ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Тепер священнослужителів готують і в закарпатському Хусті

    06 мая 2024 понедельник
    54 переглядів

    На Закарпатті єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік освятив каплицю Малої семінарії у Хусті. Навчальний заклад є структурним підрозділом Ужгородської греко-католицької академії ім.Т.Ромжі (ректор о.Т.Ловска, проректор о.В.Бабич). Його започатковано як катехізисно-дяківську. Заклад працює у колишньому дитсадку фетрофільцевої фабрики, переданому церкві кілька років тому. Зараз шість світських і чотири духовні наставники викладають тут 29 семінаристам близько двадцяти загальноосвітніх і спеціальних дисциплін: літургику, вступ до Святого письма, риторику, етику і естетику, латину, церковнослов'янську мову, історію Закарпаття, історію України, літературу рідного краю тощо.

    Дворічний курс передбачає підготовку дяків. Потреба у них дуже велика, оскільки нині практично в усіх храмах ці функції виконують літні люди без спеціальної освіти. По закінченні хустського закладу всі бажаючі випускники мають змогу продовжити навчання на священика вже в Ужгородській академії. Образи для місцевої каплиці виконали ужгородські семінаристи Василь Бабич і Василь Кабацій.

    Після освячення каплиці і напутнього слова владики до семінаристів останні разом зі своїми батьками (переважно сільськими парохами та паніматками) виконали закарпатські колядки, оскільки свято відбувалося на третій день Різдва.

    Сергій Федака.
    Закарпатський греко-католицький єпископ Мілан Шашік відслужить Різдвяну Літургію під відкритим небом
    Фільм про закарпатського єпископа Івана Маргітича отримав Гран-прі Всеукраїнського фестивалю
    Закарпаття: Малоберезнянський монастир зустрічав міжнародну прощу
    Чотири роки тому двом юним закарпаткам явилася Діва Марія

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору