ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Добрий дім у приютському провулку

    30 июня 2024 воскресенье
    67 переглядів

    Дитячий виховний заклад №2 заховався, мовби в гніздечку, між двома вулицями: Берчені та Бачинського. Очолює його і веде вперед путівцем ефективної роботи Марія Василівна ТИМКО. Чимало ужгородців різних поколінь знають і люблять її за сумлінне ставлення до своєї нелегкої праці.
    Народилася Марія Василівна в мальовничолму селі Андріївка під Ужгородом, де сьогодні знаходиться Мекка відпочинку як улітку, так і взимку для ужгородців і всієї Ужгородщини. Кожен бо знає базу відпочинку “Андріївське озеро”.
    Сімейні обставини склалися так, що закінчила Перечинську школу-інтернат. Потім був філологічний факультет Ужгородського університету.

    Марія Василівна ТИМКО.
    Марія Василівна ТИМКО.

    — Моїм психологічним контролером, — з усмішкою згадує Марія Василівна, — коли я навчалася в школі та університеті, був мій дід Петро. Ще в 1920 році, в свої перші шістнадцять літ, він поїхав на заробітки до Америки. Мав дід величезний життєвий досвід, володів кількома мовами. Тому й був для мене найсуворішим екзаменатором. До інспекторської роботи щодо мене й моєї університетської успішності долучалася, певна річ, і моя мама. Коли я закінчувала університет, моя мама і дідусь працювали в 24-му садочку. Тож для мене праця в дошкільному закладу вже була фактично знайома. Так я, немовби з їхньої легкої руки, почала працювати по університеті в шістнадцятому дитсадочку. А в 1982-му перевели до другого садочка, але вже не вихователькою, а завідуючою.

    Для неї такий швидкий злет став несподіванкою, але на її життєвій стежині зустрілася чудова людина, котра навчила цій роботі, повністю передала свій досвід, яка невзабарі мала виходити на пенсію. Це — завідувач ДВЗ №16 Софія Ігнатівна Беляєва.

    За час роботи Марії Василівни Тимко в дитсадку багато чого вдалося зробити корисного для дітей.

    Скажімо, в 2005 році випущено у співпраці з кабінетом дошкільного виховання при ЗІППО (Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти) і його представницею О.О.Тимофеєвою, вихователькою ДВЗ М.Є. Пензилик “Зошит дошколярика”. Він був схвалений до друку комісією з дошкільної педагогіки та психології Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України.

    А ще капітально відремонтували будівлю, обновили фруктовий сад новими деревами, перевели опалення з дров на газ.

    У дитсадку працюють три групи. До 1999 року він був загального розвитку, а відтак відкрилися дві спецгрупи, а одна так і залишилася загального розвитку. Садок перетворився на навчальний заклад комбінованого типу. Із двох інших логопедичних група одна знаходиться на державному утриманні. В цих групах відмінно працюють вчитель-логопед В.М.Ласка, вчитель-дефектолог Н.М.Мазняк. Дитячий навчальний заклад розрахований на 42 місця, але відвідують його більше дітлахів.

    Проблемним питанням дитячого закладу є наступне: “Підвищення ефективності корекційної та навчально-виховної роботи дошкільників з порушенням мовленнєвого розвитку”.

    — З огляду на це, — каже Марія Василівна Тимко, — пріоритетними завданнями для мене є, по-перше, організувати ефективну корекційну та навчально-виховну роботу в групах; по-друге, зміцнення фізичного та психічного здоров’я кожного вихованця; по-третє, розвиток творчих здібностей дітей, а по-четверте, якісна підготовка дітей до школи.

    М.В.Тимко нагороджена грамотами обласного та міського управлінь освіти, має подяки мерів Ужгорода С.Сембера та В.Погорєлова, грамоти ОДА.

    В планах на близьке майбуття — капремонт опалювальної системи дитсадка, а ще — зробити дитсадок сімейного типу.

    Кращі вихователі — М.Пензилик, Н.Пастеляк, М.Галаговець.

    А колектив тут надзвичайно дружній, адже переважна більшість працівників віддала доброму дому в Приютському провулку більше двадцяти років свого життя.

    Василь ЗУБАЧ.
    Добра мама ужгородських дошкільнят
    На Закарпатті з’явився чотирнадцятий дитячий будинок сімейного типу
    Студентська профспілка Ужгородського нацуніверситету — Чинадіївському дитячому притулку

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору