільство.

    Валентина Опаленик, "Романі Яг".
    Закарпаття: Щодо ромського населення силові структури чинять геноцид?
    На Закарпатті ромських дітей позбавляють права вчитись!
    Ромська молодь Закарпаття — проти наркоманії
    Медицина і роми Закарпаття: становище, проблеми і перспективи

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору