ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чи порушуються права нацменшин на Закарпатті?

    25 квітня 2024 четвер
    92 переглядів

    Сьогодні до Закарпатської області прибуває Президент Угорської Республіки Ласло Шойом. За офіційною інформацією, приїжджає він на запрошення окремих місцевих угорських товариств та релігійних організацій і візьме участь у відзначенны одного з найбільших угорських свят — Дня Святого Іштвана. Крім того, за участі Президента Угорщини відбудеться низка важливих для місцевої нацменшини угорців подій.



    Ласло Шойом сьогодні перебуватиме в закарпатському місті Берегові, який є центром району, де компактно проживає угорська нацменшина. У програмі перебування Президента Угорщини – участь у літургії у Берегівській Католицькій Церкві Св. Хреста за участі єпископів та керівників трьох історичних церков, відтак – участь у святі закарпатських угорців до Дня Святого Іштвана – це один з найбільш шанованих угорцями святих і, відповідно, нинішнє свято в Угорщині відзначається як державне.

    Опісля літургії угорською громадою передбачена зустріч Президента Угорщини з керівництвом міста Берегова, а також відкриття за його участі нового корпусу Закарпатського Угорського Інституту ім. Ракоці Ференца.



    Чи порушуються права нацменшин у Закарпатті?



    Неодноразово у пресі звучать думки про те, що нацменшинам в Україні живеться не так уже й добре. Але закарпатські спеціалісти, чиновники, громадські діячі переконують, що власне Закарпаття це не стосується, оскільки саме цей багатонаціональний край робить чи не найбільше в Україні для підтримки прав нацменшин, розширення можливостей для збереження та примноження їхніх національних традицій.

    Якщо говорити загалом, то в Закарпатській області проживають представники понад 100 національностей, за останнім переписом населення, в регіоні понад 150 тисяч угорців, 32 — румун, стільки ж росіян, дещо менше ромів та словаків. Представники майже всіх найбільших нацменшин мають школи з рідною мовою викладання, відповідні культурні заклади, бібліотеки з рідною літературою, в області працює словацьке, угорське, німецьке та румунське телебачення, виходять цими мовами газети. За останні десять років в області споруджено і встановлено понад 60 пам'ятників і пам'ятних знаків на честь відомих діячів культури і важливих історичних подій національних спільнот.



    Розширення освітніх прав для угорської спільноти в Україні



    Угорський Президент відкриватиме корпус угорськомовного інституту, про те, наскільки це важливо для області та угорської спільноти, говорять бодай такі факти.

    Закарпатський угорськомовний інститут ім.Ференца Ракоці П в м.Берегові працює з 1996 року. Розширення цього закладу, яке відбувається сьогодні, вже давно назріло, оскільки є необхідність підготовки кадрів для угорськомовних шкіл, відповідно, угорська спільнота надає цьому питанню особливої ваги. За офіційною статистикою, крім україномовних, у Закарпатті функціонують 121 загальноосвітня школа, гімназія та ліцей з мовами навчання національних меншин, в тому числі 71 з угорською, 12 – румунською, решта – з російською, словацькою, для малочисельних меншин відкрито недільні школи з ромською, єврейською та польською мовами навчання.

    Що стосується освітніх питань угорської нацменшини, то в цьому плані в Закарпатті найбільший прогрес, оскільки й найбільша спільнота. З 2005-го року в Закарпатті відкрили 6 шкіл з угорською та українською мовами викладання. Три роки тому на базі історичного факультету УжНУ відкрили кафедру угорської історії та європейської інтеграції, створили кафедру математики з угорською мовою навчання, незабаром повинен запрацювати - гуманітарно-природничий факультет з угорською мовою навчання. Угорське відділення є також в Мукачівському гуманітарно-педагогічному інституті та Ужгородському училищі культури.



    Надія Петрів, "Радіо Свобода"



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Вот так вот "Радио НЕ Свобода" русинов в упор не замечает. Вот она геббельсовская украинская информационная политика, с американско-галицким зонтиком. Так можно не увидеть и Украину.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Вот так вот "Радио НЕ Свобода" русинов в упор не замечает. Вот она геббельсовская украинская информационная политика, с американско-галицким зонтиком. Так можно не увидеть и Украину.