ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Україна на ювілейному, 70-му Берлінському міжнародному кінофестивалі Berlinale

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя SEVEN

    «Берлінале» – міжнародний кінофестиваль категорії «А», один із найпрестижніших та найбільш відвідуваних кінофестивалів світу, – щорічно проходить у столиці Німеччини Берліні. Головною особливістю фестивалю є його сконцентрованість на прогресивному та інтелектуальному кіно на гостру соціальну тематику.

    Цьогоріч, на ювілейному 70-му «Берлінале»:

    - у конкурсній програмі Generation 14plus покажуть створений за підтримки Держкіно документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» режисерки Ірини Цілик. Світова прем’єра стрічки відбулась у конкурсній секції World Documentary Competition найбільшого фестивалю незалежного кіно в США Sundance Film Festival, де фільм отримав нагороду за найкращу режисуру;
    - в рамках спеціальних показів Berlinale Special відбудеться світова прем’єра створеного за підтримки Міністерства культури України фільму-антиутопії авторства Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва «Номери».

    Крім того, оргкомітет Берлінського кінофестивалю відібрав до основної конкурсної програми фільм режисера Іллі Хржановського «ДАУ. Наташа», одним із виробників якого є українська компанія «Phenomen Ukraine», а документальний фільм «ДАУ. Дегенерація» з цього ж проєкту буде показаний в рамках Berlinale Special. Також у паралельній програмі Forum Expended покажуть короткометражний фільм спільного виробництва США, Японії та України «Citizens of the Cosmos» (режисер – Антон Відокль, продюсер з українського боку – Люба Кнорозок).

    Додатково ринкові покази заплановані для фільмів: «Мої думки тихі» (реж. Антоніо Лукіч), «Віддана» (реж. Христина Сиволап), «Захар Беркут» (реж. Ахтем Сеітаблаєв та Джон Вінн), «Забуті» (реж. Дарія Онищенко), «Схованки» (реж. Ірина Громозда, креативний продюсер Олеся Лук'яненко, ко-продюсер Катерина Вишневьска) та «LET IT SNOW» (реж. Станіслав Капралов).

    До участі у щорічному форумі Berlinale Talents, що є індустріальною платформою Берлінського міжнародного кінофестивалю для 250 молодих перспективних представників галузі, відібрано українську кінематографістку – Жанну Озірну-Довжич.

    І вже традиційно, з 20-го по 27-ме лютого на Європейському кіноринку (EFM) 70-го Берлінського міжнародного кінофестивалю, який є одним із найважливіших у світі місць зустрічі професіоналів у сфері кіноіндустрії, під слоганом #UkraineIsYourDestination працюватиме Український національний стенд Ukrainian National Stand (Marriott Hotel, stand #118).
    У 2020 році головним акцентом у створенні дизайну стенду стала промоція українського національного контенту, різноманіття локацій для зйомок, потужностей індустрії та промоція нової системи кеш-рібейтів 25+5%. Концептуальне втілення дизайну виконала компанія Wondertool.ch. Родзинкою дизайну стало використання технології доповненої реальності, за допомогою якої відвідувачі можуть переглянути відео, що відображають різноманіття українських локацій, фільмів та потужностей індустрії. Поєднання яскравих фото- та відеоматеріалів із використанням технології AR підкреслює прогресивний рух української кіноіндустрії.
    Серед основних індустріальних подій, що представлятимуть Україну на кінофорумі:
    21 лютого – перша українсько-канадська конференція з копродукції в кіно «Canada-Ukraine CoProduction Meetings», що організована Українською кіноасоціацією та посольством Канади в Україні;
    23 лютого – бізнес-ланч «Meet Ukrainian Producers» у рамках Co-Production Market, організований Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» спільно з Державним агентством України з питань кіно.
    23 лютого – презентація України в рамках Country Session.
    24 лютого – прийом з нагоди представлення українського кіно в рамках 70-го Берлінського МКФ. Захід відбудеться за участі українських та іноземних представників кіноіндустрії й преси.
    Уже традиційно організатором Українського стенду на Європейському кіноринку стала Асоціація кіноіндустрії України на замовлення Державного агентства України з питань кіно за участі Української Кіноасоціації й Української Кіноакадемії.

    В рамках роботи українського стенду працюватиме координаційний центр. Українські продюсери мають можливість подати заявку для представлення своїх проєктів. Це можуть бути як друковані презентаційні матеріали на стенді або трейлери для демонстрації на плазмі, так і окреме місце та час в графіку для проведення зустрічей.
    Заявки приймаються до 18 лютого 2020 року на адресу: Іванна Хіцінська (Асоціація кіноіндустрії України), [email protected] (067)1499128.

    Фотоматеріали: https://cutt.ly/arLvhpi

    Довідка про організаторів:
    Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) – центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра культури і який реалізує державну політику у сфері кінематографії. Виконуюча обов’язки Голови – Юлія Шевчук

    Асоціація кіноіндустрії України (АКУ) була створена для сприяння всебічному розвитку і популяризації українського кінематографа як в Україні, так і за її межами, разом або у співпраці з органами державної влади, приватними структурами, благодійними фондами та представниками міжнародних структур. Свою діяльність Асоціації розпочала у 2015 році. Член Європейської асоціації аудіовізуальних продакшинів – CEPI. Голова Асоціації – Євгенія Яцута.

    Українська Кіноасоціація (УКА) – фахове неприбуткове відкрите об'єднання продюсерів телебачення і кінематографії, що представляє інтереси галузі виробництва аудіовізуального контенту України. Одним із основних завдань УКА є створення сприятливих умов для вітчизняної індустрії у співпраці з органами державної влади та представниками міжнародних структур. Заснована у 2011 році. Виконавчий директор Асоціації – Вікторія Ярмощук.

    «Ініціатива заради майбутнього» – український благодійний фонд, заснований бізнесменом та меценатом Ігорем Янковським. Благодійна організація об'єднала однодумців за спільною метою – розробкою та впровадженням освітніх і культурних програм в Україні. Фонд Ігоря Янковського впродовж декількох років послідовно просуває молоде українське кіно за кордоном. Завдяки цій підтримці українські делегації отримують можливість взяти участь в роботі найбільших міжнародних кінофестивалів - у Каннах, Берліні, Карлових Варах, Локарно, Талліні та Торонто. Також зусиллями Фонду Янковського були успішно проведені Дні українського кіно в Мюнхені, Парижі, Лондоні, Амстердамі, Будапешті та Римі.

    Довідка про фільми:

    «Земля блакитна, ніби апельсин» – повнометражний документальний фільм режисерки Ірини Цілик. Отримав нагороду за найкращу режисуру в категорії світової документалістики на фестивалі «Sundance Film Festival» (США)
    Синопсис: У фільмі йдеться про сім'ю, яка живе в так званій «червоній зоні» Донбасу, де вже шостий рік тривають воєнні дії. Буденність для цивільних людей у прифронтовій зоні докорінно змінилася. 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Обстріли у Красногорівці, де живуть герої стрічки, не припиняються. Але, незважаючи на всі труднощі, ця родина є дуже дружною і життєрадісною. Мама й діти мають захоплення, грають на музичних інструментах і, що найцікавіше, знімають самотужки фільми про своє життя під час війни.

    «Номери» – фільм-антиутопія спільного українсько-польського виробництва за однойменною п'єсою Олега Сенцова (2011). Постановку стрічки здійснили Олег Сенцов та Ахтем Сеітаблаєв.
    Синопсис: У світі номерів, де існують свої чіткі правила, раптом пішов збій — Сьомий почав відносини не зі своєю парною — Четвертою. Від цього зв'язку з'являється дитя, котрому дається порядковий номер Одинадцять. Та у відповідальний момент Сьомий відмовляється від свого сина, так само як вчинив зі своїм другом Дев'ятим, коли той вирішив публічно висловити свою думку. Але саме безхребетному Сьомому вдається звільнити героїв від системи.