ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Мукачеві побачили світ три нові книжки — про політв'язнів, сенс життя та красу Карпат

    30 апреля 2024 вторник
    45 переглядів

    Перед нами — три найновіші книги мукачівського видавництва «Карпатська вежа» тамтешніх авторів: «Сталінський геноцид проти закарпатців» Федора і Валерії Рубіш, «Присвяти та любов» Василя Чекана та «Весна осені золотої» Івана Окаля.

    Федір і Валерія Рубіш присвятили свою книгу розповідям про в'язнів ГУЛАГу, де основним героєм є Михайло Кречковський. Він разом з іншими односельцями тікав до братів, а опинився в штрафному таборі. Тут розказано і про перші дні в «Раю», в яркому у важкій праці чекав волі. Йому її принесла звістка про Чехословацький військовий корпус генерала Людвика Свободи, з яким пройшов шлях до Праги. Останні роки жив у Флориді (США).

    У книзі автор розповідає про в'язнів ГУЛАГу Івана Дочинця і Василя Хому. Подано також список політв'язнів, їхні коротенькі біографії та ціла низка фотографій репресованих, таборів, віськового батальйону в Бузулуці. Тут - і автографи на подарованих автору книгах, відзнаки і подяки Федору Рубішу за активну громадську діяльність у Товаристві політичних в'язнів і репресованих, серед яких - і сам автор.

    Василь Чекан побудував свою книгу на основі віршованих та прозових присвят дружині, рідним, знайомим. Надрукував і «сердиті рядки» з нагоди власного дня народження.

    «Весна осені золотої» Івана Окаля поділена на 5 розділів: «На крилах надії», «Пташиний карнавал», «Калина красна», «Веселкові забави» та «Співаночки-вітаночки». Кожен розділ присвячений окремій темі. Автор дарує читачеві віршовані замальовки. Його вірші - це самобутнє бачення світу, сенсу життя, суті духовності, краси Карпат та колишнього щасливого дитинства.

    Василь ПАГИРЯ, Мукачево
    Слово на захист про рідну книгу, або Українське суспільство все ще залишається колоніальним...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору