ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В кинопрокат вышел фильм о закарпатском Кротоне "Иван Сила" (ВИДЕО)

    26 апреля 2024 пятница
    128 переглядів
    В столичном кинотеатре состоялась премьера фильма "Иван Сила"

    В Киеве состоялась премьера фильма «Иван Сила» с закарпатским богатырем и мировым рекордсменом Дмитрием Халаджи в главной роли.


    Реальную историю о силаче Иване Фирцаке по прозвищу Кротон, который ставил свои рекорды в 20-е годы начала прошлого века (в 1928 году он был признан самым сильным человеком планеты), режиссер Виктор Андриенко превратил в большой рекламный ролик Дмитрия.

    Вся картина построена на сложных цирковых трюках Халаджи, которые соединены простой сюжетной линией. Главный герой приезжает из Закарпатского села в Прагу, где после победы над борцом, которого играет Василий Вирастюк, спортивный импресарио предлагает ему контракт. Уже через три дня он становится чемпионом чешской республики по тяжелой атлетике, играючи побив рекорд предыдущего. Но спустя еще несколько дней, в результате козней, которые ему устроил шпик Фикса (Виктор Андриенко), он попадает в тюрьму по обвинению в убийстве собственного импресарио.

    Заключение длилось недолго, правда была быстро установлена, но его вновь обманывают. Не зная, что обвинение с него снято, он соглашается подписать контракт с цирком – теперь богатырь должен отработать те деньги, которые были потрачены на его выкуп. Он соглашается на это, но отказывается бороться за деньги со зрителями, и начинает показывать силовые трюки.

    Главной аудиторией своей картины Андриенко считает детей. Он надеется на то, что посмотрев фильм, у них появится новый кумир, причем не выдуманный, а вполне реальный. Только захотят ли дети подражать герою Халаджи? Стать таким же сильным и правдивым – да, но таким же наивным – вряд ли. Режиссер и сценарист как будто специально подчеркнули тот момент, что здоровань – с мозгами ребенка. Мальчик, которого он спас и потом начал опекать, неоднократно ему повторяет: «Мой ум и твоя сила все победят».

    У Халаджи хорошо получилось изображать такого персонажа – глаза у него действительно наивные и добрые, а от сложных диалогов или монологов его избавили.

    Не пришлось много говорить в кадре и Василию Вирастюку, который играет противника Ивана впоследствии ставшего его близким другом. Поэтому оба атлета выглядят здесь вполне органично.

    Что касается профессиональных актеров, то играть им здесь особо нечего – Андриенко изображает такого себе Мистера Фикса из «80 дней вокруг света», у Богдана Бенюка очень маленькая роль непонятно кого, в которой развернуться нет места. Можно было бы отметить роль Ольги Сумской, которая сыграла хозяйку цирка – холодную и расчетливую красавицу (такие роли ей всегда лучше всего удаются). Но в конце она раскаивается, что обманула Чемпиона и здесь уже ей перестаешь верить.

    Интересной находкой картины стала ее визуальная стилизация под старое цветное кино, в котором не было ярких и сочных цветов, как сейчас. Но главный плюс фильма, это нарезка из номеров Халаджи, которая показывается после титров.


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    насправді дуже хочеться подивитись фільм про Кротона!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Запам'ятайте Я Українець а не русин!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Він не міг бути українцем хоча б тому, що коли він народився, України не було і в задумі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русин Кротон-Фірцак ся в гробі перевертать уд аттакої цинічної украйинизациї !...
    А без Украйины мы - РУСИНЫ ! - ся легко вбыйдеме !

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Наші предки ся вже обійшли. 10 стлоіть тягнулися до Київської Русі. Слово русин пішло від Київської Русі.
    ...
    Руси́ни або ру́сь — самоназва автохтонного етносу України, переважно християн східного обряду, в 11 — початку 20 століття. Поступово витіснена новим етнонімом — «українці». Найдовше зберігалася на теренах Західної України. На відміну від русів мешканців Московського царства називали «московити» — сучасні росіяни, і жителів Литви - «литвини» або «білоруси». Вживалася в країнах, які володіли українськими землями — Київській Русі, Галицько-Волинському князівстві, Великому князівстві Литовському, Королівстві Польському, Речі Посполитій, Московському царстві, Російській та Австро-Угорській імперіях. Похідні назви — рутени та руснаки, з XVIII ст. поетична — русичі.

    У часи княжої Русі, вживалися слова «русин» — однина, «русь» — множина. Слово «русини» не вживалося до XV століття.

    Похідна від Русь, на визначення людини, приналежної до Русі, руського роду, засвідчена в угодах Олега з греками 911 (7 разів) та Ігоря 945 (6 разів).

    З XV ст. під польським впливом починає використовуватися у множині — русини — для позначення людей руського народу (спільна назва українців, білорусів, у тогочасному латинському написанні Rutheni або Ruteni, польськ. rusini, rusacy). Як спільна назва українців і білорусів етнонім використовувався до XVII–XVIII ст.[1] У XIX-ХХ ст. використовувався для позначення українців.

    З часів Козацької держави назва поступово замінюється на українець, українці (від Україна) або похідні від книжного терміну Малоросія (Мала Русь) назви малоросіянин, малорус, малорос використовувалась в діловодстві, а серед населення — руські \ русини.

    Найдовше цей етнонім зберігся за українцями. В сучасності термін русини, або русини-українці[2][3] зберігся також як самоназва етнографічної групи українців, що проживають на пограниччі Закарпатської України, Словаччини, Польщі, а також у Воєводині. Народи іншого етнічного походження, підлеглі Русі, називались «руські люди» або «рускіє люди», тобто «які належать Русі».

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Любіть Україну за:
    1. Тотальну коррупцію.
    2. Небачену безправність населення.
    3. Найширший розмах непотизму в світі.
    4. Голодомор 1991-2013 років, у результаті якого померло не менш як 7 мільйонів людей.
    5. Знищення та нівелювання культури інших народів і націй. Призирливе ставлення до представників неукраїнського походження, переслідування за національним принципом.
    6. Тотальний розвал економіки та знищення промисловості.
    7. Аграризацію, криміналізацію та маргіналізацію суспільства.
    8. Знищення системи освіти; спробу отримувати на виході людей, з низькою критичною функцією свідомості та шаблонним мисленням.
    9. Нацизацію суспільства та впровадження відверто расиської ідеології.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Респект!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не говріть дурниці! Після розпаду СРСР та сама ситуація була і в інших країнах. Звичайно, відбувся розпад, але хто у керма залишився? Кому передали владу? Не тим мавпам, що служили тій системі? І як ви думаєте, чи існують в діючій ситемі ці ж мавпи, їхні діти, які профінасовані щоб подавити вашу думку, зробивши таку ненависть до своєї країни? Як ви думаєте яким раком ви будете стояти, якщо вас примкнуть до будь-якої, іншої країни? Зараз ми дома, тому цінуйте дім. А діди наші вічно під гнітом були. І запамятайте, що будь-яка країна розмовляє виключно на своїй мові. Ще жодної не бачив країни де чмирять свої ж її. Сором який! Спійте й далі деферамби російькомовним!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ivan Fircak nikogda ne byl ukraincem. On nash zemljak, On rusin! Sprosite ego syna Bogdana....

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я ти дашто вповім. Ти би няньку прикрив красно свуй писочок. Пересань казати за ушитких. Киби не Україна, сиділисьме б в гузиці й не мали б своєї мови. Я памятаю як мені мої діди росказували за москаликів. Як насаждалисьте нам ушиткой своє. Наша думка нигда не була цінна для вас. Трималисьте наших русинів за дибілів. Або як зараз ви називаєте в інтернті русинів? дикими мавпами. Та й наші прадіди не говорили вашим суржиком. Лим завдяки Україні ми отримали ідентичність. Русини-українці отримали мову, яка є гарна, вичещена. Ми й сьме частка українського народу. А русини най читавуть, думають та най не роблять помилки. Бо кить не буде України, нагнуть нас ушітких і казатимемо, що дайте нам назад нашу Україну. Потім буде пізно.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У тебе всьо нормально з копоньов?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ти штось женеш.. Ти даякий украынський русин..

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    бізівно кажу правду ). нико не гонить. треба берегти те. що маємо. У 20-30 роки усі себе вважали русинами. до 20 років минулого століття, поняття національніснть не існувало, принаймні у нас. Ідентифікація відбувалася по віросповіданню. А відносно дикарів, мавп.. так я чув неоднораово. Ділюся, знайте. Мені теж не приємно.

    Аватар пользователя ПЕТРО

    Комментарий: 

    Оно вам надо ругаться?.. И так кругом псов поганых выше крыши!..

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Горные индейцы раскопали топоры войны! :))

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    маладец! давай еще! Покажись во всей красе, а мы послушаем )))