ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вийшов свіжий номер "Вісника Турінформу" Закарпаття

    10 травня 2024 п'ятниця
    53 переглядів
    Вісник Турінформу Тижневик, № 147 (201)

    Вісник Турінформу Тижневик: «ТУРИСТИЧНО—ІНФОРМАЦІЙНИЙ ВІСНИК ЗАКАРПАТТЯ», № 147 (201), 31 жовтня — 7 листопада, осінь 2011.


    Новини
    (конференції, семінари, круглі столи, повідомлення):

    1. Швейцарська газета написала про туристичні можливості Закарпаття

    Газета «Neue Zuricher Zeitung» з Цюріха (Швейцарія) опублікувала німецькою мовою статтю про можливості відвідування українських Карпат разом з посиланням на англомовний матеріал «Закарпатська область» на туристичному сайті.

    Свій матеріал під назвою «Готуйся до джунглів. Українські Карпати - дикі, незаймані і далеко» швейцарське видання «Neue Züricher Zeitung» почало з розповіді місцевої жительки, яка народилася в Австрії, пішла в школу в Чехословаччині, вийшла заміж в Угорщині, працювала в Радянському Союзі, а тепер живе в Україні, не залишаючи при цьому рідного села.

    «В Європі існує не так багато місць, де подібна історія мала б місце. Карпати є одним з них. Цей куточок Європи практично не відомий, хоча географічно розташований в самому центрі континенту», - такими словами журналісти з Цюріха закінчують розповідь мешканки Закарпаття.

    Реалістична публікація швейцарців, в якій поетична краса незайманих Карпат межує з важкою життям місцевих жителів і складною інфраструктурою, підкріплена порадами, як краще дістатися в це дивовижне місце.

    На завершення матеріалу газета «Neue Züricher Zeitung» розмістила пряме посилання на англомовний матеріал «Закарпатська область» Сайту розвитку туризму в Україні.

    2. Завкафедри туризму УжНУ Федір Шандор представляє Україну на всесвітній конференції в Омані
    Завідувач кафедри туризму УжНУ, к.с.н Федір Шандор сьогодні, 30 жовтня, представляє Україну на всесвітній конференції ІІІ-ій Всесвітній конференції з геотуризму в м. Маскат, Оман.
    Про це кореспондентові сайту Zaholovok.com.ua повідомили із Регіонального туристично-інформаційного центру Закарпаття.
    Федір Шандор – єдиний представник з країн СНД на конференції.
    Zaholovok.com.ua
    3. Першим волонтером Євро-2012 стала закарпатка Діана Сіренко

    Першим волонтером Євро-2012 в Україні стала закарпатка Діана Сіренко з Великої Бакти Берегівського району.
    Дівчина нині навчається у Києво-Могилянській академії на 2 курсі. Під час футбольного чемпіонату волонтерка працюватиме в столичному штабі УЄФА за комп’ютером або буде гідом-перекладачем у столиці. Про це повідомив кореспондент Олександр Ворошилов в останньому номері газети «Старий Замок Паланок».
    Ще до 16 жовтня в Україні та Польщі можна було подати заявку , пройти відбір і стати волонтером історичної для обох країн події – чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Подали 21000 заяв, що стало рекордом за усю історію проведення футбольної першості.

    4. Аеропорт "Ужгород" ремонтуватимуть ще місяць

    В обласному центрі тривають роботи з ремонту асфальтобетонного покриття Міжнародного аеропорту «Ужгород». У планах – завершити оновлення до кінця листопада.

    Як розповів заступник директора аеропорту Валерій Прибєгін, з понеділка, 24 листопада, на території аеропорту працює спеціальна техніка. Зараз дорожники укладають вирівнюючий шар. За місяць планують відремонтувати 10,2 тис. квадратних метрів покриття – це територія, на якій розміщуються три стоянки для повітряних суден. Загалом, аеропорт «Ужгород» вміщує 6 стоянок для літаків. Уже сьогодні відремонтовано майже 30% запланованої площі.
    «Це значно покращить стан безпеки. Адже подекуди вибоїни на асфальтному покритті були занадто глибокими. Тепер, Міжнародний аеропорт «Ужгород» краще відповідатиме сертифікаційним вимогам», - вважає заступник директора аеропорту з питань експлуатації наземних споруд Валерій Прибєгін.

    На будівельні роботи в аеропорті у 2011 році з обласного бюджету виділено понад 2 млн. грн. «Це тільки частина робіт. Ми продовжуватимемо приводити летовище до ладу й надалі. Адже для прикордонного Закарпаття, де багато європейських інвесторів та успішних бізнесменів, дуже важливо, щоб аеропорт працював якісно та безперебійно”, - зазначив губернатор області Олександр Ледида.

    5. До 3 листопада не ходитимуть потяги до Севастополя

    В Україні обмежено рух поїздів у севастопольському напрямку. Потяги доходять до Сімферополя, а потім пасажири змушені добиратися до Севастополя на автобусах чи таксі.

    Як повідомили в довідковому бюро залізничного вокзалу Сімферополя, обмеження введено через ремонт доріг на ділянці Сімферополь-Севастополь, пише видання Коментарі.

    «Ремонтні роботи почалися сьогодні, 24 жовтня, і будуть проводитися до 3 листопада включно. У зв'язку з цим частина потягів, які раніше слідували до Севастополя, зупиняються тепер в Сімферополі», - повідомили в довідковому бюро.

    Тут також відзначили, що, крім поїздів, у севастопольському напрямку обмежено рух електричок.

    6. У Нижньому Селищі влаштовують джазову вечірку та перший джаз-перформанс на Хустщині

    11 листопада у селі Нижнє Селище на Хустщині відбудеться перша джазова вечірка «ЇмПроДжаз». Триватиме дійство два дні. У перший день джазмени навчаться грати на традиційних закарпатських інструментах, познайомляться з справжніми «народними» майстрами Мароморощини і зможуть насолодитися виступом місцевого фолькового колективу «Гудаки».

    На другий день учасники створюватимуть разом з театралами та танцюристами перший джаз-перформанс на Хустщині, який презентують того ж вечора глядачам разом зі своєю вільною, ексцентричною, запальною мелодією.
    Всі музиканти, танцюристи, театрали та просто люди, що прагнуть до нового, хто бажає стати Прометеєм і запалити перший вогник джазу на Закарпатті, хто готовий творити, щось божевільне, тепле та нове, запрошується для участі у створенні вечірки «ЇмПроДжаз»,-- закликають у Нижньому Селищі. Додаткову інформацію про подію можна отримати за тел. 0973334121.
    7. На фестивалі «Божоле 2011» діятиме система «народного контролю»

    Як і в попередні роки, на п’ятому фестивалі «Божоле» діятиме система «народного контролю».

    Традиційно кожен відвідувач за 50 гривень зможе придбати фірмовий бокал із логотипом фесту й отримає при цьому спеціальну картку. Це роблять для популяризації культури споживання вина зі скляних, а не з пластикових стаканів. Виробнику найкращого вина учасник віддає свою картку, отримавши за це літр обраного вина. Переможець отримає диплом найкращого виробника молодого вина, медаль та сюрприз від організаторів. Цього року частина бокалів бронюватимуть туроператорами наперед, щоб вистачило усім гостям фесту, повідомили із «Закарпатської Правди».
    На 5 фестивалі молодого вина будуть представлені виключно вина врожаю 2011 року. Придбати вина можна буде за демпінговою ціною від 40 гривень за літр.
    Місце проведення «Закарпатського Божоле» цьогоріч буде особливим – старі винні підвали Ракоці, датовані 1781 роком, що у самому центрі Ужгорода. Довжина льоху – 70 метрів, кількість місць обмежена. Голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття Олександр Ковач попросив усіх, хто хоче представити власне вино на фестивалі, звернутися до нього або у дегустаційний зал «Шардоне» та зареєструватися на участь до 15 листопада, а з приводу торгівлі супутніми товарами – до відділу торгівлі Ужгородської РДА.
    На святі, окрім вина, можна буде придбати доброньську паприку, селиський сир, шашлики та сосиски. Гостей фестивалю розважатимуть Закарпатські артисти, фольклорні колективи, зокрема гурт «Рокаш» з тематичним гімном «Вінко червеноє», – запевнив відповідальний за розважальну програму, представник творчого об’єднання «Но позерай» Олександр Мерявчик.
    V фестиваль молодого вина «Божоле 2011» пройде 19–20 листопада в Ужгороді. Його організовують Ужгородська районна держадміністрація та Спілка приватних виноградарів та виноробів Закарпаття.

    Міжнародні новини туризму:

    1. У московському зоопарку пройде святкування Хелоуїна
    Московський зоопарк запрошує всіх бажаючих на святкування Хелоуїна, героями якого стануть мешканці зоосаду.
    У святі візьмуть участь тварини, за словами адміністрації зоопарку, "які не викликають у більшості людей позитивних емоцій" - кажани, таргани, змії і "пернаті кішки" - сови.
    Під час свята для гостей працюватимуть інтерактивні точки в павільйонах "Нічний світ", "Інсектопія", "Екзотаріум", де відвідувачі зможуть не тільки дізнатися про мешканців зоопарку - героїв свята, а й познайомитися з ними ближче і навіть взяти їх на руки.
    Свято відбудеться 2 листопада, з 14.00 до 16.00. Послухати "Про тих, кого не люблять" і подивитися на тварин можна буде в центральному залі павільйону "Будинок приматів", повідомляє РІА "Новини".
    2. Рим продаватиме туристичні послуги у громадських туалетах

    У Римі встановлюють нові громадські туалети, у яких можна буде придбати туристичні послуги. Один візит до такого клозету обійдеться туристам в 1 євро.

    Нові туалети будуть мати восьмикутну форму і будуть виконані зі скла (непрозорого) і металу. Усередині туристи зможуть придбати музейно-транспортну карту Roma Pass, екскурсійні тури, а також воду в автоматах.
    Туалети будуть відкриті як мінімум 10 годин на день. Причому спеціально для туристів там буде працювати персонал зі знанням іноземних мов.
    Вартість проекту, схваленого мерією Риму, становить 1 млн євро. За користування туалетом туристи повинні будуть заплатити 1 євро, за винятком тих, хто вже придбав карту Roma Pass, - вони зможуть скористатися туалетом безкоштовно.

    3. Круїзи по річці Ніл буде відновлено

    Скоро в Єгипті запустять раніше закритий круїз по річці Ніл за маршрутом Каїр – Асуан.

    Нагадаємо, що у жовтні 1992 року на круїзі за маршрутом Каїр – Асуан бойовик з угрупування «Аль Гамаа аль-ісламія» розстріляв туристів з Німеччини. Відтоді, такі поїздки не проводилися.

    За словами єгипетського прем'єра Ісама Шарафа, при відновленні круїзів необхідно дотримуватися правил безпеки пасажирів та екологічних стандартів.

    У цей час влада Єгипту має намір відродити колишню туристичну славу країни. Однак чи буде затребуваним круїз по Нілу в цьому напрямку, багато хто сумнівається. Так, якщо раніше по Нілу курсувало понад 300 лайнерів, то зараз їх набереться усього близько 40, причому вони не заповнені повністю.

    4. У місті Лукка відкриють замок Гаррі Поттера

    З 28 жовтня по 1 листопада в місті Лукка буде проходити Lucca Comics&Games.

    З нагоди цієї події буде відкрито замок Хогвартс, про який розповідається в сазі про Гаррі Поттера. Як зазначили організатори заходу, зовнішній вигляд замку, представленого у Lucca Comics&Games, повністю відповідає тому, що глядачі звикли бачити на екранах.

    Також під час фестивалю у м.Лукка туристи зможуть переглянути фільм «Гаррі Поттер і Дари смерті: Частина II». Там же можна буде придбати пам'ятні сувеніри й атрибути чаклунства.

    Вперше Lucca Comics&Games проходив у 1966 році.

    5. Метро в Празі прикрасили коміксами

    Чеські художники прикрасили коміксами шість станцій лінії C празького метро. Таким чином у підземці Праги реалізовується проект "Мистецтво в метро", в рамках якого оригінальні та неповторні твори з'являться і на інших станціях.

    Празький метрополітен підготував проект спільно із організаторами фестивалю коміксів KomiksFest, який розпочнеться у чеській столиці 28 жовтня. Як вважають автори проекту, комікси не будуть роздратовувати пасажирів, на відміну від реклами, і додадуть побудованим в радянську епоху станціям більш сучасний вигляд.

    До даного моменту оформлені станції: Haje (художник Карел Єріє), Opatov (Яромир Плахі), Kacerov (Володимир 518), Prazskeho povstani (Давид Бем), I. P. Pavlova (Катаржина Бажантова aka Ktaiwanita), Nadrazi Holesovice (Яромир 99), повідомляє Ceskatelevize.cz.

    Новини готельно-ресторанного бізнесу,
    Туристично-рекреаційних закладів
    Готель «П'ЯТЕ КОЛЕСО»

    У селі Лазещина, поруч із трасою Львів-Рахів-Мукачеве, на півдорозі між гірськолижними курортами Буковель і Драгобрат. Зручний під'їзд. Чотириповерховий готель на 36 осіб, їдальня на 40 місць. Опалення: автономне водяне. Водопостачання: холодна та гаряча вода постійно. Харчування: У їдальні готелю. Півпансіон (дворазове харчування) — за домовленістю. Поруч є магазин.

    Закарпатська область
    Рахівський район
    село Лазещина, 1009
    Тел.: +38 (097) 234-40-32
    +38 (067) 312-31-70
    +38 (067) 312-05-02
    Відпочинковий комплекс «ВІВАРТ»

    У селі Розтоки, 6 км від центру міста Рахів, 2 км від траси Львів-Рахів-Мукачеве. Поруч є ліс та річка. Зручний під'їзд — асфальтована дорога. Двоповерховий сучасний комплекс, який включає готель на 5 номерів (12 місць), ресторан з бенкетним залом (100 місць), російську лазню. На облаштованій території — літня тераса (50 місць), великий дитячий майданчик та відкритий басейн. Опалення: автономне водяне. Водопостачання: холодна вода постійно, гаряча — бойлер у санвузлі (80-100 л). Безперебійне електричне живлення.

    Закарпатська область
    Рахівський район
    с. Розтоки, 156
    Тел: +38 (097) 610-24-19
    +38 (096) 459-95-99
    +38 (097) 401-02-03
    E-mail: [email protected]
    vivart.info

    Фестивалі та атракції:
    • 28 жовтня – фестиваль ковбаси м.Бейкешчобо Угорщина
    • 28-30 жовтня - в мілітарі-садибі "Grun Hof" пройдуть Дні яблука! та с. Гукливе Воловецького р-н
    • 11 листопада – Святомартинські дні, Ужгород та с. Гукливе Воловецького р-н
    • 19-20 листопада – винний фест Закарпатське божоле, Ужгород

    Події та свята:
    27 жовтня – 67 років тому Закарпаття звільнено від нацистів
    30 жовтня - день автомобіліста
    1 листопада - день пам’яті
    3 листопада - день інженерних та ракетних військ
    4 листопада - день залізничника
    4 листопада - 100-річчя з дня народження художника Андрія Добоша
    7 листопада - день соціального працівника
    7 листопада - 65-річчя з дня утворення Закарпатського обласного театру

    Кафедра туризму УжНУ
    • 30 жовтня представники кафедри презентували Україну на ІІІ-ій всесвітній конференції з геотуризму в м. Маскат, Оман

    Оголошення та анонси подій:
    Фестивалі 2011:
    • 16 грудня – Парад Миколаїв, Ужгород
    • 16 грудня – Парад Миколайчиків, Ужгород
    • 16 грудня – Книга на Миколая, Ужгород
    • 8 січня – Глінтвейн-2012, Ужгород
    • 13-15 січня – Червене вино Мукачево


    Інформаційний Вісник Туристично-Інформаційного центру Закарпаття:

    Видавець: Товариство соціокультурного розвитку «Панонія» (panonia.org.ua) та кафедра туризму Ужгородського Національного Університету (tourism.uz.ua)
    Керівник ТІЦ Закарпаття – Коваль О.Д.
    Зав.кафедри туризму УжНУ – доц. Шандор Ф.Ф.
    E-mail: [email protected]
    Internet: http://www.tourinform.org.ua

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору