ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Русинство: настав час "Ч"?

    30 апреля 2024 вторник
    87 переглядів

    За останній період русинська проблема знову набула значного розголосу в мас-медіа. Тому "Закарпатcьке інформаційне агенство" (ЗІА) вирішив з’ясувати, що ж діється в стані русинів та звернувся за коментарем до спеціаліста з цієї тематики та екс-нардепа України Івана Миговича.

    Ужгород. Пам’ятник Олександру Духновичу.
    Ужгород. Пам’ятник Олександру Духновичу.

    — Іване Івановичу, чому сьогодні в Закарпатті актуалізувалася проблема, пов’язана з русинством?

    — Насамперед через його тривалу нерозв’язність. Вже тривалий час чисельні русинські організації, громадськість краю вимагають визнання етноніму русин, але владні структури всіляко гальмують цей процес. І не секрет, що русини своїй батьківщині зазнають явної дискримінації. Інший фактор – погіршення соціально-економічних умов життєдіяльності закарпатців. Це – масове безробіття, мізерна платня, вимушене заробітчанство, платна освіта, недоступна медицина. Тому в русинстві люди починають шукати вихід із складної ситуації. Внаслідок хижацької приватизація більшість краян стала злидарями, посилюється чужий капітал (Київ, Будапешт, Львів, Донецьк, Москва) він більш потужний за місцевий і менше всього дбає про розвиток виробництва та робочі місця на Закарпатті. Що відповідно викликає незадоволення слабшого закарпатського бізнес-прошарку. Інший фактор – небезпека адміністративної реформи – включення до складу інших регіонів, що може призвести до конфліктної ситуації зі втратою символічної самоврядності. І, звичайно, не можу оминути той фактор що сьогодні владні структури області не відображають інтереси та волевиявлення нашого населення. В області сьогодні панує клан „Барва”, його представники переважають і у владних структурах. Вони працюють на себе, а вирішенням нагальних соціально-економічних проблем як слід не займаються. Хіба що рекламують себе напередодні виборів – роздачею комп’ютерів та соціальних пакунків, придбаних аж ніяк не за власний рахунок. Ці головні фактори об’єктивно сприяють активізації патріотичного русинства, і не тільки його.

    — А Ваша особиста оцінка сучасного русинського руху?

    — Я до нього в цілому ставлюся позитивно. У свій час я назвав себе українцем русинського походження, хоча це багатьом не подобалося. Але вважаю що це позитивний напрям – русинський рух виражає інтереси і права більшості населення Закарпаття, він виконує важливу функцію тим, що згладжує проблеми в області. Він мінімізує труднощі міжнаціональних відносин. Цей рух за 15 років зробив набагато більше для збереження культури краю, ніж владні структури. Випуск книг, проведення наукових конференцій, відкриття недільних шкіл, збереження і пропаганда культури – всього не охопиш... Хоча не обходиться і без крайнощів. Чому сьогодні комуністи підтримують русинів, а в радянський період – ні? Так, протягом ХХ століття закарпатські комуністи сприяли пробудженню національної свідомості і вважали за необхідне об’єднання з братами за Карпатами. За роки радянської влади йшла тенденція на інтернаціоналізацію суспільства – тобто політика велася на забезпечення інтересів усіх спільнот. Тоді національні питання не були першому місці. Звичайно допускалися і помилки в доборі кадрів і не завжди враховувалася специфіка Закарпаття.

    — Як Ви ставитеся до рішення Закарпатської обласної ради стосовно визнання етноніму – "русин"?

    — Позитивно. Таке рішення нне раз декларувалося. Тому треба послідовно добиватися його реалізації. Я, зі свого боку, будучи депутатом Верховної ради України попередніх скликань неодноразово піднімав це питання у парламенті. Так, восени 2005 року на її розгляд було винесено законопроект „Про русинів в Україні”, проект постанови від 3 листопада 2005 року. Але, на жаль, він не дістав свого логічного завершення, насамперед через протидію націоналістичних сил. Сподіваюсь, що сьогоднішня парламентська більшість підтримає питання про визнання русинів. Але для цього необхідні ще великі зусилля...

    — Але водночас і в русинському русі не все гаразд. Як Ви прокоментуєте останні події в Ужгородському товаристві імені О.Духновича?

    — Мені дуже боляче і прикро, що русинський рух втрачає багато через внутрішню конфліктність. Особливу роль при цьому відіграє особистий фактор, маю на увазі амбітність, вождизм. Тому і така велика кількість національних товариств, які здебільшого відрізняються лише прізвищами своїх керівників, а напрям діяльності – однаковий. Наступний фактор – діяльність владних структур. Як тільки Київ призначає нового керівника краю, він одразу хоче підпорядкувати собі національні товариства, а якщо не може, то створює нове. Але водночас хочу наголосити, що сьогодні в русинському русі чимало авторитетних педагогів, лікарів, письменників, юристів, науковців, бізнесменів – Ю.Чорі, В.Падяк, Є. Жупан, І.Петровцій, В.Сарканич, Д.Сидор, Л.Філіп, М.Макара та інші, які зробили чимало для збереження русинства в Закарпатті. Тому мені прикро коли серед таких людей виникають конфліктні ситуації. Я особисто співпрацюю і з Соймом, і з Народною радою русинів, і з місцевими осередками, чим можу тим допомагаю їм.

    — Іване Івановичу, Ваші побажання русинському руху на Закарпатті?

    — Це необхідність активізації роботи в селах, насамперед серед сільської інтелігенції та молоді. Наступне – це об’єднання русинського руху і відповідно координація спільних дій у проведенні спільних акцій – днів русинської культури і науки, фестивалів, конференцій тощо. Через об’єднання можна досягнути чималого і головного – відродження і розвитку русинської культури. А для цього всім русинам потрібно розвіяти негативні стереотипи про себе, сприяти демократизації свого руху, що відповідно сприятимеь визнанню русинства і в Україні та за її межами. А для всіх опонентів скажу, що на Закарпатті сепаратизму не було, не є і не буде.
    Третій Міжнародний конґрес русинської мови
    пройде під символом створення цілорусинської норми

    В Ужгороді відбувся вечір пам’яті карпаторусинського поета Андрія Карабелеша
    Закарпатська обласна рада "За" офіційне визнання національності "русин"
    "Мельхеседек та незалежна Русинія": одне з найбільших багатств світу сховане на Закарпатті?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Авжеж!
    Привередливые эти русины. За пятнадцать лет им уже столько наобещали: и уважение к результатам референдума 1991 г., и "самоврядну" территорию и региональный язык. А им, капризным, все мало...
    Уже и заперевальными кадрами их укомплекктовали. Даже на уровне районов. Вот совсем недавно, "національно правильно налаштованний" тернопольчанин, от имени и по поручению русин, бет челом проводу держави о голубой мечте русин -"Визнати ОУН-УПА воюючею стороною..."

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    пане русин! нащо так УПА иппен годь проти комуніштув і наці войовали вракаши, йсе факт.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    УПА против наци ни войовала, а из коммуништами лиш из страха за свои животы перед маршалом Сталином за коллаборацию з нимцями. Хвала Богу ош русины ни мали нич общого из ОУН (просто у них туй ни было и ни могло быты питательного бульона). А за свои дияния УПА може лише каятися. Позирай http://www.polonica.net/Pamietamy_Wolyn.htm

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    V Zakarpatti lushe odun rusun ale i toj batjushka Sudor.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Zato Zakarpattja maje dvoch velykych ukrajinciv, Fedaku y Havrosha, kotri sja rivnjajut' Kobzarjovi y Franko!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    12 000 (двінадцять тисяч) Українських поліцайтів (Hilfspolizei) помагало 1400 (єдна тисяча и читиристо) Нациській карательній жандармеріі (SS Einsatz gruppen) вичистити Волинь од євреюв. Лем на Волині массово за рук 1941 постріляли 200 000 євреюв. Туй ся зачав Голокост (Shoah) и туй машінерія СС фурера Реінгарда Гейдриха сообразила ош 6 міліонув євреюв Європи пулями вбивати не мош. По опитах з екстермінаційов ейверюв пулйометми, СС перейшов на індустріальну ехтермінацію - газом в коморах. 12 000 Українських Hilfspolizei боли з ОУН групи Бандера-Микола Лебідь-Шухевич.

    Reference:"The Reconstruction of Nations" by Timothy Snyder. Yale University Press; New Haven&London; Chapter 8: "The Ethnic Cleansing of Western Ukraine" pages 154-178
    http://www.powells.com/cgi-bin/biblio?inkey=1-030010586x-0

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ОУН_УПА національні герої, хто крім них виборював незалежність в той час!? Русини???!!! СССР нічим в той час невідрізнялось від фашистів. Варшавський договір є свідченням цього. Фашистів готували сталінскі війська до війни, після особистих перемов гітлера і вбивці сталіна. Хто переміг у Другій світовій війні? Громадяни Німечини! Одна імперія перемогла іншу, і німці за це вдячні. А ми несли тягар диктатури, нас винищували, топтали! А УПА та ОУН виявляються для вас злочинцями. Успіхів вам русини, лем сидора прячте, він вас ганьбить!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    каштаново, русины не воевали за независимость Украины - это точно. По той простой причине, что мы не были частью Украины и не должны были стать ею в будущем. Сталин нас присоединил и теперь из-за него у нас головная боль и мы должны доказывать, что вообще существуем тем, с кем в другой ситуации значительно меньше бы общались. Это просто идиотизм - мы на своей земле просим, чтобы нас признали самими собой и разрешили общаться на родном языке. Ситуация сама собой не разрешится, отталкивание властью приведёт только к агрессии, и то, что можно было уладить мирно и цивилизованно, уладится, но не совсем мирно. Подкарпатские украинцы должны задуматься, потому что в случае возникновения проблем в первую очередь зачищаются тылы. Нам вместе надо требовать у Киева вести себя цивилизованно и перестать издеваться над целым народом.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Болять ня уд журы груди. Сережа Федака, сарака, пише ош многі мої соплеменникы "почуваються українцями". А я лиш глипну в зиркало, а оттидь-ты, русине еден...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Каштаново!
    Оценку ОУН-УПА уже давно дал весь цивилизованный мир. В сети сидим. Зайдите на сайты тех стран, которые физически контактировали с ОУН-УПА- Польши, Словакии и Чехии (коридор в Баварию, где они стали востребованы для новых "подвигов")...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Хай я згорю на місці, якщо з мене расизм говорить!!!!! Я патріот, в мене є держава, я ж можу її любити, поважата та прославляти свою державність. Але я нерусин... я нехочу ні косово, ні абхазію, предністровя, осетію... Ми з чудом пережили Крим. Я розумію, що у вас благі наміри, щодо своєї народності. У мене теж. І як нам буди, ми, що неможемо співіснувати. Я нечув про Вас поки ненатрапив на цей сайт. Я думаю у кожному регіоні є маленькі народності яким дуже важко боротись з народностями що їх в декілька разів перевищують. І Україні важко коли біля неї є імперія. А що вже казати коли ЗУН Республіку спочатку знищили а потім зробили частиною чужої для вас країни. Знов повторюю Вас дуже мало для дножавності. Навіть школу невідкриєш, вже мовчу про вищінавчальні заклади. Краще братаймось!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    хто крім них виборював незалежність в той час! (с)Хоть каштаново, хоть фиолетово, но вырисовываются классически строгие героические "визвольні змагання"... если закрыть глаза на цифири. А они говорят о том, что немецких военных убито УПА 900 человек в общей сложности, польских крестьян - по разным подсчетам от 70 000 до 200 000 тысяч (из которых больше половины - женщины и дети), мирных украинцев - порядка 80 000 (разные данные), НКВД-эшников и прочих советских военных тоже разные цифири - от двух до десяти тысяч. Выходит по цифрам, что менее всего УПА было занято освобождением Украины от фашистов, а более всего - освобождением от мирного населения...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ігра в числа, посилання на такі докази як вбивство мирного населення є маніпуляцією. Звідки ви берете такі данні? З СССР літератури? так тоді це ще скромні дані.... Ці факта неможливо підтвердити. В більшості вони видумані, в цілях дескридитації визвольної війни. Наприклад, НКВД винищує селища русинів, "підкладає" пару воїнів ОУН-УПА...., і вбито двух зайців за одним пострілом. Шановні народ РУСИНІВ, перстаньте прибіднятись. Територію вам ніхто невиділить для "царювання". Це нонсенс в глобальному світі. Завтра Роми на моїй вулиці заявлять про своє право на село бо вони там проживали споконвіку! Ви ж звертались до свої однодумців в Чехії, Словакії, Угорщині, США,вони, що теж хочуть клаптик закарпаття? Є хартія нацмов, знайдіть, прочитайте, думайте, робіть. Я знаю дуже мало русинів, ви ж непрячетесь, і перепис незнайшов Вас хочаб в такій кількості, щоб ВАШЕ керівництво боролось за місця в чиновничних кріслах, і лобіювало ваші інтереси. Але шана вам, тим хто вважає, що порушуються його конституційні права і бориться за справедливість!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Каштаново, в этом и состояла главная наша проблема, что до сих пор мы просили Киев выделить нам что-то у нас же дома. Ваш пример с цыганами и улицей не совсем применителен к нам, русинам. К нам больше подходит другой пример, а именно когда чужой залазит к Вам в дом, разрешает Вам жить в нём на его условиях, пользуется всем вашим, включая жену, по своему усмотрению и своему желанию, превращая Вас в квартиранта в Вашем же доме. Вы же на его действия отвечаете просьбами о признании хотя бы Вашего имени и разрешении научить своих детей родному языку, на что он утверждает, что у Вас нет языка родного и быть не может, так как тот, кто даже свой дом сохранить не в состоянии, не достоин ничего иметь. Возможно он и прав, но мне бы хотелось услышать это от своих русин.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Каштаново, Ваша полуграмотнусть можуть невідіти лем сліпі украйинські націоналісти. Референція од історика Тімоті Снайдера [Timothy Snyder] є з Єльского Універсітета. Harvard, Yale, Stanford суть найліпші універсітети світа, непутайте то з Могилянков, чи Універсітетом Т.Г. Шевченка в Києві, нe то што з Лвівським Унів. І.Франка, де націоналістичну політику числять за науку и желанія за факта.
    Арогантний йсте Каштаново, бо Ви ай другі Украйинські політики-націоналісти дуже добре знаєте, ош границі Украйинськоі держави немош міняти!!! Украйина є єдина держава в Європі, котра дустала гарантовані границі чотири раз: од Європейскоі організаціі пре кооперацію и мир; од НАТО; од Мадярштини - білатеральний договор з Украйинов; и од США, Франція, Велика Брітанія и Росія - Будапештський договор; коли Украйина ся утказала од ракет СССР с нуклеарнима бомбами (атомові и водородні ракети).
    Каштаново, перестаньте плювати смітя. Запамятайте, oкрем того не лем русини ай роми суть, такі люди як Ви, и мавуть мати такі права як Ви. З Вас, пан Каштаново, расизм говорить.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Непотрібно ідеалізувати істориків пан Vasyl'ko! Це людина, а вона необєктивна, помиляється. Історію пишуть переможці, альтернативу знищують. А наші вузи хоч і нетакі комерційні бренди як вищенаведені Вами, але посідають неостанє місце в світі в пропаганді світлості знань. Для мене ОУН-УПА національні герої, так була війна, в ній немає законів, це мої переконання які можуть іншим неімпонувати. Той хто вірить йому непотрібні ні докази ні факти, він просто вірить. Це стосується всіх нас. Вам нешкода дідусів і бабусь яким живеться нелегко! Вони всі жертви війни. Незабувай сам постарієш, і чого навчиш молодь те і отримаєш у похилому віці від них. Не воюй, а мирись! Ура!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не верьте пересписи, людей просто не записывали русинами. Записали то количество, какое было позволено записать сверху. Чтоб было, но немного. Так, для демократии:) Нас больше 800 тысяч только в Подкарпатье.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кстати, Вы очень удивитесь, когда узнаете, кто зачищал леса от ОУН УПА. Русские очень плохо леса наши знают, а у русин с галичанами свои давние счёты. Быстро справились.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Підкарпаття не Закарпаття! Населення Закарпаття 1238, тисяч осіб. Скіль з них назвали себе Русинами точно незнаю, і обманювати нехочу. Але мало,навіть угорців більше, це знаю.Доречі теж з такими ж потребами як ви вони живуть! В Закарпатті однозначно більше Русинів ніж в Івано-франківську, чи Чернівцях. І 800 тис. ну...ніяк! Українців і то буде менше! Хто знає?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "...Але я нерусин... я нехочу ні косово, ні абхазію, предністровя, осетію... Ми з чудом пережили Крим..." - плоди солдатів,окраїнський патріоте.В Криму ще все лише починається. "...Для мене ОУН-УПА національні герої, так була війна, в ній немає законів, це мої переконання які можуть іншим неімпонувати...." - Рибака тягне до рибака,курву до курви,ну а в вашому випадку нацика до нацика."...Підкарпаття не Закарпаття...." - То правда,Пудкарпаття є Пудкарпаття.І русини раніше чи пізніше дістануть признання Києва.І буде ліпше про всіх якщо мирно.От-так "прийшляку-чужинцю.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Цікаво, чому русини, які так люблять свою рідну землю і ненавидять усіх "пришлих" (по коментарях зрозуміло), не дбають про добробут та розквіт цієї рідної землі, а гниють по заробітках. А "пришлі" тим часом будують дороги, школи, лікують їхніх батьків та навчають покинутих ними напризволяще дітей!!!!!!!!! Чому? Ніде, в жодній області України немає такого шаленого заробітчанства! Чи в цьому теж винні "пришлі", які забрали робочі місця??? Не розумію я цього. Не розумію. Була в Закарпатті кілька разів. Збирали народну творчість. Я, між іншим, записала чимало русинських пісень. І ніхто, ніхто з викладачів університету не викреслив з моїх досліджень слово "русинська народна пісня". Ніхто не викреслив зі слів нібито зайву "й" та не виправив жодного іншого слова. Але запам"яталося одне, усі, з ким довелося спілкуватися тоді в Закарпатті з приводу творчості русинів ( це був 2002 рік), не визнали себе такими. То може краще, перебудуйте спочатку свою свідомість, а потім нарікайте на свідомість "пришлих".

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Золотые слова, Полтавчанка, - всё начинается с самоосознания и чувства ответственности перед предками; с чувства собственной гордости, самоуважения и желания помочь своему народу - последнее подразумевает активную деятельность. Надо проснуться и вспомнить себя, а там всё сразу станет на свои места. Хозяин не просит, хозяин решает, что делать - и делает. Надо становиться хозяевами у себя дома, а там, смотришь, никто и уезжать не будет.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    каштаново,
    "Я патріот, в мене є держава, я ж можу її любити, поважата та прославляти свою державність." Odp. Я з тим нимаву ниякі проблеми. Маєте,каштаново, повноє право боти патріотом. Лемже ай Мілошевич бовшоі Югославіі числив себе за патріота і стався кріміналником як НАЦІ фурери Гітлеровського Німецька за геноцид. Низнаву чом Вам, як патріотови України, заважає русинська націоналнусть, котру азіатський кріміналник Сталін скасував на Пудкарпатю? И чого Вам заважає то, ош русинські діти ся учать свуй материнський русинський язик, свою русинську культуру и історію русинув? Русини просять лем такі права на Украйині які мавуть другі меншини, як угорці, румуни словаки, євреї итд.
    Кидь Ви, каштаново, йсте правдивий патріот Украйини так бо йсте мали протестовати проти Сталінськуй анти-русинськуй політиці, котру проводить Украйинська держава. Украйина є єдина держава на світі, котра дотипирь нерпизнала русинську націоналнусть. Вшиткі держави де живуть русини як меншина, так іх визнали ак суть: США, Канада, Аустралія, Чехія, бовша Югославія (Сербія, Хорватія), Мадярштьина, Румунія, Словакія, Россія и Польша.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Що за слова такі в - "гниють"?З "великоукраїнців" ароганція так і пре.Як з "великоросів" ери СССР.Та заробляють гроші на прожиття.Чи може по вашому чекати допомоги з Києва?А попрікати русинів тим що їздять на заробітки підло.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Браво, Полтавчанка!
    Демонстрируете, как это у вас принято, яркий образчик вывернутой логики...
    Про добробут та розквіт цієї рідної землі уже успели позаботится пришлые-зайды. Лицензии на сплошную рубку буковых лесов выдавались в высоких киевских кабинетах. Неньколюб И.Заяц, роняя слезы на вышиванку, подписывал "дозволи" даже дровосекам в заповедных лесах, находящихся под охраной еще со времен Ференц-Иовшкы. Естественно, затем, после опустошительных наводнений, демонстрируя заботу о пострадавших, доблестное МЧС "осваивало" бюджет, да так, что денежные средства испарялись уже по дороге...
    Ловкие хлопцы с Печерських пагорбив зарыли в Мужиево более 30 млн. долларов, отравив при этом все в округе на тысячи лет. Львовский "Электрон" умудрился в Сваляве, Виноградове, Воловце поднять содержание свинца в почве более чем в 1000 раз. Естественно, "желтые дети" будут рожать "сепаратисты"...
    Русины, согретые и обласканные за пазухой у неньки "гниють по заробітках" исключительно от своей неуемной жадности. Воротят нос от предоставленных им здесь достойных заработков и рабочих мест...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "Завтра Роми на моїй вулиці заявлять про своє право на село бо вони там проживали споконвіку!" Odp.Як Вам уже писав, сесе о Ромох, што говорите є расизм, бо Роми суть такі люди як ай Ви, и на Ваше село мавуть такі права як ай Ви. А кидь демократичним голосованям виберуть за старосту (за голову) села Рома, так має боти старостом Ром, чи ся Вам то любить чи ні. ###Тімоті Снайдер [Timothy Snyder] писав свою книгу подля документов. Кібо Вин фалзіфіковав, и неписав правдиво подля документів, так Єльский Універсітет уже давно бо го увольнив з позіціі, и Snyder бов бо без роботи. Каштаново, абсолютно нирозумієте які суть правила на Універсітетх в США. Я знаву лем єдного історика, котрий иштьи фурт є ідеалізованний, а то є історік Грушевский.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сила породжує силу! Я за визнання вас РУСИНІВ, а заодно і лемків як народність. Я за використання вами своєї мови(хоча його вам ніхто і незабороняє)Я проти надання вам навіть автономії. Розвивайте свою національну самоідентичність, адже ви "розмиті" серед інших народностей славетного Закарпаття. Я нерасист, краще аналізуйте свої писульки, можна зрозуміти, що проти вас ніхто ворожо ненастроєний. Але ви шукаєте якісь слова, що вас зачіпають. Ніхто вас нечіпає!!! Пропоную Вам співіснувати, брататись Vasyl'ko, ти чуєш мене, з друзями ромами! Чи я расист і нерозумію чогось. Коли хочу вас зрозуміти, пропоную "брататись" з вас ніхто на ці слова невідреагував, зато облили брудом, обізвали расистом, нацистом... Може тому і вас нерозуміють. Успіхів!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Знов до теми ОУН-УПА. Організація українських соціаллістів було політичне формування, в яке входитли представники тогочасної української еліти. Ідея - незалежність галичини. УПА _ Укоаїнська Повстанська Армія воєне формування, яке силою то з Фашистами боролось з червоною армією(причин безліч починаючи з голодомору, до вивезення цілих селищ так званих куркулів до таборів ГУЛАГу. Німці розглядались як альтернатива до припинення геносиду Сталінської убивчої машини)Коли стало зрозуміло, що німці некращі, було вирішено воювати проти всіх: німці, червоної армії, НКВД. Це я так примітивно прошу задуматись навколо проблеми УПА!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Так и хочеться бежать ставить благодарственные свечи каштановым, милостиво разрешающим "використання вами своєї мови"-окна двери заколотив, ночью, под одеялом...
    Закрыв все русинские школы и ВУЗы, СМИ, заполонив под завязку все учреждения края "національно правильно налаштованими" уже на уровне района коты Леопольды предлагают "брататись". Авжеж...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ну і сиди Русин і дуй собі в дві ніздрі, плач, вигадуй собі і далі надумані проблеми! Провокатор недобитий!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    И чего это Вы, Коричневый, буквально с полоборота фиолетово зеленеете? После стольких обещаний...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    каштаново, если бы провокативных мест в Ваших постах не было, то и цеплятся бы было не к чему. Разница в том, что я своим друзям-украинцам не предлагаю равенство, я отношусь к ним, как к равным, без разговоров об этом. Меня не интересует ни история, ни вклад в мировую культуру - только личные человеческие качества. У словаков история беднее, чем даже у украинцев, но у меня есть друзья-словаки и мне даже в голову не приходит 'разрешать' им что-то или 'запрещать' - я вообще не знаю, какая национальность у многих моих друзей. Как раз с народом Украины никаких проблем, без властей мы бы давно поладили.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кольору я неміняю я говорю Вам те, щови хочете чути. Відсортували себе від інших, вас всі "бють", а тепер згадуєте словаків де всі поважають один одного і не поділяють себе за національними признаками. Це ж особливість нашого краю, що безліч різних національностей, які співіснують. Доречі Русин мені нічого обіцяти, я вже тебе сприй маю Громадянином України, який шанує(надіюсь) свої традицій. Про що спір...???

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кольору я неміняю я говорю Вам те, щови хочете чути, аби тільки накинутись. Відсортували себе від інших, ви особлива національність, вас скривдили, всі "бють", а тепер згадуєте словаків де всі поважають один одного і не поділяють себе за національними признаками. Самі себе виокремлюєте, чужого знать нехочете! Це ж особливість нашого краю, що безліч різних національностей, які співіснують. Доречі Русин мені нічого обіцяти, я вже тебе сприй маю Громадянином України, який шанує(надіюсь) свої традицій. Про що спір...???

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Грузия переименовала Кодорское ущелье в Северную Абхазию. В ответ, во избежание географической путаницы, Абхазия переименовала себя в Восточный Краснодар.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русини! Не творіться на федаків, гаврошів, ци "псевдопечених" псевдозакарпатців. Всі знають що в Україні знову при владі злодії ющенківці, які дальше розкрадують Закарпаття, як і кучмівці,залишивши на місці псів-горлопанів, які мають гавкати на законного газду края -русина. Як ся галичане бандеровці добивають визнаня УПА, звинувачуючи мацкалів, а самі гірші за есесівців, бо засіли в Закарпатті, захватили владу, грошові потоки, плату за транзити, за митниці...Злодії і бандити все тягнуть в Київ. А 60% здорових русинів змушені йти на заробітки. Тільки русини люблять край свій і вони його збережуть. Ганьба дикарям антирусинам, нововалуєвцям нацистам, які планомірно знищують русинський народ. Русини мали свою державність до 1945 року, зафіксовану в світових документах. Сталін з українцем Хущовим це все зруйнували, а антирусини, як сталінці печені служать сталінській хижацькій формулі-нема народа нема проблем. Антирусини - це дикарі азіати,... за це Україну і не беруть до Європи.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сергійко Федака, кешервешный, потеряв зубы и иллюзии (а высокие деревья его молодости лесоповалили)бачить перспективу "закарпатців" виключно в складі України (хотя здесь, по его словам, "негативи переважають над позитивами")...
    Авжеж. Читая его лабуду набриолиненную,так и хочется упрекнуть Масарика, что в свое время он, принимая заперевальных эмигрантов и видя такую перспективу, ни консервов, ни сухарей, ни тенгерачаної мукы не заготовил . Лет, эдак, на сто пятьдесят...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Anonim! U Sakarpatti jeden anonim -
    to ty!
    A rusynoch je 70%.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    My rusyny boly,jsme i budeme!

    Jak mos` boty ukraincom?!