ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сьогодні Закарпаття відзначає День Соборності України та 62-гу річницю утворення області як адміністративної одиниці

    03 июля 2024 среда
    22 переглядів

    Урочисте зібрання в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді розпочнеться об 11.30 на площі Народній, біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

    Об 11.40 керівництво обласних державної адміністрації та ради, Ужгородського міськвиконкому та міської ради, правоохоронних органів, Державної податкової адміністрації області, митники, прикордонники, представники обласних політичних партій, громадських організацій покладуть квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку, а потім — до підніжжя пам’ятника Герою України, Президенту Карпатської України Августину Волошину.

    У цей день урочистості відбудуться в усіх районах та містах області — у навчальних закладах, військових частинах, бібліотеках пройдуть тематичні заходи, приурочені славним датам в історії України та краю.

    ***

    Державне свято День соборності України символізує єдність українських земель, а своїм корінням воно сягає у 1918 рік. Саму тоді, у січні, була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях тих, що входили до складу Австро-угорської імперії, - Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб'єднавчий договір. 22 січня 1919 року цей договір, що увійшов до історії як акт „злуки” - акт об'єднання українських земель, був оприлюднений в Києві на Софійській площі.

    Та хоча єдиною Україна пробула недовго: важкий економічний і військовий стан, взаємне недовір'я політиків привели до катастрофи. І хоча державі тоді не вдалося зберегти єдність і незалежність, цей акт став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу. Та вже через декілька місяців після проголошення Возз'єднання більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття - Чехословаччина. Та не зважаючи на те, що акт „злуки” 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. І 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися в живий ланцюг від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.
    Як відзначатимуть на Закарпатті День Соборності та 62-гу річницю утворення області
    Завтра в Ужгороді розгорнуть найбільший прапор України
    СКАНДАЛЬНЫЙ ОФИЦИОЗ: Украинские националисты "разоблачают" так называемую "русинскую" карту иностранных спецслужб
    В Ужгороді зведуть монумент Соборності України

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору