ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: З 5 листопада в гірському краї відкрито полювання на дикого кабана

    02 июня 2024 воскресенье
    35 переглядів

    ...Ми — на околиці закарпатського міста Виноградова, на березі швидкоплинної ріки Тиси. На човні в супроводі групи мисливців потрапляю на один з острівців.

    «Молоді зарослі прямо кишать кабанами! — загадково посміхаючись, розповідає голова Виноградівської райради УТМР Степан Попович. — Цей острівець — улюблене місце «ікластих». Майже на кожному кроці, бачу, — купальні. Болото ще не вкрилось кригою. Утім, багнюку свиня завжди знайде. Ось і жирує кабанисько. На землі — безліч кабанячих слідів. На деревах — залишки чорної шерсті. Кабаняче лігво, виходить, поруч.

    «По номерах!» — лунає наказ Першими побігли четверо загінчиків. Одинадцять мисливців розташовуються один від одного по «номерах» на відстані 50 метрів. Я залишаюсь зі стрільцями. У мисливців — гладкоствольні рушниці. Набої — тільки кулі. Відстань стрільби — 25-30 метрів.

    «Стадо — на протилежному боці острова! — отримуємо інформацію по мобілці. — Починаємо загін!». На вогневому рубежі — повна готовність. «Добудемо — добре, ні — доведеться на Новий рік ласувати свійською свининою! — пошепки розповідає Володимир Машура, заступник начальника Закарпатського обласного лісового управлшня з питань мисливства та охорони лісу, бувалий

    мисливець. — Але зате, скільки адреналіну від пережитого!». І він правий. Адже у звіра більше шансів піти цілим, аніж мисливцям його вполювати. Адже кабан — надто хитра звірюка. Він ніколи не вийде таи, де його очікують.

    Та поки зі "свинячого" фронту — жодних вістей! І Володимир Машура давай оповідати «кабанячі» історії. Це було кілька років тому в Усть-Чорнянському лісокомбінаті. У горах сніг — по пояс.

    Одного ранку до місцевого мисливствознавця на подвір'я завітав кабанисько під сто кіло! Господар вийшов, кабан — жодної реакції. Добряче підгодувавши тварюку, господар із кабаном затоваришували. «Ну, та хай собі хрюкає!» — вирішив мисливствознавець.

    Одного разу до нього завітали журналісти обласної газети й забажали сфотографувати того кабана. «Стривайте, — каже господар, — я його з руки пригощатиму жолудями, тоді й клацнете!». Гаразд. Фотокор приготувався до зйомки, як до нього знову звернувся господар: «А якщо верхи на кабаниськові? Ото буде класна фотка!». Верхи так верхи, яка різниця, і господар вилізає на кабана! Ну, знаєте, цієї вже нахабності тварина не знесла. Ображений кабанисько перекидає господаря й наносить йому на тілі аж... 27 ран! А могло бути й гірше. Ось що таке зневажливість до ікластого друга.

    Інший випадок стався на полюванні на Перечинщині. Загінчики вигнали кабана прямо на одного зі стрільців. А довкруги — великий сніг. Відступати нікуди! Й стрілець промахується. Сікач з іклами — на нього й перекидає його, наче геній дзюдо, через себе!

    Кабан — один із тих мисливських видів, який на Закарпатті — в оптимальній щільності. Він легко відтворюється. Тому необхідно регулювати його чисельність. Інакше на полях не потрібні будуть комбайни: урожай збиратимуть кабани! Особливо кишать цим звіром Виноградівщина, Берегівщина та Іршавщина. Цього року на відстріл виділено ліцензій на 49 голів кабана. Суворо заборонений відстріл самок, переярків.

    «Сікач біжить на вас!» — лунає команда по мобілці. І, справді, на нас мчалась рийка з гострими іклами. О, батечку! Пролунав постріл. Усі перезирнулись. У сікача поцілив Михайло. Це — його перша здобич. За традицією, мисливці виламують прутики й легесенько оперіщують щасливчика. Ще б пак. Йому поталанило уполювати «першого» кабана у цьому сезоні! Отже, перше хрещення відбулось. А потім була ватра, свіжатина. Під дзвін келихів та мисливських оповідок мені ще довго ввижалось ікласте страхіття...

    Іван ЖИРОШ, "Вісті Ужгородщини"
    Поранений кабан увірвався до лікарні
    Закарпатці! Готуйте рушниці!
    У Закарпатті зростає поголів’я оленів та косуль
    Карпати. Олені спускаються із гір

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ЖАЛКІ ВБИВЦІ! щоб ви всі подохли, мені вас анітрохи нежалко, бідні ваші сімї. Зїв би вас цей кабан, для мене це булоб свято! Прикриваючись якимись важливими обовяхковими причинами їх вистрілювати, краще б ви себе дружно вирізали, посмажили та інши мисливців-вбивців покормили, можливо б тоді новий вид мисливства появився....