ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Упродовж липня пожежники Закарпаття 40 разів виїжджали на гасіння сухої трави й чагарників

    01 июля 2024 понедельник
    22 переглядів

    На вулиці панує суха й спекотна погода, яка вимагає особливої обережності при поводженні з відкритим вогнем. Адже навіть маленька неконтрольована іскорка здатна призвести до широкомасштабної вогняної стихії зі значними матеріальними збитками, або ж навіть і з людськими жертвами. Для цього вистачить недопалку чи погано загашеного сірника, недбало кинутих, скажімо, у суху траву. А далі менше чим через годину на цьому місці вже будуть працювати пожежні підрозділи, вгамовуючи “червоного півня”.

    — Зараз випадків загорання сухої трави, чагарників через необережне поводження з вогнем вистачає, - наголошує перший заступник начальника ГУ МНС України в Закарпатській області Володимир Бодак. Так, лише упродовж липня наші підрозділи вже більше 40 разів виїздили на такі виклики. Ось і днями ужгородські пожежники гасили загорання сухої трави, яке сталося з чиєїсь “легкої” руки в районі залізничного вокзалу, що в обласному центрі. На щастя, обійшлося, як і в інших аналогічних випадках, без прямих матеріальних збитків і травмування людей. Проте, такий перебіг подій зовсім не налаштовує на оптимізм. Адже за певних обставин, через людську недбалість, особливо при сухій і теплій погоді, об’єктами пожеж можуть стати не лише сухотрав’я та чагарники, але й хлібні ниви та лісові угіддя, що може призвести до непоправної економічної та екологічної шкоди, - підсумовує Володимир Юрійович.

    До слова, зараз за висновками спеціалістів Закарпатського гідрометеоцентру в наших лісах спостерігається 4-5 клас горючості (всього є 6 видів – це тоді, коли вже виникає загроза самозагорання), повідомили в Центрі пропаганди Головного управління МНС України в Закарпатській області. Отож, Головне управління МНС України в Закарпатській області в черговий раз звертається до всіх з проханням бути особливо обережними у поводженні з вогнем в лісових масивах, хлібних ланах чи поблизу них, адже наслідки можуть бути не передбачуваними. Цьому підтвердження пожежа, яка сталася 22 липня суботи на полі сільгосппідприємства “Роса-Агро” в с. Марково, що в Криму. Знову ж таки через людський фактор вогонь знищив 30 га врожаю пшениці.

    На жаль, не лякає людей і той факт, що спалювання сміття та сухостою забруднює навколишнє середовище, знищує родючий шар землі на 2-3 роки, саме стільки часу потрібно на його відновлення.

    Варто нагадати і про сміттєзвалища. Стихійний вогонь поруч них може призвести до справжнього екологічного лиха. Приміром, ужгородське міське сміттєзвалище. Цей “утилізатор” щодня приймає до 60 вантажівок всіляких відходів (це близько 550-600 кубічних метрів) Процес горіння на таких звалищах супроводжується цілим букетом отрут і токсинів. Відомо, що вони згубно впливають на людський організм, викликаючи ракові захворювання печінки і щитовидної залози. В додаток ще й сморід, що витає у повітрі.

    Ще один важливий аспект: в більшості випадків у горе-любителів викинути недопалок чи непогашений сірник не вистачає мужності зізнатися, що саме їхні дії стають причиною некерованого вогняного дійства, і вони просто “зникають” з місця події. А може ще й тому, що бояться відповідальності й відповідних штрафних санкцій, які їм гарантує стаття 77-1 кодексу України „Про адміністративні правопорушення”.

    ...У черговий раз Головне управління МНС України в Закарпатській області застерігає краян бути дуже обережними у поводженні з вогнем і, якщо виникають найменші сумніви щодо безпеки, то краще багаття не розкладати, тоді ні здоров’я, ні кишеня не постраждає...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору