ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

КРИМ — ЦЕ УКРАЇНА: РОКСОЛАНИ

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Роман Караєв

     

     

    Питання територіальної приналежності Криму актуальне й у наш час. Інтернет переповнений пропагандистськими гаслами, на зразок: «Крым — русская земля», «Севастополь — город русских моряков». Окупанти посилаються до ефемерної історичної справедливості, за якою Крим мав би належати Росії. Та чи так воно насправді? І чи справді заслужено Крим належить Україні? Що ж, спробуймо з'ясувати це питання разом.

     

    У І-ІІ ст. до н.е. в Криму вперше з’являється плем'я, яке грецькі історики називають «роксолани». У 94 р. до н.е., за свідченнями римського історика Страбона, відбувалась війна між Мітридатом Євпатором та племенем роксоланів за контроль над південним Кримом. Роксолани програли й відійшли на територію центрального Криму.

     

    У Речі Посполитій у рамках сарматського міфу, роксолани — це уявні предки русинської шляхти. Ідеологом цієї візії був Оріховський. Він, використавши етнографічну номенклатуру північного Причорномор'я із творів античних авторів та Матвія з Мехова, ототожнив русинів із роксоланами. Звідси в літературі, починаючи з 16 ст. і аж до 20 ст., термін "роксолани" вживали як синонім "русинів" (українців).

     

    Окрім того, «Роксоланія», як й «Арктойська країна», — поетична назва України у творах барокових авторів (наприклад, «Роксоланія» Себастіяна Кленовича). Тому ми можемо зробити висновок, що ще за тих часів на території Криму перебували народи, які є предками українців.