ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Поїзд Василь Петрович: Внесення до Кримінального кодексу України шахрайства з ПДВ потребує допрацювання

    04 мая 2024 суббота
    Аватар пользователя Василь Поїзд

    На розгляд Верховної Ради України внесені два законопроекти з питань реалізації окремих положень діяльності Бюро економічної безпеки України. Даними законопроектами передбачено внесення до Кримінального кодексу України нового складу злочину – шахрайства з податком на додану вартість. Однак такі новації не є системно пропрацьованими вважає голова Департаменту організації протидії митним правопорушенням і міжнародної взаємодії ДФС України Василь Петрович Поїзд.

     

    «Кримінальний кодекс України містить визначення діянь, які держава вважає суспільно небезпечними і за вчинення яких вона застосовує найбільшу міру суспільної відповідальності – кримінальну. Саме тому опис такого діяння, який міститься у статті кодексу повинен бути чітким, несуперечливим та вичерпним. Крім того, він не може містити конфліктів з іншими, суміжними статтями кримінального закону. Водночас, у запропонованому тексті статті містяться як логічні так і змістовні неточності. Зокрема, нова стаття передбачає, що злочин вчиняється у трьох основних формах, які не корелюються між собою: «розкрадання», «заволодіння» та «придбання права». Вочевидь, автори законопроекту запозичили термінологію з чинних статтей 190 та 191 КК України. Однак в існуючій редакції такі формулювання виправдані. Заволодіння майном в ст. 190 КК України вказує на момент коли такий злочин вважається закінченим, так само як і придбання права на майно, яке власник передає добровільно. Розкрадання майна, за ст. 191 КК України теж може бути реалізовано шляхом привласнення, розтрати чи заволодіння. Таким чином виділити конкретну форму вчинення шахрайства з ПДВ при підготовці обвинувального акту стороні обвинувачення буде вкрай складно», - вважає Поїзд В.П.

     

    На думку Василя Поїзда, чинний Кримінальний кодекс України вже містить усі необхідні кримінально-правові засоби для притягнення осіб, причетних до маніпуляцій з ПДВ до відповідальності. Внесення нового спеціального складу злочину, який відрізняється від існуючого лише предметом правопорушення є суперечливим кроком. 

     

    Після прийняття в січні 2021 року Закону України «Про Бюро економічної безпеки України», на створений орган покладено функції боротьби з економічними і податковими злочинами. Зараз відбувається процес ліквідації Державної фіскальної служби України, на даний момент включає слідчі і оперативні підрозділи (податкову міліцію).