ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Підростаюче Закарпаття: Вберегти, врятувати, застерегти!..

    01 июля 2024 понедельник
    31 переглядів

    "Вберегти, врятувати, застерегти!". Брифінг саме на таку тему й провела сьогодні в Ужгороді начальник служби у справах неповнолітніх Закарпатської Ооблдержадміністрації Світлана Якімеліна. Вона констатувала, що у 2005 році злочинність неповнолітніх знизилася на 22 відсотки. Зменшилася й кількість ( на 18,5 відсотка) осіб, які вчинили злочини. На жаль, на 10 відсотків зросла кількість рецидивів правопорушень. Виявлені й діти, котрі вчинили злочини у стані алкогольного сп’яніння. Отакі не зовсім утішні цифри, хоч Закарпатська область по Україні й не йде у цьому плані у лідерах. При загальнодержавному показнику злочинності 29,8 на 10 тисяч неповнолітніх, на Закарпатті він становить 15,9 злочинів.

    За словами Світлани Степанівни, досягти цього вдалося завдяки розробленій та реалізованій „Регіональній програмі запобігання дитячій безоглядності на 2003-2005 роки”. Так, спільно з кримінальною міліцією у справах неповнолітніх УМВС України в Закарпатській області за минулий рік було проведено 861 рейд під кодовою назвою „ Діти вулиці”, „ Канікули”, „ Вокзал”, „ Підвал”, у тому числі й 54 цільові профілактичні рейди. Під час них виявлено 811 дітей та підлітків, з яких 250 безпритульних та схильних до бродяжництва і жебракування, 11 таких, що вживали спиртні напої. За результатами цих рейдів 171 неповнолітній взятий на облік, 157 дітей влаштовано до притулку неповнолітніх, 58 – повернуто до інтернатів, а 66 – влаштовано до лікарняних закладів.

    Пані Якімеліна наголосила: відрадним є те, що кількість дітей-жебраків значно зменшилася. І тому є два пояснення: суттєве збільшення соціальної допомоги сім’ям з дітьми та більша можливість батькам працевлаштуватися, чого не було у 2004 році.

    За її словами, не можна заперечити й допомоги у цій справі релігійних благодійних організацій, особливо такої, як „ Дім милосердя”. Саме з її допомогою відкрито і функціонує кілька дитячих будинків сімейного типу, у які беруть дітей вулиці. Одного такого хлопчика навіть усиновили, з чого задоволена і дитина, і нові батьки.

    Веде служба у справах неповнолітніх і профілактичну роботу. На облік взято 689 дітей, схильних до правопорушень та бродяжництва. Багато працюють і з сім’ями, де є прояви насилля над неповнолітніми. Роблять працівники цієї служби все можливе, щоб батьки зрозуміли, що їхній обов’язок – не тільки народити, а й виховати дитину, дати їй відповідну освіту, допомогти влаштуватися у житті. А ще не дають спокою тим, хто, порушуючи норми закону, продає підліткам спиртне і цигарки. З такими ведуть роз’яснювальні бесіди, складають на них адмінпротоколи, за якими тих штрафують. Але, на жаль, штрафи ті не вельми обтяжливі для приватних підприємців, тому й вагомих важелів впливу на порушників у служби у справах неповнолітніх нема. Значить, з цією бідою потрібно боротися і міліції, і прокуратурі, і освіті, і громадськості. Саме на це й налаштовують їх підлеглі Світлани Якімеліної. Із цією ціллю випущено й спецкалендарики, і плакати, і різні буклети.

    Проблеми бездоглядних дітей помаленьку вирішуються, хоч до остаточного її зняття – ще досить далеко. Та й хто знає, чи вдасться це колись зробити. Але радує те, що держава повертається до них обличчям. Так, минулого року закуплено 5 мікроавтобусів „ Газель”, та роздано по районах. Тепер буде більша можливість проводити рейди. Робиться капітальний ремонт притулку для неповнолітніх у Батьові Берегівського району. У квітні цього року відкриється й центр реабілітації для дітей-правопорушників, схильних до бродяжництва і тих, що зазнали насилля у родині. Вони зможуть там впродовж року отримувати допомогу психологів, аби повернутися у русло нормального життя.

    Не забувають і про працевлаштування неповнолітніх. У минулому році 500 підлітків завдяки втручанню служби у справах неповнолітніх отримали роботу. Вона й контролює, аби не порушувалися їхні права. Притягають до відповідальності тих керівників, які допускають у цьому плані порушення.

    Отака ось картина з частиною нашого підростаючого покоління. Зі всього видно, що працювати над нею потрібно ще довго і наполегливо.

    Надія МАЇК.
    У закарпатському Мукачеві пограбували касу "Телекомсервісу"
    У сусідів 13-річна школярка, посварившись із матір’ю, імітувала своє викрадення
    Юні роми з Закарпаття поглумилися над 44-річною киянкою

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору