ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Русини відсвяткували день народження свого Президента

    30 апреля 2024 вторник
    43 переглядів

    7 березня – день народження першого Президента Чехословацької республіки Томаша Масарика (1850–1937) – одного з найвідоміших гуманістів світу, політичного діяча європейського рівня, фундатора демократичного облаштування Європи у міжвоєнний період, засновника та ідейного надхненника ЧСР – держави трьох слов’янських народів – чехів, словаків та русинів.

    Перша Чехословацька республіка проіснувала всього двадцять років та зникла у полум’ї Другої світової війни. Але у генетичній пам’яті русинів вона залишила помітний незгладимий слід. Він в усьому – у розвитку освіти й охорони здоров’я, архітектури, й мережі доріг, електрифікації, державницького ставлення до природних багатств... А авторитет Т.Масарика й досі незрівнянно вищий за авторитет наступних лідерів держав, у складі яких жили та живуть русини.

    У цей день Ужгородське Общество ім.Александра Духновича (голова В.Падяк), Ужгородське товариство Подкарпатських русинов (голова Ю.Думнич) спільно з Ужгородською Спілкою чеської культури ім. Я.-А.Коменського (голова О.Буксар), Ужгородським клубом Т.Масарика (голова І.Латко), Ужгородським товариством словаків (заст. голови І. Джуринець) за традицією поклали до пам’ятника Т.Масарику в Ужгороді живі квіти. Після цього учасники маніфестації мали змогу у просторах Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки переглянути повнометражний документальний відеофільм „Чеський слід в у Карпатах”, який відзнято у 2003 році у нашій області Чеським телебаченням із м.Брно. Фільм режисера Карела Фукса (оператор Петер Вейслік) – це правдива сповідь про нашу історію, але й про наше сьогодення, атрибутами якого вже давно є бідність, безробіття, важкі умови життя простого верховинця. Общество Духновича має намір організувати кілька переглядів цього фільма.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я далеко от доміства,но дужем радий шо наш народ неспить і цінить тих,ко нас за націю цінив.А нинішні"великі демократи"рахувуть шо нас неє,інтересно чи довго они збиравуться собі брихати.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Люде занимавуться добрым ділом, а ко ся привалив до нас позад 1945 рока и не знає історії, тот сесе не любить і рахує всіх русинів за ворогів Украини

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Земляки-русини я радий за Вас.