ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Солотвино: Відомі солені озера Закарпаття можуть зникнути ...під землею

    02 июня 2024 воскресенье
    93 переглядів

    У селі Солотвино Тячівського району Закарпаття є унікальні солені озера, які дуже сприятливо впливають на шкіру людини, а грязі озер за своїми лікувальними властивостями не поступаються грязям Мертвого моря. Однак зараз Солотвинським озерам, відпочити на які останнім часом з’їжджаються не лише мешканці всієї України, а й ближнього зарубіжжя, загрожує загибель — курортна зона може зникнути під землею... Саме такий висновок зробили фахівці управління надзвичайних ситуацій в Закарпатській області з огляду на процеси карстових утворень, які останнім часом лише прогресують. Про те, що подібні ексцеси можливі в даному районі, управління МНС України в Закарпатській області неодноразово попереджало місцеву владу, однак... питання й сьогодні цілком не вирішене.

    «Ймовірність виникнення аварійних ситуацій різко підвищила активізація карстових утворень, — розповідає Ярослав Баб’як, співробітник центру громадських зв’язків УМНС України в Закарпатській області. — На жаль, певні прецеденти вже є. Так, у середині березня цього року на березі, де збудовано кафе «Оазис», утворилося п’ять наповнених водою вирв, дві з яких згодом об’єдналися. Процес провалу земної поверхні спостерігався і в подальшому. Проаналізувавши посилені карстопрояви на даній ділянці й зіставивши їх із картою підземних виробок шахти «Кунігунда», фахівці Солотвинського солерудника зробили висновок: всі вирви знаходяться над виробками відпрацьованих камер цієї шахти. Причиною ж активного карстоутворення, наймовірніше, є зниження концентрації ропи у верхньому водяному шарі, а зниження концентрації — наслідком потрапляння в ропу ґрунтових вод. До активізації карстових процесів долучилися й власники різноманітних готелів та мотелів, що розташувалися навколо озера у курортній зоні. На жаль, такі горе-бізнесмени за відсутності центрального водовідводу всю прісну воду зливали до вигрібних ям, що тільки сприяло розчиненню ропи».

    За словами МНС-ників, у тривозі живуть мешканці 20 будинків, які розташовані прямісінько над дренажною штольнею «Північна». Останню було спроектовано у 1962 році для відводу поверхневих вод з північно-східної частини Солотвинського родовища кам’яної солі та відводу розсолів із шахти № 9. Штольня про себе вже нагадала смертельною небезпекою, коли 7 грудня 2004 року у одному з дворогосподарств близько другої години ранку стався провал земної поверхні. Вирва, що утворилася внаслідок провалу, сягнула чотирьох метрів у діаметрі та близько 8 метрів глибиною. Тобто, близько 85 метрів кубічних пустот утворилося прямісінько під бетонним фундаментом сараю. На щастя, тоді добротна основа й врятувала будівлю від провалля.

    Управління МНС України в Закарпатській області акцентувало увагу селищного голови Солотвина на тому, що в даній зоні вести капітальне будівництво категорично забороняється. Однак на зауваження фахівців ніхто не звернув уваги, й дозволи на забудову в районі солених озер таки почали видавати. За кілька років на берегах водоймищ мов гриби після дощу повиростали добротні приватні ресторани, бари, кафе, будинки відпочинку тощо.

    До того ж територія солених озер розташована в районі родовища кам’яної солі, що залягає поблизу поверхні землі у вигляді купола й експлуатується воно більше, ніж 150 років, — продовжує Я. Баб’як. — За цей період на родовищі було споруджено 9 шахт, із яких на сьогодні працюють лише дві, а інші затоплені. Активне карстоутворення також почалося майже одночасно з видобутком солі. Згодом під дією рудничного водовідливу ці процеси почали розвиватися інтенсивніше. Результат — карстові процеси проходять фактично по всій площі соляного купола і завглибшки до 300 метрів.

    Нещодавно за активного лобіювання питання працівниками УМНС в Закарпатській області обласна комісія ТЕБ і НС таки наклала вето на капітальне будівництво. Подальша доля курортної зони «Солені озера» буде вирішуватися після того, як фахівці Західно-Української геофізичної розвідувальної експедиції (м. Львів) та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу дадуть наукову оцінку розвитку карстових явищ, визначать ступінь активізації процесу карстоутворення та загрози населеним пунктам і об’єктам народного господарства.

    Наразі ситуація перебуває під контролем Управління МНС України в Закарпатській області. Про те, що відпочивати на території «Солених озер» заборонено повідомлено всіх власників баз відпочинку та місцевих мешканців. А обласна алергологічна лікарня припинила надання рекреаційних послуг.



    Історія виникнення Солотвинських озер почалася з моменту запуску соляної шахти у 1902 році. Шахта провалилася на 20 метрів, утворивши котловину, заповнену водою. Так з’явилося озеро Кунігунда. Згодом стали з’являтися й інші озера. Ніні у Солотвині є кілька озер: з прісною водою, із солоною водою і з йодованою. Води озера допомагають вилікувати захворювання опорно-рухового апарата, переломи кісток, радикуліт, псоріаз тощо. Крім знаменитих озер у Солотвині є ще й не менш знамениті соляні шахти. Туди з’їжджаються хворі з усієї країни лікуватися від астми, туберкульозу та інших захворювань дихальних шляхів. Крім цього в лікуванні використовується метод спелеотерапії — використання мікроклімату соляної шахти на глибині 300 метрів.



    Наталка ПОПОВИЧ, "День"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сьогдні відвідав Солотвино і побувавна одному з солених озер . Враження негативні . Жара , багато людей , озеро не благоустроєне , антисанітарія , бруд , жахливі туалети і жахливий платний душ . Люди зомбовані , мажуть гря зями все тіло ,без міри . Побули 2 години і чкурнули .

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Моя дитина 3 роки періодично хворіла обструктивними бронхітами і запаленнями легень.Ми ходили на 10 сеансів в дитячу алергологічну лікарню в барокамеру.Там 10 людей заходять в кімнату і сидять 45 хвилин,за цей час туди запускають гарячу дроблену сіль з мінералами і йодом.Ти сидиш тих 45 хв і диаєш тою соленою пилюкою.Від серпня дотепер мій малий не хворів легеневими захворюваннями.Тому лікуватись туди їхати варто.До речі ми попали до дуже доброзичливих людей.Цього року обовязково поїдемо.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Страшно і неприємно.Нажаль.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Та До Пизди Ваші солені озера ідіть ви нахуй
    йобані зозули і мадяри!!! Сосіть хуй

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Для Руслаг 11.08.05 (23:12) сам ти кончений, дебіл - дегенерат, небачив сука не чув то і не пизди сука!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ВИ ВСІ ДЕБІЛИ І ВАШІ ОЗЕРА ТОЖЕ!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я був на цих озерах там класно і здорово відпочивати, але небезпека провалів існує.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Це кошмар! Я тыльки хотыла туди ъхати. Всы кажуть, що там классно, а тут таке...Так, це жахливо! Що такы чудовы мысця просто зникають з УкраЇни.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А я скажу, що ці озера дуже грязні!
    Там скоріше підчепеш якусь заразу, ніж здоров'я.
    Я сам працював на Солених озерах півтори місяці, а купався в цих озерах тільки один раз - тай то на п'яну.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А мені сподобалися!І про те,що там можна щось підчепити й мови не може йти.Відсоток солі який є в цих озерах вбиває любі бактерії.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Та ви шо всі собі гоните

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У Солотвино справді брудно, але у цьому винні люди, які не можуть "не смітити". Вода в озеро потрапляє із шахти, а тому вона є чистою, якщо, звичайно, її навмисне не забруднювати...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Це румуни сука йобані, а солені озера класні! Особо йобаний румун це Губан Міша, він десь там живе. Висить мені, гандон, 500$ уже рік. Ні в якому випадку не давайте йому грошей якшо буде просити...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Свєта молодець! А ви пацани внатурі гоните!!! Нафіга ці мати?!!! Не можете нормально висловити свою думку- не беріться!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ЗАВАЛЮЮТЬСЯ СТАРИ ШАХТИ А З КУРОРТНОЮ ЗОНОЮ ВСЕ ДОБРЕ ТУТ КЛАСНО

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    БАГАТО ЛЮДЕЙ ПРИЙИДЖАЮТЬ ВИДПОЧИВАТИ З УСИЕИ УКРАИНИ!ПРИИДЖАЙТЕ НЕ ПОЖАЛИЕТЕ ОСОБЛИВО КЛАСНО УВЕЧЕРИ МУЗИКИ ТАНЦИ ДИСКОТЕКИ

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ви не вмієте цінувати те що маєте,і не потрібно нікуди їхати, бо краса в нас на Україні.Жалко вас.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сьогодні прїхала їз Солотвино, уже другий рік там відпочиваю і незнаю як маю дочекатись наступного літа щоб там знову відпочивати, хочу сказати що прочитала всі коментарі і скажу вам таке, коли вас припече, звичайно недай бог якась болячка що лікуїться тільки в Солотвино, ви небудете матюкатися і обзивати людей які там живуть, просто треба бути куьтурними людьми, люди там чудові. І Ви не поїдете на Кіпри, Єгипти, а саме в Солотвино, просто треба цінувати своє українське, багато чим цікавитись, читати і несмітити і тоді ніхто небуде говорити що там брудно.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У Солотвино справді брудно, але у цьому винні люди, які не можуть "не смітити". Вода в озеро потрапляє із шахти, а тому вона є чистою, якщо, звичайно, її навмисне не забруднювати...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Це румуни сука йобані, а солені озера класні! Особо йобаний румун це Губан Міша, він десь там живе. Висить мені, гандон, 500$ уже рік. Ні в якому випадку не давайте йому грошей якшо буде просити...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Свєта молодець! А ви пацани внатурі гоните!!! Нафіга ці мати?!!! Не можете нормально висловити свою думку- не беріться!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ЗАВАЛЮЮТЬСЯ СТАРИ ШАХТИ А З КУРОРТНОЮ ЗОНОЮ ВСЕ ДОБРЕ ТУТ КЛАСНО

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    БАГАТО ЛЮДЕЙ ПРИЙИДЖАЮТЬ ВИДПОЧИВАТИ З УСИЕИ УКРАИНИ!ПРИИДЖАЙТЕ НЕ ПОЖАЛИЕТЕ ОСОБЛИВО КЛАСНО УВЕЧЕРИ МУЗИКИ ТАНЦИ ДИСКОТЕКИ

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ви не вмієте цінувати те що маєте,і не потрібно нікуди їхати, бо краса в нас на Україні.Жалко вас.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сьогодні прїхала їз Солотвино, уже другий рік там відпочиваю і незнаю як маю дочекатись наступного літа щоб там знову відпочивати, хочу сказати що прочитала всі коментарі і скажу вам таке, коли вас припече, звичайно недай бог якась болячка що лікуїться тільки в Солотвино, ви небудете матюкатися і обзивати людей які там живуть, просто треба бути куьтурними людьми, люди там чудові. І Ви не поїдете на Кіпри, Єгипти, а саме в Солотвино, просто треба цінувати своє українське, багато чим цікавитись, читати і несмітити і тоді ніхто небуде говорити що там брудно.