ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Як будемо платити — так буде і світити!

    27 апреля 2024 суббота
    43 переглядів

    Ось і настала пора, коли дні стають коротшими, а ночі — довшими, що спричиняє більшу потребу в електриці. Чи спроможне задовольнити її ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" — про це в інтерв'ю із головою правління цього ВАТ, депутатом обласної ради, заслуженим енергетиком України Василем КОВАЧЕМ.

    — Василю Іллічу, насамперед, будь ласка, поінформуйте наших краян про готовність вашого відомства до ритмічної безперебійної роботи в цей пізньо-осінній і зимовий періоди...



    — У першу чергу, хочу заспокоїти всіх закарпатців, що з приводу збоїв у енергопостачанні взимку їм переживати не слід. Бо всі роботи, передбачені відповідним наказом, виконуються у встановлені терміни і в намічених обсягах.



    — Які саме?



    — Повріняно з відповідним періодом попереднього року обсяги здійснених ремонтних робіт за 8 місяців зросли в середньому на 12—15 %, а в грошовому виразі — на 27 відсотків.

    Проведено капітальний ремонт 300 км ліній електропередач (ЛЕП) і замінено на них 153 км проводів, відремонтовано 170 трансформаторних підстанцій 6—10 кіловольт, 90 штук силових трансформаторів 6—110 кіловольт, відновлено 272 одиниці кабельних ліній електропередач. Окрім того, полагоджено два гідроагрегати на Теребле-Ріцькій ГЕС і замінено на ній акумуляторні батареї, відремонтовано два котлоагрегати на Ужгородській районній котельні. На підготовчих роботах до зими найбільше відзначилися бригади ремонтників із Виноградівського РЕМ (начальник — Ернест Сегев).



    — Показники, звичайно, свідчать самі за себе. А кошти?..



    — До речі, всі підготовчі роботи до зимового сезону здійснюються тільки за рахунок власних обігових коштів нашої компанії. Інвестиційна програма розвитку ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" на 2005 рік" виконана за перше півріччя вже на суму понад 10 млн. грн., що становить сто відсотків від запланованого.



    — А ці інвестиції залучені з-за кордону?



    — Ні. Всі інвестиції — це власні капіталовкладення нашої компанії.



    — За рахунок чого очолювана вами компанія накопичує обігові кошти?



    — У першу чергу - за рахунок внутрішніх резервів. Основний показник, який впливає на фінансово-економічний стан компанії, це — зниження понаднормативних втрат електроенергії. За 8 місяців нинішнього року такі втрати зменшено на 4 відсотки.



    — Розшифруйте ці 4 відсотки так, аби людям було зрозуміло: це багато чи мало?



    — Прошу. Це — 5,2 млн. кіловат-годин електроенергії вартістю 5,4 млн. грн., чого вистачило на 13 днів вересня її споживання всією областю.



    — А яка ситуація із розрахунками за електрику, що завжди було проблемним питанням?..



    — Згідно із статистикою, за 8 місяців поточного року всі споживачі області розрахувалися за спожиту електроенергію на 90,3 % проти 85 % за такий же період торік. Значно краще розраховується населення, хоча показник оплати по цій категорії споживачів ще залишається низьким. Але від населення зібрано за спожиту електроенергію на 7,8 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період торік, а загалом від усіх категорій споживачів — більше на 27,8 млн. грн. Поліпшило розрахунки й житлово-комунальне господарство (ЖКГ) краю. Якщо торік ЖКГ розраховувалося на 54,9 %, то цьогоріч — уже на 73,5 відсотка. Слід відзначити, що за три останні місяці ЖКГ розраховується на 100 і більше відсотків за спожиту електроенергію.



    — То що, боржників уже немає?



    — На жаль, є. Наприклад, загальний борг тепломереж області становить 16 млн. 645 тис. грн., водоканалів — 42 млн. ЗО тис. грн. А найбільшим боржником залишається населення. Свій старий багатомільйонний борг станом на 1 вересня 2004 року наші краяни мають можливість погасити згідно з постановою Кабміну України від 29 липня цього року № 662. Нею затверджено порядок проведення у 2005 році розрахунків держави за знецінені грошові заощадження громадян в установах Ощадного банку колишнього СРСР шляхом погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Станом на 1 жовтня ц. р. тим громадянам, які мають старі борги за спожиту електроенергію і є власниками вищезазначених знецінених вкладів, нашим ВАТ уже видано 26 тисяч довідок про заборгованість для пред'явлення разом Із заявами у відділення Ощадбанку за місцем проживання. Тим, хто ще не встиг звернутися до нас за довідками, раджу поквапитися, бо терміни обмежені й розрахунок буде проводитися, як обумовлено, лише до 20 грудня.

    Насамкінець я би хотів наголосити, що наша компанія готова надійно і безперебійно постачати електроенергію усім категоріям споживачів. Але, образно кажучи, так буде довгими зимовими вечорами електрика світити, як будемо за неї платити. А Мінпаливенерго України (міністр — Іван Плачков) поставили перед нами однозначну вимогу — добитися 100-відсоткової плати за споживання електроенергії. І до кінця року наша область мала би вийти на такий рівень розрахунків. А з тими абонентами, які забуватимуть своєчасно платити за струм, будемо боротися шляхом попереджень, позовів до суду, відключення від ЛЕП та іншими жорсткими засобами. Необхідно усвідомити всім, що електроенергія є товаром і за неї нині треба розраховуватися так само справно, як і за хліб насущний у магазині.



    Інтерв'ю вів Богдан Дубовий.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору