ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Післямова до святкування Дня журналіста-2007, або Премія за те, чого ...не було!

    04 июля 2024 четверг
    231 переглядів

    Нагороди, вручені цьогоріч у день професійного свята працівникам ЗМІ Закарпатської області, в черговий раз засвідчили бажання влади ділити журналістів на своїх та чужих. Сенсацією вручення стало нагородження найпрестижнішою премією ім. Михайла Бабидорича 25-річного редактора відділу газети “Новини Закарпаття” — органу облради та облдержадміністрації. Лауреатом став Ярослав Світлик, який ще зовсім недавно … навчався в Ужгородському національному університеті.

    Про це — згодом. А насамперед варто подякувати ведучим дійства, яких запросили з телеканалу "Тиса-1" — Лівії Корлат і Олександрові Товту. Вони зі своєю місією впоралися на всі сто, озвучивши дев’ять сторінок (!) сценарію. Не підвели і артисти —камерний оркестр облфілармонії під керуванням заслуженого артиста України Владислава Юроша, ансамбль "Писанка". Ще один наш заслужений — Петро Матій — натхненним співом повернув ветеранів журналістики у молодість. Стоп…

    Молода генерація на врученні нагород до Дня журналіста перевершила за кількістю грамот і старшу, і навіть середню. Мало хто й здивувався. Але щоб так впевнено прийшов до своєї нагороди (чи не першої, зате найвищої проби!) вчорашній студент — це щось зовсім нове. Хто "підштовхнув" одного з наймолодших журналістів області на висоту найпочеснішої премії імені Михайла Бабидорича? Відчувається впевнена рука головного редактора "Новин Закарпаття", обласного депутата і, начебто, поборника справжньої журналістики Віталія Ящищака. Працівник його новинки — переможець. Випередив у творчому змаганні десятки інших, маститих журналістів. Але чи буде Ярослав Світлик за це дякувати своєму шефові? Навряд. Душевного комфорту від такої перемоги йому навряд чи додасться.

    Кажуть, переможців не судять. Але не тут і не тепер. Це ж до якого “плінтуса” опустили найвищу обласну премію, щоб вручали її за … наближеність журналіста чи його шефа (у нашому випадку останнє більш правильно) до влади.

    Присутні на врученні колеги лише стискували плечима, намагаючись згадати публікації пана Ярослава, які “тягнули” б на таку премію. Адже не було серед них ні критичних (стосовно тієї ж, далеко не безгрішної влади), ні сенсаційних, ні з особливою майстерністю написаних. Не ризикував заради них ні життям, ні здоров’ям, ні кар’єрою, у відрядженнях тижнями не пропадав, відриваючись від сім’ї. Не полум’яна журналістика, а цілком буденна. Значна частина матеріалів — іміджеві статті, тобто рекламного характеру. За таку роботу видають зарплату. У нашому випадку — найвищу премію.

    Хто проти того, щоб молоді рвалися вперед? Всі — за. Лише хай би досягали своїх цілей талантом і працею до сьомого поту, а не ліктями шефа.

    Втім, тенденційність вручення нагород облдержадміністрацією та облрадою на День журналіста стало притчею во язицех. Як колись, за Різака, так і за нинішніх обласних керманичів найвищі премії та нагороди в журналістиці одержують "придворні" особи. Влада майстерно грає на слабкостях журналістів, а вони вдало мімікрують. І всі роблять вигляд, що так “має бути”.

    Ні, не має. За таких, свідомо опущених вимог до журналістики у нас через місяць-два знову з’являться пониженого ґатунку “заслужені журналісти”. Так, вони чесно відпрацьовують зарплату, служачи власнику, штампуючи замовні матеріали. Але це жодного відношення не має до ЗАСЛУГ перед ЖУРНАЛІСТИКОЮ. Шкода, що журналістська братія, як і до цього, мовчазно проковтне цей “млинець”. Цікаво, якщо через якийсь час запропонують такі поняття, як “свобода слова” чи “правдивість” замінити “напівсвободою” (цензурою) і “напівправдивістю” (брехнею), ми й тоді погодимося? Мабуть, так. Бо протиставити цьому вже нічого НЕ ЗМОЖЕМО.

    Стандарти журналістики не залежать від того, як до них ставимося, і чи хочемо їх підтримувати, чи ні. Вони або є, або їх немає. В усьому цивілізованому світі вважається, що справжній журналіст — той, хто далекий від влади, і не є її піарником. На врученні позаминулого тижня було продемонстровано, що в Україні й особливо Закарпатті, все буває навпаки. Що далі?

    Іван ДОЛИНАЙ, Глас народа

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    дуже показово, що до цього у**бищного матеріалу нема коментів

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чого ж ти тоді, Долинаю, якщо такий чесний, талановитий і принциповий, під псевдонім сховався? Щоби, прикриваючись ним, вдосталь по колегах багном поляпатись? Тобі що, Світлик дорогу перейшов? Чи Ящик? Судячи з примітивного стилю написання цього пасквілю, ти журналістських зірок з неба не хапаєш. Може, через це і зазрісний такий, озлоблений на всіх?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Правдиво і актуально. День журналіста - наше свято, нагороди отримують найкращі! кожного дня маленькі досягнення у журналістиці - це супер!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Цілком погоджуюся з автором матеріалу. Я особисто взагалі не можу пригадати, що писав Світлик. Є люди, які заслужили премію, люди, які бодай цікаво пишуть, і багато, і професійно.
    Трішки перебір з номінантом...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Цікаво, взагалі, читати ці коментарі. Тільки чомусь ніхто не згадує, що написав цей Світлик. А й справді, що?..

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А ШО ТУТ ЗА ШОРОХ?????

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    МДА, СВЯТУЮ ПРАВДУ ДОЛЫНАЙ ПИШЕТ! БАРВИСТЫЕ ГОНДОНЫ ВООДЩЕ ОБУРЕЛИ, ПОСАДИЛИ СВОИХ ПИСАК НА КАПУСТУ ЕЩЕ НАВЫСШЕГО ПОШИБА ПРЕМИЯМИ ИХ НАГРАЖДАЮТ. ЧИСТОЙ ВОДЫ ОЗУ БАРВОСТАН

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вав, накак федченко объявился? Феда, тебя че - жаба давит, что ты журналист-импотент в отличие от некоторых наших коллег??? Жаба - это плохой советник. тем более учитывая тот фактор, что рата тебе тоже нехило подкидывает, чтобы ты балогу мочил

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Серьожа Романенко, ти чому на "Трембіту" посилання не зробив? Зроби рекламу нормальній газеті, а то інші себе так піарять, що аж нудьга за вуха й очі хапає. Глянь, скільки коментів з’явилося! А їх таки Свалява "витягла", а не "демократичні" Б і Р-газети.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Та федченко давно раком стоїть перед ратою. лише трюки ці вже марні. він може з шкіри вон вилазити в позі по-собачому чи ще по-якомусь, але гнилу сутність уже не змінить. А рата також зрозумів, що федченко - ничтожество і нездара, якому залишилося лише ононувати на власний портрет...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Це що, Федченко із Світликом сваряться? Кому вони взагалі потрібні?!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Свитлык - типичный лизун, он не стоит, чтобы тут столько зубоскалили о нем. А федченко тем более не стоит того чтобы тут сусолили его ничтожную личность. Не быть тебе великим феда, размах крыльев мелкогабаритный!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Забули про предмет суперечки. Починали за здравие, а кинчають за упокой. Точнише, навпаки. Але до чого тут Федченко, коли мова про Світлика та його кавалерійський наскок на Бабидоричеву премію. І ще роботу ліктями з боку головного шефа "Новин" Ящищака.
    Скоро кухарок будемо преміювати: вони панам добрі борщі варять, то чому б їм не вручати премію "За особливі длсягнення в гуманітарній сфері"? Хай і вони тішаться, не лиш журналісти.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Такі речі взагалі не коментують. Дорогий « Глас народа», писати до речі треба через «у», грамотний ти наш. Скажу тобі, що така стилістика як у тебе , навіть в районках сірість. Я на роботі маю такий не приємний обов’язок переглядати всю закарпатську пресу. І на відміну від тебе знаю хто про що пише. І я пам’ятаю як Світлик першим написав про жильців будинку десь на Лучкая, яких сусідка заблокувала у власній квартирі. Як після того всі розкричалися і Галас, і телебачення — сенсація. Про Радванку, чудовий був матеріал. Світлик пише соціалку, а вона нашим журналістам мало цікава. Це ж не сенсація на тему «хто кого вбив», або «хто кого опустив». Рата— Балогу чи навпаки. У більшості журналістів інша робота, як знайти собі газду, який добре платить.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Брєд якийсь! Фєдченка знову потянуло на чорнуху, тепер на нічим не повинного Світлика! Нормальний молодий чоловік, який тільки починає своє сходження до журналістики, а такі чмирі як Фєдченко пробують задавити хороший почин на кореневі

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    До речі пана Світлика тут не має, я "материальчик" прочитала, подзвонила йому, він нічого не знав. Здивувався, кому ж він так дорогу перейшов! Одного не розумію, якщо когось жаба давить,для чого ображати чесну, совістливу людину. Я теж на врученні була. І спостерігала, як купа народу до нього цілуватися лізла, вітаючи з премією. Мовля, тільки тобі і можна було дати. А тепер смердите поза очі. І Світлик працюючи в такій газеті завжди тримався на дистанції від влади.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Заздрощі, елементарні заздрощі, панове журналісти. А "Трибуну" нема за що хвалити: матеріал - рівня районки. Неглибокий, неаналітичний. І крізь рядки пролазить якась дитяча образа: а чому не мені, я ж такий хороший... Так і хочеться погладити автора по голівці: "Не плач, хлопчику, не плач/ - Принесе киця калач./Вже не далеко - на мостику -/Несе калач на хвостику..."

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Очень приятно почитать комментарии. Я всегда знал, что журналисты - это одна большая дружная семья :)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Посилання не зробив, бо вздрів це на "Гласі..". Наступного разу уважніше переглядатиму всю нашу обласну пресу, щоб не наражатися на подібні коменти...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Уважніше треба читати, уважніше... Не "Трибуну", а "Трембіту", пильний ти наш...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не вловлюєш суті. Я певен, що автор вище отих "кицьок", які пробують виправити натягнуту ситуацію. Явище бачити треба, а не самого Світлика та "ображеного" автора матеріалу. Навіщо хлопрцеві таку підніжку підставили. Премія – той самий пряник, за яким буде батіг. Бо одне без другого не буває. Нагадую: тут принцип важливий, а не "хтось комусь дорогу перейшов" чи "заздрощі".

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Да, любим мы друг друга, братья журналисты. Статья в принципе справедливая. Одно плохо - автор, известный на Закарпатье (и даже кое-где в Украине) подписался псевдонимом. Это есть не карашо. Потому как написано про коллегу, а про такие вещи говорят в глаза. Мое личное мнение. Я б так наверное не поступил.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "Трембіта-Трибуна" в моєму попередньому коменті - обмовка, яка не міняє суті справи. Матеріал, повторюсь, - примітивний, і явно писаний від комплесів ображеного. І взагалі, за всі роки існування премій від влади, я ще ніразу не чув, щоб нагородженням були задоволені ВСІ. То може наступного року владі варто би було назвати переможцем всіх конкурсів і премій всіх закарпатських журналістів, без винятку? І, відповідно, розділити на всіх ті копійки, які до цих премій прикладаються. Попустило би тих, хто нині так піниться?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Це не Федченко писав! Чому зразу Федченко? Тільки Федченка може обурити ця нагорода? І чому зразу жаба задавила, коли йдеться про несправедливість? Купіть газету, це простий дописувач писав! Гадаєте, що до цієї події тільки журналісти причетні?...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чому відразу Федченко? Що тільки Федченка могла обурити така несправделивість? І чому всі гадають, що цю публікацію писав журналіст? Недалекоглядні Ви!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ВСЕ ВЫ ХОРОШИ!!!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Хватит про федченка трепаться! не стоит эта вошь полемики о нем! он это все и замутил, чтобы прославиться, писать дескать больше не о чем, вот и нужно интригами посеять яблоко раздора. Как говорится. двое дерутся, а третий - то бишь - федченка победителем выходит. ни хрена не позволим

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Побачити статті Світлика -- відкрийте КОЖЕН будь-який номер "Новин Закарпаття". Ніхто у Закарпатті не пише цікавіше, зрозуміліше, краще, ніж цей молодий журналіст! А заздрісників у нас, виявляється, вистачає. При чому здатних лише на брудні пасквілі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Це нікак ганнуся тарканій заповзялася захищати Світлика? нущо ж обоє рябоє як то кажуть, два бездарі

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    кому нах... потрібні ці премії? має бути добра зарплата за добрі матеріали. а всі ці премії, як і сам "день журналіста", "день шахтаря", "день митника" чи ще когось - пережитки соціалістичного минулого. В сусідніх країнах ніхто вже на них давно не грає. Несерйозно це...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ну не скажите! А я вот премию хочу и буду честно работать, чтобы получить ее в следующем году!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    АДМИН, ПОЧЕМУ ТАКОЙ ИНТЕРЕСНЫЙ МАТЕРИАЛ СНЯТ С ЦЕНТРОВЫХ НОВОСТЕЙ! МАТЕРИАЛ А ЕЩЕ БОЛЬШЕ ДИСКУСИЯ ВОКРУГ НЕГО ТЯНУТ НА СКАНДАЛ НЕДЕЛИ В ПРАВОМ ВЕРХНЕМ УГЛУ САЙТА!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    что касеается премии, то этот Бабидорыч, как человек, был очень плохим, но как журналист, просто великолепен! Это с какой стороны посмотреть! Например меня бы лично обидела такая премия, честно! лучше бы придумали "народную премию" или давали народу выбор и права голоса кому из журналистов ее вручать!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У статтях СВІТЛИКА НЕТ НИКАКОЙ АНАЛИТИКИ!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Совершенно согласна с Вами – тема заслуживает того, чтобы ее обговорили все желающие.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У Світлика був гарний початок у "закарпатській правді", але, очевидно, атмосфера "Новин" не надто сприяє творчості. Ящищак, мабуть, посприяв у нагороді, щоб хоч якось хлопцеві компенсувати моральні втрати від переходу в інформаційний бюлетень обласної влади.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А чому ніхто не згадає наших доблесних героїв-плагіаторів, серед яких є також нагороджені? Мені здається про це також варто би поговорити у нашому вузькому колі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Світлик не переходив у "Новини", а просто пішов із "Закарпатки". Тож не було потреби нічого компенсовувати, бо не було переходу. Я згоден тільки про атмосферу "Новин", саме вона, мабуть, губить цього журналіста. Якщо хтось слідкував за його публікаціями в "Новинах", міг помітити, що він в останні два-три місяці пише нецікаві матеріали, а до того видавав статті, які хотів би мати кожен закарпатський редактор.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А плагиаторы – пофигаторы. Они были, есть и будут, гаденыши мерзопакостные.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А чому, скажімо, не можна дати премію, про яку мова, людині, яка вже її отримувала? Або, наприклад, посмертно? Це не іронія. Насправді, цьогоріч можна було дати журналістську винагороду за публіцистику Петра Скунця його родині. І ніхто б не образився і не почував би себе розчарованим.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Значит у Свитлыка звездная болезнь началась уже два-три месяца назад...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    згоден, але чому ніхто до цього не додумався?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти хоча б із Світликом знайомий? Де ти бачив у нього симптоми “зоряної хвороби“? Хлопець дуже спокійно ставиться до цієї премії, на відміну від тих, хто тут на нього наїхав.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Да нет, не знаком. Просто делаю предположение, раз говорят об его "упадке" в последние два-три месяца.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не було коли додумуватися тим, з ким Петро Миколайович працював – він пішов від нас 30 квітня, а подання на премію треба було зробити до 1 травня, здається. А щодо тих, хто вже премію отримував, то, вважаю, такі люди є, і зараз якісно працюють і багато. Хоч би Подоляк, Ворошилов, Дочинець, Зубач, список можна продовжувати.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Особисто я вважаю, що Світлик нічим менше заслуговував на цю премію, ніж всі перераховані журналісти, а від декого навіть більше. Причому і по кількості публікацій, і по якості. Справа зовсім в іншому:
    1) він молодий (здається, 25-річний) журналіст, наймолодший з усіх, хто коли-небудь отримував цю премію. А це, погодься, муляє очі дуже багатьом. Хоча їм би згадати, що вони робили в 25 і хто їх тоді знав.
    2) вся ця катавасія заварилася тільки від того, що якийсь Долинай позорно, не підписавшись, образив колегу для того, щоб погавкати на владу. Дуже сумніваюся, що він насправді просто вирішив викласти власну думку, а не скористатися нагодою наїхати на ОДУ і заробити на цьому чергову вечерю.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У Світлика справді є зіркова хвороба. Просто він з нею бореться, сигинятко хлопчик! І не показує на народ!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Як ти тоді здогадався, що вона є, якщо він її не показує?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Жалко Ярослава! Його підставили... ВІн міг би й зачекати з цією премією, років так ще зо пять. не більше! Попрацювати на соціалку, нарешті! А то можна легко подивитися його статті - достатньо піти в бібліотеку, взяти підшивку НОВИН і переглянути, що він писав. Здебільшого, іміджеві статті! Тепер уже кулаками махати не варто!. Нічого не зміниш! Долинай був правий, що Ярославу ця премія душевного комфорту не принесла. ТІльки йому одному відомо, що у нього на душу. Хоча всяка антиреклама - та ж сама реклама! Тепер уже будемо знати, хто у нас найцікавіший та найрозумніший журналіст Закарпаття. Хоч і не своїми заслугами.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Щодо вечері, то нічого страшного – влада ж його ніяк взагалі не годує, хай собі чоловік і повечеряє. Але сумніваюся, що в Долиная було бажання образити колегу Світлика. Маю надію, що й Світлик це розуміє. А на владу наїжджати, якщо це робити просто з принципу чи навіть на замовлення – пуста річ. Її краще не помічати, тоді бодай багнюкою тебе та сама влада не обляпає.Питання не в тому, хто кого образив чи хто на кого наїхав, хто молодий, а хто – старший за віком, а в тому щоб журналістське братство сконсолідувалося і стало водночас відвертішим бодай поміж себе.

    Страницы