ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Андрій СКІБ’ЯК, голова ДПА в Закарпатській області: «З відповідальністю ставлюся до своєї роботи і даю їй реальну оцінку»

    19 апреля 2024 пятница
    96 переглядів

    Про що б ми не спілкувалися, він завжди повертався до теми роботи податкової. У розмові відчувалося, що він - сильна особистість, бо вірить в те, що говорить. Такі люди - лідери. Їм підкоряються життєві висоти. Вони беруть на себе відповідальність за будь-яку справу, яку роблять. Він вважає себе дисциплінованим, здатним підкорятися законним і виваженим рішенням свого керівництва. Як керівник, досягає поставленої мети, незважаючи на будь-які перешкоди. За доволі короткий термін підняв на якісно новий рівень роботу податкової служби Закарпаття. Про неї та про її керівника - Андрія Скіб’яка - наша розмова.

    — Андрію Юліановичу, Вас призначили на посаду голови обласної ДПА на початку року. То як би Ви оцінили роботу податкової за цей період?

    — Щонайперше, хочу відзначити сильний кадровий склад та високий професійний рівень податківців. Чимало зроблено для того, аби максимально обмежити факти нефаховості, упередженості працівників податкової служби та створити нову атмосферу спілкування з платниками податків. Якщо говорити про наповнення дохідної частини бюджету, то нові підходи в роботі плюс динаміка економічного розвитку області відобразилися на надходженнях. Протягом січня - вересня до Зведеного бюджету від області надійшло 441,6 мільйона гривень. Це на 63,9 мільйона гривень, або на 16,9%, більше, ніж за аналогічний період минулого року. А у вересні до бюджетів усіх рівнів мобілізовано 54 мільйони гривень податкових платежів. Те ж саме можна сказати і про завдання, які ставляться перед податковою щодо виявлення тіньового капіталу, погашення недоїмки тощо. Отож результати говорять про правильність визначеного напрямку - позитиви маємо по всіх напрямках роботи і плюсова тенденція зберігається не тільки у порівнянні з попереднім роками, але й з місяця в місяць.

    - Чи змінилися з Вашим приходом "тактика і стратегія" роботи податкових органів області?

    - Тактика і стратегія на сьогодні - той основний напрямок, котрий заданий податковій її функціональними обов'язками і діючим законодавством. З одного боку, це більш тісне спілкування, налагодження партнерських відносин між податковою і підприємцями. Тобто ми зробили наголос на одному з основних критеріїв роботи податківців - добровільній сплаті декларованих сум. І досягаємо поставлених перед собою завдань - сьогодні вийшли на рівень добровільної сплати порядку 96,5% декларованих сум. З іншого - більш дієва робота із тими суб'єктами підприємницької діяльності, які порушують податкове законодавство, та наступ на тіньовий сектор економіки. До прикладу, протягом дев'яти місяців підрозділами податкової міліції виявлено 123 злочини у сфері оподаткування, за якими порушено 109 кримінальних справ, припинено діяльність 124 фіктивних фірм та семи конвертаційних центрів, попереджено 279 фактів необґрунтованої заяви на відшкодування ПДВ з бюджету на суму понад 29 мільйонів гривень.

    - Що за цей період назвали б у своїй роботі найважчим?

    - Я б не сказав, що є щось важче чи легше. Є відповідальність податківців на сьогодні за наповнення бюджету, контроль за дотриманням податкового законодавства. А утруднюють роботу нечіткі законодавчі акти, що у свою чергу дає можливість кмітливим суб'єктам підприємництва обходити закони та в кінцевому результаті призводить до мінімізації податків. А налагоджувати процеси, які повинні привести до ламання таких схем, до реальної сплати податків, до легальної діяльності - непросто...

    - Яка найголовніша проблема податкової політики держави?

    - Найголовніша проблема - у самому законодавстві. Не секрет, що у "лабіринтах" податкової нормативної бази може заблукати не лише той, хто тільки-но став на шлях підприємництва, але й дипломований фахівець зі спеціальною освітою. Хотілося б, щоби був прийнятий Податковий кодекс, який би чітко врегулював взаємовідносини, не допускав роздвоєння деяких законодавчих актів. Тоді розв'язався би ряд проблем, які вирішуються шляхом судових спорів. І ми прекрасно знаємо, що не завжди суди витримують справедливу позицію, яка стосується тих, хто ухиляється від сплати податків. А це згодом виливається у недоліки роботи податкової, на одному з яких у своєму виступі наголосив і Президент. Як ви вже здогадалися, мова йде про проблемний ПДВ. З червня почалася робота, аби відновити його першочергову функцію - бюджетоутворюючу.

    Розвиваючи цю тему, можемо говорити, що в справлянні ПДВ зараз відбуваються значні як технологічні, так і законодавчі зміни. На рівні Міністерства з цього питання розроблено ряд заходів, до чого долучилися науковці, запущено ряд пілотних проектів. Все це спрямовано як на відлагодження механізмів адміністрування цього податку, так і на його надходження та в кінцевому результаті - на протидію безпідставному відшкодуванню з бюджету. Це шалена робота, з якою ми в області, вважаю, впоралися досить успішно. У нас повністю проінвентаризовано цей платіж - маємо чітку картину про характер діяльності 7 568 платників ПДВ - юридичних та фізичних осіб. У нас заборгованість по ПДВ повністю погашена облігаціями внутрішньої державної позики. А сума зменшеного "віртуального ПДВ" (тобто такого, що неправомірно заявлений до відшкодування з бюджету) на 91% більша, ніж за весь 2003 рік.

    Напрацювання, які маємо на рівні держави, мають бути втілені у новому законі про ПДВ - зміни до нього уже запропоновано, однак вони ще мають знайти підкріплення у парламенті. У цілому впровадження цих та багатьох інших процедур спрямоване на мінімізацію безпосереднього спілкування платників податків з податківцями, на удосконалення адміністрування ПДВ, що дозволить уже на початковій стадії виявляти порушення і не допускати здійснення незаконних операцій та незаконного використання податкових пільг. Це змусить платників діяти більш добросовісно у виконанні обов'язків перед державою.

    - А яка головна проблема у збиранні податків?

    - Я б це питання поставив дещо по-іншому. Не є проблемою збирання податків, а повинен бути фаховий підхід у напрямку контролю за надходженням податків. Але потрібно бути реалістами і розуміти, що будь-яка система, навіть найдосконаліша, в окремих випадках може не спрацювати через людський фактор. Тож якщо будуть фахівці на високому рівні, якщо буде відповідне законодавство, якщо суб'єкти підприємництва зрозуміють, що їхня діяльність повинна декларуватися, а задекларовані суми повинні надходити у бюджет, - то досягнемо мети, до якої ми сьогодні йдемо. Тобто до стовідсоткової добровільної сплати податків та ведення відкритого і чесного бізнесу.

    - А чи можна у нашій країні вести чесний бізнес? Чи можна займатися підприємництвом і не порушувати закони?

    - Хто чесно працює, тому нічого боятися. Сьогодні як уряд, так і податкове відомство роблять усе для того, аби суб'єкти підприємництва, які працюють чесно, були обмежені у перевірках, мали пріоритети як кращі і добросовісні платники податків. Для таких бізнесменів - завжди відкритий зелений коридор. Тим більше, що зменшено ставки податку з доходів фізичних осіб, введено спрощену систему оподаткування, на Закарпатті до того ж діють пільгові зони. Все це дає можливість працювати, не порушуючи податкового законодавства.

    - Однак підприємці нерідко звинувачують податкові органи в утисках...

    - Давайте повернемося в історію: хто і коли був задоволений роботою митаря? Тому що коли йде до тебе, воно набагато приємніше, ніж коли йде від тебе. На сьогодні податківці виступають митарями, тому і є незадоволення. Коли у вас забирають гроші, це завжди неприємно. Однак хотів би сказати, що незадоволення в основному виражають ті платники податків, які порушують податкове законодавство.

    - Як знайти "золоту середину" між інтересами підприємців та держави?

    - Її не потрібно шукати, тому що такі речі на сьогодні врегульовано діючим законодавством. І якщо десь є неврегульованість певних моментів самим законодавством, то треба працювати через законотворців, аби ті приймали рішення, котрі б влаштовували обидві сторони...

    - Чим є для Вас посада голови ДПА в області?

    - У першу чергу - відповідальністю, до якої я дуже серйозно ставлюся, бо за даною посадою стоїть велика кількість працівників, їхні сім'ї. А якщо більш глобальніше дивитися, то це є певна відповідальність перед населенням України, області, перед керівництвом держави. Бо ми знаємо, що на сьогодні вміст державної казни - то є, насамперед, задоволення соціальних потреб населення - виплата зарплат, пенсій, матеріальної допомоги малозабезпеченим. Загалом наповнення бюджету - то наше сьогодення і наше майбутнє.

    - Доволі довго працюєте у податкових органах. Чи були за час роботи моменти, які особливо запам'яталися?

    - Запам'ятовується зазвичай або хороше, або погане. Краще, звичайно, згадувати хороші події - відзначення за сумлінну роботу працівників, області чи інспекції. Такі моменти приємно запам'ятовувати, бо у них вкладена праця не тільки моя, а цілого колективу. Приємно, коли певні результати роботи відображаються на оцінці діяльності всього колективу.

    - Якими були перші рішення у складній ситуації? На що або на кого сподівалися?

    - У складних ситуаціях можна сподіватися лише на самого себе. А головним фактором у прийнятті рішень повинна служити законність - рішення мають прийматися у відповідності до діючого законодавства, якщо це по роботі, а якщо в особистому житті - то не мають переходити за рамки людської моралі.

    - У менеджменті є концепція, згідно з якою менеджер учиться на своїх помилках. Як ставитеся до цього? Що вважаєте найбільшою помилкою у Вашому житті?

    — Абсолютно не дотримуюся такої концепції. Бо ми маємо сьогодні усі можливості для того, аби більш обширно оцінювати реалії життя, суспільства, давати оцінку цьому і не потрапляти потім у подібні ситуації. А для цього, знову ж таки, потрібно давати реальну оцінку тим ситуаціям, які складаються навколо тебе. І тоді не буде помилок.

    А щодо найбільшої помилки у моєму житті?.. Відповідь на це може дати лише та людина, яка не шукає шляхи виходу зі складних ситуацій. Звичайно, людина живе і завжди робить якісь певні кроки, які їй на даний час здаються вірними, а через роки можуть виявитися помилковими. Свого часу я був призваний на службу в Афганістан. Події, що там відбувалися - це також була чиясь помилка, правда? Однак 122 бойових виходи, які маю, тоді помилкою ніхто не вважав. Для одних це була політика, а для нас, молодих, - процес природного виживання, хто достойно вистояв, не зламався у тих чи інших ситуаціях, - той навчився жити і не робити помилок.

    - Вас називають трудоголіком, котрий змушує працювати інших та застосовує жорсткі методи роботи...

    - Я жорсткий і вимогливий насамперед до себе, бо з відповідальністю ставлюся до своєї роботи і даю їй реальну оцінку. Від тих, з ким працюю, вимагаю такого ж ставлення до роботи, як і від себе. Тож, відповідно, вимогливий і до колег, не всі з яких витримують таке навантаження. Але подібні методи є справедливими, бо від нашої роботи залежить добробут закарпатців та українців загалом.

    Мені здається, коли всі люди задоволені керівником - це поганий керівник. Якщо керівник буде хорошим для всіх, він стане подібним до шматка пластиліну, з якого будь-хто ліпитиме будь-що. Тому в житті завжди будуть незадоволені методами його керівництва, але це - нормально.

    - Якими принципами керуєтеся, за якими принципами живете?

    - У першу чергу, не люблю брехні та фальші, дотримуюся того, що як би не було, воно має чітко виражатися, не в якійсь завуальованій формі. Коли буде приблизно такий критерій витримуватися у стосунках між людьми, думаю, що завтра не стане обману, будуть реальні підходи до роботи і реальні результати. Це не буде мильна бульбашка, яка завтра лопне.

    - Що робите у тих випадках, якщо хтось не приймає Ваших принципів?

    - Я можу погоджуватись або не погоджуватись із їхньою точкою зору, але завжди поважаю їхню позицію. Можу поступитися лише в тому випадку, якщо хтось мене переконає в іншому, тобто: не просто скаже, що треба діяти "так" і "отак", а доведе це. У переважній більшості мені все-таки вдається переконати людину, що моя позиція на даний момент є правильною. Навіть якщо сьогодні виконання того чи іншого завдання є складним, то завтра воно дасть певний результат і змінить ситуацію. А загалом, у мене - чітка лінія у роботі та чітка лінія у житті.

    - Чи можна провести вододіл між Вами - людиною, і Вами - податківцем?

    - Якби не був податківцем, то, можливо, деякі речі оцінював би по-іншому. Але посада не повинна заважати бути людиною. Вона, навпаки, - зобов’язує нею бути...

    Олександра РОМАН
    Якщо ви відмовилися від ідентифікаційного номера
    За всеукраїнський "Золотий кадуцей" змагатимуться четверо закарпатських ЗМІ
    Податкові новини Закарпаття
    Тільки одна операція податківців Закарпаття принесла бюджету понад 100 тис. грн.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору