ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: У 2006 році чопські прикордонники не пустили за кордон 273 українських дітей

    06 мая 2024 понедельник
    41 переглядів

    В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: „Механізми ефективної протидії переправі жертв торгівлі людьми через кордон у Закарпатській області”. Із журналістами зустрілися Дмитро Керечанин, перший секретар Представництва Міністерства закордонних справ України у Закарпатській області та командир Чопського прикордонного загону Олег Вальків.

    Як повідомив Олег Вальків, що над подоланням проблеми торгівлі людьми прикордонники працюють у співпраці з представниками правоохоронних органів, виконуючи їхні вказівки щодо непропуск через кордон певних осіб, яких підозрюють у торгівлі людьми.

    Водночас підрозділами Чопського прикордонного загону минулоріч за власним рішенням не пропущено через державний кордон 273 дитини до 16 років, які мали намір прямувати до Угорщини, Німеччини, Словаччини тощо. Як правило, за словами О. Вальківа, причиною непропусків стало неправильне оформлення документів, відсутність нотаріально завіреного доручення батьків на виїзд дитини за кордон. «Ми володіємо інформацією, що українських дітей вивозять за кордон у рабство або й ще гірше — для використання їхніх органів у якості донорських. Тому заборона на виїзд дітей за відсутності необхідних документів виконується чітко і жорстко», — каже Олег Вальків.

    Батьківський дозвіл на виїзд дитини за кордон потрібен і у випадку, коли дитина вписана у паспорт батьків, і навіть якщо має т.зв. проїзний документ дитини. Якщо дитина їде за кордон з лише мамою, то обов’язково повинен бути дозвіл від батька, і навпаки. Така практика була введена ще 2 роки тому, але й досі чимало батьків не знають про це. У результаті щорічно чопські прикордонники забороняють вивіз за кордон вивіз до 30 % дітей. З початку цього року у виїзді за межі України ними відмовлено 83 дітям.

    За минулий рік, свідчить О. Вальків, Чопський прикордонний загін має 2 хороші показники: «Я як начальник органів дізнання порушив і передав до правоохоронних органів дві кримінальні справи щодо громадян, які практикували нелегальний вивіз дітей за кордон. Працівники пунктів пропусків «Тиса» і «Ужгород» розпізнали цих осіб за певними ознаками, злочинці зізналися у скоєнні протиправних дій. Отже, два канали нелегального вивозу дітей для імовірної торгівлі людьми минулоріч було закрито».

    За словами Дмитра Керечанина, при представництвах МЗС по Україні діють центри допомоги громадянам, які перебувають за кордоном. До них можуть звертатися родичі осіб, як зникли за кордоном або потерпіли від злочинців. В Ужгороді такий центр знаходиться у 289 каб. Закарпатської облдержадміністрації (пл., Народна, 4).

    За кордоном питаннями запобігання торгівлі людьми займаються консульства та консульські агентства. Однак цей процес розвинений не надто активно і дієво. На консульський облік не стають навіть половина громадян, що законно перебувають на території іноземної держави. А тому МЗС важко реагувати на порушення прав наших громадян за кордоном.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору