ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: ОФІЦІЙНО про визнання національності "РУСИН"

    27 июня 2024 четверг
    46 переглядів

    Питання про визнання національності “русин” гостро постало з перших днів проголошення незалежної України – держави демократичної, в якій всі громадяни мають однакові права обирати та відновлювати національність. Певна частина закарпатців, зокрема тих, які в післявоєнний період зазнали сталінсько-беріївських репресій, болісно пережили безпідставне вилучення національності “русин”, а також громадяни молодших поколінь, котрі поділяють їх погляди щодо даного питання, адже у період тоталітаризму на нього було накладено суворе табу.

    Тому питання про визнання національності “русин” порушувала частина депутатів обласної ради першого і всіх наступних скликань.

    Група депутатів теперішнього скликання теж вважає його актуальним. Свою позицію, насамперед, вони мотивують тим, що до визволення Закарпаття і його возз’єднання з матір’ю-Україною, національність “русин” офіційно визнавалась нарівні з усіми національностями краю. Далі наводять факт про те, що на сьогодні русини визнані в багатьох країнах світу, зокрема, в сусідніх державах – Словаччині, Угорщині, Польщі і т.д. І найголовніше – під час перепису населення України в 2001 році понад 10 тисяч закарпатців у графі “національність” написали – русин.

    Це право за їх переконанням їм гарантують Конституція України, якою задекларовано вільне визнання та розвиток усіх корінних народів, а ст. 11 Закону України “Про національні меншини в Україні” гласить, що “громадяни України мають право обирати та відновлювати національність”. У той же час з незрозумілих для них причин органами Державної статистики України за підсумками згаданого перепису їх офіційно віднесено до етнічної групи української національності. На їх погляд даний факт є порушенням їх громадянських прав, проявом дискримінації.

    Тому національно-культурні товариства русинів Закарпаття направили десятки звернень в найвищі владні інстанції держави з проханням врегулювати дане питання. Однак до цього часу воно залишається відкритим.

    Враховуючи це, а також Звернення ООН з питань русинства в Україні, група депутатів, які вважають себе русинами, підготували проект рішення сесії обласної ради “Про визнання національності “русин”. Згідно із Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Регламентом роботи обласної ради V скликання, даний проект обговорено на засіданнях усіх 12 постійних комісій, а на пленарному засіданні його було внесено в порядок денний шостої сесії обласної ради V скликання.

    За проект рішення “Про визнання національності “русин” проголосував 71 депутат обласної ради із 79 присутніх на сесії.

    Постановляюча частина даного рішення НАСТУПНА:

    1. Визнати на території Закарпатської області національність “русин”.

    2. Звернутись до Верховної Ради України з клопотанням про визнання національності “русин” на законодавчому рівні.

    Прес-служба Закарпатської обласної ради
    30 березня в УжНУ проходитиме "круглий стіл" стосовно русинського питання
    Закарпаття: "Русини" не історія, а сучасна реальність
    Закарпатские русины — секретный проект раскола Украины?
    Етнічне дистанціювання закарпатських русинів не має під собою ніякого соціально-політичного та наукового підгрунтя?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кить украйинцї не признавуть нас та чому мы маєме признавати їх.Руснакам треба покласти украйинцьув у Закарпатю у такоє положіня, як руські у Естонїї, бо инак они думавуть ош они туй газды.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    2 Юрко Русин
    ну для чого ви так… не всі ж українці такі імперіялісти, як ті, що тепер при владі! упевнений, за пару років усе прийде до ладу! усе-таки, усі нації рівні. усього вам найліпшого!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Закарпаття форевер!!!!!!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Podkarpatsjka Respublika maje boty nezalezna ot Ukrainy.