ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Хто зазіхає на житло неповнолітніх на Закарпаття?

    27 июня 2024 четверг
    43 переглядів

    Це встановлювали органи прокуратури Закарпатської області, здійснюючи перевірки додержання вимог Сімейного та Житлового кодексів України. Торік Ужгородський міськвиконком замість того, аби захистити права сиротини на житло, своїм рішенням незаконно закріпив за однією з установ міста, як гуртожиток, квартиру, у якій до смерті батьків проживала неповнолітня Р. На цей факт беззаконня своєчасно не відреагували ні міська служба у справах неповнолітніх, ні відділ освіти, який на той час згідно із законом виконував функції органу опіки і піклування. Тільки прокуратура м. Ужгорода, опротестувавши незаконне рішення виконкому міськради, вжила заходи до поновлення прав дівчини.

    Проте і прокурорський протест органом міського самоврядування було відхилено, тому прокурор Юрій Тацюн змушений був звертатися із відповідною заявою до суду, щоб захистити від чиновницького свавілля, право на житло сироти. У цьому випадку суд скасував незаконне рішення і її право на житло було поновлене.

    Буває і суди приймають незаконні рішення, якими позбавляють права дітей і підлітків на житло, повідомили "UA-Reporter.com" у прес-службі прокуратури Закарпатської області. Зокрема так сталося у Мукачівському районі, де громадянку П., незважаючи на те, що спільно з нею проживає і перебуває на її утриманні неповнолітній син, позбавлено права користуватися будинком у с. Павшино. Справу було розглянуто без участі органу опіки і піклування, який згідно із законом „Про охорону дитинства” здійснює контроль за додержанням житлових прав дітей. За втручання прокуратури це рішення суду скасоване, а справу надіслано на новий судовий розгляд.

    На жаль, як засвідчило вивчення і обговорення на засіданні колегії прокуратури області цієї проблеми, подібні факти не поодинокі. Й однією з причин порушення права неповнолітніх на житло є недотримання положень вище названого закону щодо обов’язкового дозволу органів опіки і піклування на укладення договорів, зокрема, купівлі-продажу, дарування, міни житла.

    На усунення виявлених порушень закону органами прокуратури області внесено 23 подання та приписи, 14 протестів. Порушено 5 дисциплінарних проваджень, в інтересах неповнолітніх до судів заявлено 16 позовів, порушено кримінальну справу.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору