ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

COVID-19. Інфікованих коронавірусом на Закарпатті може бути набагато більше, ніж це офіційно декларується!

    02 травня 2024 четвер
    51 переглядів
    Офіційна статистика бреше? На Закарпатті коронавірусом можуть бути заражені вже тисячі людей

    Через пандемії коронавируса в Україну масово повертаються десятки, а то і сотні тисяч заробітчан. Через пункти пропуску на кордонах щодня проходить величезна кількість наших громадян. Незважаючи на сумну статистику смертей від коронавируса, людей, які повертаються додому, в тому числі і з таких країн, як Італія та Іспанія, які є лідерами за смертністю в світі, можна сказати, не перевіряють. Прикордонники обмежуються лише вимірюванням температури, після чого заробітчан просять написати розписку, що вони погоджуються на двотижневу самоізоляцію відразу після повернення додому.

     

    Дуже багато українських громадян повертаються додому через Закарпаття. Цей регіон межує одразу з чотирма державами - Польщею, Угорщиною, Румунією і Словаччиною. Серед повернулися могли бути і інфіковані. Однак за офіційною статистикою на Закарпатті виявлено всього один підтверджений випадок зараження коронавірусом. Наскільки офіційна статистика близька до істини? Колишній заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації (2018-2019 роки) Ярослав Галас впевнений, що насправді заражених в регіоні може бути набагато більше. І, швидше за все, вже є летальні випадки, що не потрапили в офіційну статистику.

    «Люди не хочуть звертатися до лікарів, тому що бояться стати об'єктами цькування»

    - У Закарпатську область тільки тиждень тому прийшли перші спеціалізовані тести для виявлення коронавируса. Їх раніше у нас, можна сказати, не було, - розповів в інтерв'ю «ФАКТАМ» Ярослав Галас. - Деякі політичні партії в невеликій кількості в якості подарунків презентували експрес-тести. Але їх, насправді, було так мало, що перевіритися на наявність коронавируса не могли навіть ті, кому це було потрібно. А до того часу в нашому регіоні взагалі не було ніякої діагностики. Ось це і призвело до того, що в Закарпатській області на сьогодні (розмова відбувалася 1 квітня. - Авт.) Офіційно всього один пацієнт з підтвердженим коронавірусів. Такі дані не можуть бути реальними.

    - Зараз тести з'явилися. Але за останній час з-за кордону повернулася велика кількість заробітчан, яких ніхто не перевіряв при перетині кордону. Зараз вони роз'їхалися по своїх селах, багато хто живе далеко в горах. Як тепер їх всіх перевірити на коронавірус?

    - Зараз протестувати всіх повернулися на батьківщину заробітчан вже нереально. Додому, в Закарпатську область, приїхали десятки тисяч наших громадян, які працювали в Італії. Але ж мова йде не тільки про наш регіон. Через Закарпаття в Україну в'їхало величезна кількість людей, які потім розосередилися по всій країні. Масове повернення заробітчан в Україну почалося місяць тому. І їх ніхто не перевіряв на предмет зараження. Лише пару тижнів назад у приїхали почали брати зобов'язання, що вони самоізолюється.

    - При в'їзді в Україну навіть температуру не вимірювали?

    - Наскільки мені відомо, вимірювати температуру почали тільки чотири тижні тому. А до того моменту на кордоні не було навіть градусників. Люди просто переходили кордон і розбрелися по своїх містах і селах. А ви думаєте, що вимір температури - це надійний метод виявлення коронавируса? Але ж прикордонники - не медики. Вони не можуть поставити діагноз. Потрібно було владі брати цю ситуацію під повний контроль, ледь в Україні почали з-за кордону повертатися перші заробітчани. Вони ж їхали з Італії, Іспанії, Португалії, Німеччини. Ці країни є осередком пандемії в Європі!

    Можливо, що повернулися із заробітків додому громадяни спочатку могли переносити цю інфекцію в легкій формі. Симптомів могли не помітити ні вони самі, ні їхні родичі. Але є ще один фактор. Люди не хочуть звертатися до лікарів, тому що побоюються розголошення інформації про можливе зараження. Бояться стати об'єктами цькування з боку сусідів, односельців. Багато хто вважає, що краще перенести хворобу на ногах. І у них зараз і думки немає, що можуть заразити інших. Особливо - інфікувати людей старшого віку, для яких коронавірус набагато небезпечніше, ніж для молоді.

    Контроль над ситуацією був загублений на самому початку. Але ж у України було півтора місяця, щоб підготуватися до пандемії. Ми ж все бачили, що діється в Китаї і Європі, і що подібна ситуація може повторитися в нашій країні. Закарпатті, яке межує з чотирма державами, мала готуватися в першу чергу.

    «Щодня український кордон на Закарпатті перетинають до тисячі людей»

     

     

    - Як зараз відновити контроль над ситуацією? Не знаю, - продовжує Ярослав Галас. - Ніхто не буде їздити по селах і встановлювати діагноз повернулися заробітчанам та їхнім родичам. Ось кілька днів тому почалися рейди представників районних адміністрацій та поліції, щоб перевірити, чи дотримуються повернулися з зароботков громадяни режиму самоізоляції. Але це фікція. Тому що люди попереджені, що буде рейд. І саме в цей момент вони будуть сидіти вдома.

    Дуже мало свідомих громадян. Я це знаю, постійно спілкуюся з людьми. У кожному селі купа заробітчан. Вони зустрічаються з родичами, ходять в гості до людей, яких не бачили багато років. Дуже мало тих, хто насправді виконують режим самоізоляції. Це, на жаль, наш менталітет.

     

    - Відомо хоча б приблизну кількість заробітчан, які повернулися в березні з-за кордону?

    - За останні два тижні через контрольно-пропускні пункти на Закарпатті на добу приїжджають близько тисячі чоловік. І навіть зараз, коли все вже знають, наскільки це серйозна проблема, українців пропускають через кордон без перевірки на коронавірус. Кожного заробітчанина ще місяць тому були зобов'язані перевірити. А якщо було якесь, хоч найменша підозра - відразу ж госпіталізувати.

    - У Закарпатській області є можливість таку велику кількість людей, які повернулися на батьківщину, помістити на двотижневу обсервацію?

    - Ні. Наші лікарні не призначені для прийому кожен день по тисячі чоловік. Але встановлено перелік клінік, які стануть приймати пацієнтів з коронавірусів. Це буде проводитися на базі центральних районних лікарень (ЦРЛ). Однак в разі великого напливу заражених пацієнтів вони не впораються. Ці лікарні мають невелику площу. Так що мова може йти лише про декілька сотень хворих.

    Але ж є інші можливості. Наприклад, для госпіталізації можна використовувати порожні студентські гуртожитки. У нас на території області є маса санаторіїв з персоналом. Вони зараз теж закриті через карантин, але готові прийняти хоча б якусь кількість людей. Адже здравниці зараз зазнають величезних збитків. Немає відпочиваючих. Можна там розміщувати громадян на обсервацію. Це ж не безкоштовно. А влада потім повинні компенсувати санаторіям їх витрати з обласного бюджету.

     

    - Чи є свідомі громадяни, які за своєю ініціативою звертаються до лікарів, щоб перевіритися на коронавірус?

    - Так, звичайно, такі люди є, але їх мало. Ось та єдина, згідно зі статистикою, жінка з офіційно підтвердженим діагнозом, до речі, прийшла до лікарів сама. Це вже потім було встановлено коло її спілкування. Адже жінка, повернувшись з-за кордону, ще ходила до церкви. Вчора з'явилося повідомлення, що у 19 осіб, з якими вона контактувала, тести дали позитивний результат на коронавірус. Ці результати ще не підтверджені в Києві, тому не потрапили в загальну статистику. Так ось, це ми говоримо тільки про один випадок. А скільки ще таких випадків залишилося, що називається, «за кадром»?

    - Як ви думаєте, можна буде найближчим часом дізнатися, скільки насправді на території Закарпатської області може перебувати заражених людей?

    - Навряд чи. У нас діагностики-то як такої немає. Теоретично можна припустити, що в Закарпатті вже є навіть летальні випадки від коронавируса, які йдуть в статистиці як смерті від пневмонії або звичайного грипу.

    Голова облради Закарпатській області Михайло Рівіс написав на своїй сторінці в Facebook про те, що в регіоні насправді може бути до п'яти тисяч заражених коронавірусів. Але ці цифри взяті зі стелі. Скільки інфікованих сьогодні в реальності, ми вже не дізнаємося.

    - Як на Закарпатті йдуть справи з медичними масками?

    - Їх немає. І це дивно. У нас же в кожному районі Закарпаття є своє швейне підприємство, яке можна було перепрофілювати на пошиття масок. А зараз у нас тільки одна Ужгородська швейна фабрика шиє маски десятками тисяч. Але їх все одно не вистачає навіть для силових структур - для ГСЧС, для поліції, які ведуть цілодобове патрулювання. Дефіцит, дорожнеча. Хто може - шиє маски собі сам.
     

    Нагадаємо, Інфікованими COVID-19 в Україні є вже 794 співвітчизники. 20 пацієнтів померли. .Втім, пік захворюваності ще попереду.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору