ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Відновлення Музею лісу й сплаву на Закарпатті обійдеться в 12 млн.грн.

    30 квітня 2024 вівторок
    75 переглядів

    Музей лісу і сплаву у Міжгірському районі Закарпаття - єдина в Європі конструкція що збереглася від часів сплаву деревини річками і є важливою історичною пам’яткою.

    Музей лісу й сплаву на Закарпатті
    Музей лісу й сплаву на Закарпатті

    Побудована в середині ХІХ ст. за проектом австрійського інженера Клаузе, вона являла собою складний комплекс будівельних конструкцій, технічних вузлів і механізмів. Довжина її – 80 м, ширина - 5,5 м, висота від днища до річкового дна – 3,5 м і ще 3,5, закладеного по обидва боки каменями дерев'яного фундаменту в дні ріки.

    Сплавляння лісу тривало до 1960 року включно. Після того греблю не використовували за прямим призначенням, у 1973 році після детального дослідження вона була реставрована, а надбудови пристосовані під Музей лісу і сплаву, що відкрився в1976 році.

    Експозиція музею складалася з численних експонатів, серед яких особливу увагу привертали знаряддя праці і одяг лісорубів і плотогонів, макети бокорів (плотів із деревиною), фотографії мужніх людей, що тут трудилися. Найбільшим і найціннішим експонатом була сама гребля, яка, перегородивши річку, утворювала мальовниче водне плесо. Багато документів і речові матеріали розповідають про боротьбу лісорубів і бокорашів проти соціального і національного гніту в дорадянський час, про розвиток лісового господарства в області за роки Радянської влади.

    На території музею розміщені колиба (житло лісорубів), стайня, майстерня-гужварня, дерев’яні жолоби, по яких спускали деревину з лісосік по схилах гір, різні транспортні засоби й інше.

    Гребля на Чорній ріці – пам’ятник народного зодчества, плідної праці, досвіду і життєвої мудрості народу.

    Паводком 1998 року греблю було пошкоджено на 40 %. В 2000 році розпочато відновлення зруйнованої частини, яке не було завершене із-за відсутності коштів. Паводком 2001 року зруйновано побудовану і частину старої греблі. Не дивлячись на руйнацію паводками греблі музей лісу і сплаву продовжував функціонувати.

    Керівництво райдержадміністрації, районної ради, НПП «Синевир» неодноразово зверталося до Міністеpcтва екології, обласної державної адміністрацій про необхідність виділення коштів на відновлення Музею Проте коштів, необхідних для відновлення музею, з різних причин так і не було віднайдено.

    Головою районної ради Ярема І.В. питання про виділення коштів неодноразово порушувалось перед керівництвом обласної ради, проте згідно чинного законодавства забороняється проводити фінансування закладів бюджетної сфери із бюджетів різних рівнів і відповідно було неможливим виділити кошти із обласного бюджету.

    Як вихід зі складної ситуації обласною владою було ініційовано залучення коштів меценатів, які мали б забезпечити відновлення діяльності музею лісу і сплаву на Чорній ріці. Для цього було організовано огляд уцілілих залишків Музею представницькою делегацією депутатів, бізнесменів, керівників краю, представників засобів масової інформації. Після короткого екскурсу в історію гостей було поінформовано про вартість відновлювальних робіт, і про створення спеціального культурно-освітнього фонду обласного рівня, першою важливою справою якого і стане відновлення об’єкту на Чорній Ріці.

    Ідея на благодійних засадах вкласти кошти у відновлення діяльності Музею знайшла порозуміння серед представників великого бізнесу області, хоча, за попередніми підрахунками, лише прямих видатків необхідно на 7,5 млн. грн., а всього вартість проекту сягне 12 млн. грн. Але це не стало перешкодою, оскільки, кожен, звісно, переживає за власний дім. Музей лісу і сплаву – частина нашого спільного дому, його історія, а тому не слід чекати допомоги згори, а самим спільно братися до роботи. Тоді влада за допомоги бізнесу може оживити унікальний музей лісу і сплаву на Чорній Ріці, неподалік знаменитої перлини Карпат – Синевирського озера.

    Для успішного реалізації проекту відновлення Музею лісу і сплаву на Чорній ріці 12 березня 2008 року Закарпатською обласною радою прийняте рішення № 514 «Про внесення змін до переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області», яким внесено до переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області об’єкт нерухомого майна – Музей лісу і сплаву на Чорній ріці, що знаходиться на території Міжгірського району.

    Враховуючи, що Музей лісу і сплаву на Чорній ріці знаходиться на території Міжгірського району та має велику історичну, культурну, етнічну цінність для жителів району, а також вагомий туристично-рекреаційний потенціал, рішення Закарпатської обласної ради стало предметом обговорення депутатів Міжгірської районної ради на черговому пленарному засіданні, яке відбулося 29 травня 2008 року.

    Проте брак інформації у депутатів районної ради про стан справ навколо проведення робіт по відновленню Музею лісу і сплаву на Чорній ріці викликало жваве обговорення та неоднозначні висловлювання і пропозиції до проекту рішення з цього питання. Як наслідок, жодні пропозиції до проекту рішення, які вносилися представниками різних фракцій, не знайшли підтримки більшості депутатів районної ради. Для вироблення спільної позиції депутатів Міжгірської районної ради головуючим на пленарному засіданні Яремою Іваном Васильовичем було оголошено перерву на один тиждень для проведення консультацій з фракціями районної ради та узгодження їхніх пропозицій до проекту рішення, і прийняття єдиного кінцевого рішення, яке б відповідало насамперед інтересам громади Міжгірщини, а також задовольнило б представників усіх політичних сил району.

    З cайту Міжгірської районної ради –

    wwww.mi.zaua.com

    UA-reporter.com

    На Закарпатье исчезает уникальный музей леса и сплава. ВИДЕО
    Влада Закарпаття відбудовує Музей лісу і сплаву та встановлює пам’ятники на Верецькому перевалі

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Да вор Ярема! Исполняет ц/у семьи Балог для разворовывания земли района. Молодцы БЮТ и БЛ, что не дали украсть Национальный парк! Пока...

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Да вор Ярема! Исполняет ц/у семьи Балог для разворовывания земли района. Молодцы БЮТ и БЛ, что не дали украсть Национальный парк! Пока...