ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

100 років тому вийшла друком нотна церковно-богослужбова книжка Мукачівської греко-католицької єпархії

    30 апреля 2024 вторник
    60 переглядів

    Наступного тижня на обласний центр Закарпаття м.Ужгород чекає небувала подія: 100 років тому вийшов друком ірмологіон (або простопініє) Мукачівської греко-католицької єпархії – нотна церковно-богослужбова книжка.

    Ректор Богословської греко-католицької академії імені Блаженного Теодора Ромжі в Ужгороді о.Тарас ЛОВСКА.
    Ректор Богословської греко-католицької академії імені Блаженного Теодора Ромжі в Ужгороді о.Тарас ЛОВСКА.

    Іншими словами — сто років тому отець Іоан Бокшай опублікував мелодику співу Мукачівської єпархії. Цінність цього факту в тому, що закарпатські вірники відрізняються співом від галицьких чи київських.

    Більше того, мукачівське простопініє поширилося всюди, куди потрапляли закарпатці. Нині нашими мелодіями співають греко-католики Словаччини, Угорщини, Сербії, США та Канади. Співають англійською, угорською, словацькою, але на закарпатський мотив. Донедавна Бокшаївське простопініє використовували і всі православні громади Закарпаття. Частина з них тепер уже співає по-московськи.

    З нагоди 100-річного ювілею видання мукачівського простопінія 26-27 червня Богословська греко-католицька академія імені Блаженного Теодора Ромжі проводить представницьку наукову конференцію. Участь у ній візьмуть богослови та науковці з Ужгорода, Мукачева, Рима, Словаччини, Угорщини, Сербії, США. На конференції будуть присутні і виступлять владика Юрій Джуджар (Сербія), владика Мілан Хаутур, митрополит Ніколас (Джонстаун, США), владика Всеволод, архієпископ Скопельский (США).

    Чи не вперше в Ужгороді високі церковні ієрархи греко-католицького та православного віросповідання разом обговорюватимуть спільну спадщину.

    У понеділок, 26 червня, о 15.00 заплановано спілкування учасників конференції з журналістами та відкриття виставки сакральних робіт ужгородця Івана Дідика та львів’янина Олександра Войтовича.

    А 28 червня Ужгород відзначатиме 5-ту річницю перезахоронення в Кафедральному соборі мощів Блаженного Теодора Ромжі.



    Олександр ГАВРОШ, Ужгород.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я читав, що МІЖНАРОДНУ конференцію з участю митрополита Карпато-русинської Діоцезії проводять в неділю 25 червня і православні в ХРЕСТО-ВОЗДВИЖЕНСЬКОМУ СОБОРІ, оскільки церковний русинський спів був започаткований ще до введення "славної" унії, так що отець Тарас вкусив православних безпідставно за нібито московські напіви, яких православні не співають, окрім концертів чи фестивалів, що співають і уніати! Добре би вказати, на яких парафіях православні співають по-московськи? Якщо таких майже нема, то о. Тарас має вибачитися. Але краще йому знати, що Простопініє не є уніатським, а карпато-русинським. А це різниця, бо уніати в соборі давно перейшли на молоду українську мову богослужіння.