ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Скандальне рішення мукачівської міськради по Будинку русинів у Мукачеві

    13 травня 2024 понеділок
    80 переглядів
    Натомість створять Будинок національних спільнот

    Будинку русинів у Мукачеві більше не буде, натомість створять Будинок національних спільнот. Проект рішення вже пройшов погодження постійної депутатської комісії з питань комунальної власності та земельних відносин.


    Як зазначив у коментарі нашому виданню депутат міськради від «Об’єднання «Самопоміч» Юрій Кравчук, постійна депутатська комісія засідала по даному питанню вже вчетверте, були навіть виїзні засідання. Питання дуже складне, адже йдеться про етнічну спільноту Мукачева – русинів, з іншого боку – приміщення в центрі міста потребує ремонту, і цю ситуацію потрібно якось вирішувати.
    Позиція фракції «Об’єднання Самопоміч» ґрунтувалася на економічній доцільності, - каже Юрій Кравчук. - Товариство Русинів ( керівник Ладислав Лецович, ред..) погодилося зробити ремонт приміщення та надавати вільний доступ всіх іншим національним меншинам для проведення там своїх заходів. То ж навіщо витрачати гроші громади?
    Депутат зауважує, що при прийнятті приміщення на баланс, крім витрат на ремонт приміщення, мукачівські платники податків будуть вимушені оплачувати ще й штатних працівників установи, а це, як мінімум: директор, бухгалтерія, технічні працівники та охорона, не менше 4-х осіб.
    Щоправда, фракція «Об’єднання Самопоміч» пропонувала встановити граничний термін проведення товариством русинів ремонту – півроку, - підсумовує сказанеЮрій Кравчук.
    На засіданні комісії голосували за проект рішення про створення Будинку національних спільнот два рази. Результати першого голосування (2-утрималися, 2-проти, 2 - за) не дали можливості прийняти рішення.
    Друге голосування за даний проект рішення виявилося несподіваним:
    1 – «Проти» ( Переста Олександр Михайлович, ММО політична партія «Батьківщина»)
    1 – «Утримався» ( Юрій Кравчук, ММО політичної партії «Об’єднання Самопоміч»
    4 – «За» – провладних депутатів від партії Єдиний центр підтримали «опозиціонери» з партії «Відродження»
    Таким чином нечесні політичні ігри штучної та ситуативної опозиції в особах керівника фракції партії «Відродження» Олександра Ремеза та члена фракції «Відродження» Олександра Ланя, підвели фінішну риску під Будинком русинів.
    Мабуть, не варто говорити про партійну та фракційну дисципліну та політичну культуру цих депутатів взагалі, адже позиція політичної сили з цього питання – відома: не допустити переходу на баланс відділу культури цього історичного приміщення, на яке чекає доля колишнього Будинку культури та багатьох інших комунальних об’єктів, які несподівано переходять у приватну власність.

    Керівник політичної сили «Відродження», депутат Закарпатської обласної ради Василь Кошеля завжди послідовно виступав за співпрацю з нацменшинами, зокрема з русинами і за недопущення ймовірного дерибану ласого об’єкту в центрі міста, яким є Будинок русинів.
    За збереження будівлі у статусі Будинку русинів з наданням вільного доступу всіх інших товариств нацменшин, виступає й депутат Закарпатської обласної ради від партії «Відродження» Іван Чубирко.
    Під час роботи минулої каденції, будучи депутатом Мукачівської міської ради, Іван Чубирко був одним з тих, хто не дозволив привласнити приміщення Будинку русинів під видом захисту прав інших громадських організацій.
    Нагадаємо, Іван Чубирко балотувався на посаду Мукачівського міського голови від партії «Відродження». До складу команди входили й депутати Олександр Ланьо та Олександр Ремез, які наразі вже голосують з провладними депутатами від Єдиного центру.
    Як кажуть, діємо по ситуації, або у догоду власних інтересів? Питання риторичне, а відповіддю має бути оцінка ганебних дій двох депутатів від «Відродження» їхніми виборцями, які підтримали, перш за все політичну силу, а не маловідомих осіб.

    Також міському голові Андрію Балозі варто переосмислити висловлене переконання про те, що Мукачівський осередок партії «Об’єднання Самопоміч» є сателітом партії «Відродження». Практика показує, що сателітами партії «Єдиний центр» стали окремі депутати від партії «Відродження».

    Але головне – це оцінка діяльності депутатів їхніми виборцями, з яких багато хто належить до етнічної спільноти русинів. Громадська оцінка тягне за собою відповідальність, і не тільки політичну, а й в частині відкликання за громадською ініціативою. Такі норми прописані у Законі України «Про місцеві вибори» та мають на меті якраз очищення рад від сторонніх осіб, які потрапивши до представницьких органів влади за політичним брендом, працюють виключно на себе.
    На черзі – затвердження проекту рішення про створення Будинку національних спільнот депутатами міськради. Можна припустити, що підсилена двома депутатами від партії «Відродження» провладна більшість, все ж «протягне» даний документ, автоматично поставивши історичне приміщення в центрі міста «у кошик майбутніх надбань» відомої у Мукачеві родини.


    Нагадаємо, раніше В Ужгороді вітрини російських банків "Сбербанк" та "VTB" облили червоною фарбою (ФОТО)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору