ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сироварня Ракошинського монастиря стала туристичною родзинкою Закарпаття (ВІДЕО)

    01 липня 2024 понеділок
    101 переглядів
    В монастир щодня приїздять десятки туристів

    Унікальна сироварня вже три роки діє в одному з монастирів Закарпаття. Тут головні кулінари – монахи, що живуть при святині. Виготовляють 12 сортів сиру, більшість італійські. Священослужителі кажуть таким чином приносять користь і людям і тим, хто готує сир, адже процедура виробництва потребує спокою і любові.

    За час свого існування сироварня Ракошинського монастиря стала туристичною родзинкою. Сюди щодня приїздять десятки туристів. Їм розповідають про виробництво і щедро частують сирами.

    З такого сира робиться розсипна бринза, з нею можна банош робити, можна в картошку, можна до любого салата. А от з цього сира в нас остайоцца сироватка, сироватка овеча ми добавляємо в сироватку чиисте молоко ми його називаємо вгурда.

    Василь тут за старшого. Три роки тому він вчився робити сири в італійського майстра. З того часу щодня з 8 ранку і до після обіду працює в монастирській сироварні. Знає всі тонкощі виробництва. Але головний секрет смачного сиру тільки один


    Василь КОТЛА, сировар


    Все залежить від молока, нема хорошого молока – не буде нічого з нього.

    Чимало краян приїздять за сиром саме в монастир, кажуть це не просто сир, він має духовний заряд. А ще жартома зізнаються їстимуть сир, будуть менше грішити.


    Сергій, ужгородець



    Сяті монахи його роблять, говорячть шо гріхи відпущають, понімаєте. А ми тоже грішні на землі, а так поїш шматок сира і дівчат вже краще бачиш.

    Туристи ж кажуть, що сир нічим не гірший італійського, просто з своїм, карпатським колоритом.


    Олександр, турист з Києва



    Я в Італії бував, різний сир пробував цей сподобався. Тут мені здається є свій колорит якийсь. В Італії шось інше, на Мальті взагалі третє.


    Кожного дня тут роблять сир з 600 літрів молока, взимку трохи менше. Молоко теж від монасирських корів, їх в господарстві 4 десятки. За день виготовляють 45 кілограмів сиру. З’їдають і самі, і гостей частують, і продають – таким чином підтримують господарство. До роботи долучаються і ті, хто в монастирі на послушанні. Говорять, що таким чином людина може очистити і розум, і душу.




    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору