ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Найбільшу за останні роки кількість вибухонебезпечних предметів знешкоджено на Закарпатті

    30 апреля 2024 вторник
    62 переглядів

    У Закарпатській області виявлено та знешкоджено найбільшу кількість вибухонебезпечних предметів часів Другої Світової війни. Загалом поблизу села Занька Виноградівського району знайдено 87 мін, гранат та снарядів різного калібру. Для їх вилучення було задіяно піротехнічну групу 3-го територіального загону МНС України. Як повідомили “UA-Reporter.com” у Центрі громадських зв’язків управління МНС України в Закарпатській області, небезпечний арсенал пролежав у землі більш ніж 60 років, перш ніж втратив, завдяки рятувальникам, свою боєздатність. Найбільш імовірно, що він залишився тут завдяки славнозвісній „Лінії Арпада”, яку угорська армія збудувала в Карпатах у 1943-1944 роках для стримування наступу Радянської Армії.

    12 ручних гранат М-38, 9 ручних гранат Ф-1, 1 ручна гранат РКГ, 11 снарядів калібру 37 мм, 10 снарядів калібру 45 мм, 7 снарядів калібру 76 мм та 37 мінометних мін 81-го калібру було й одразу знешкоджено.

    Зі слів керівника піротехнічної групи Олександра Куштапіна, саме смертельне начиння має угорсько-німецьке „походження”, а станція Занька, поблизу якого знайшли вибухонебезпечні предмети була одним з основних стратегічних вузлів оборонної лінії угорсько-німецької армії.

    Як згадують місцеві мешканці в часи Другої Світової війни майже вся земля біля станції була „одягнена” в оборонні споруди та лінії траншей, тож зовсім не дивно, що тут виявили подібний смертельний антикваріат. Тим паче, що в цьому місці угорські та німецькі частини потрапили у котел, тож вириваючись з нього чи здаючись у полон, могли залишити чимало подібного начиння.

    Управління МНС України в Закарпатській області, з огляду на почастішання випадків знаходження вибухонебезпечних предметів звернулося до місцевих мешканців та організацій, які здійснюють земляні роботи, бути вкрай обережними, а виявивши подібний „антикваріат” одразу повідомляти про них за телефоном 01, пам’ятаючи, що до подібних знахідок небезпечно навіть торкатися, а не те, щоб ще й з місця здвигати.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору