ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Лідери української діаспори в Північній Америці визнають факт етноциду русинів в Україні

    30 апреля 2024 вторник
    53 переглядів

    ТОРОНТО (Канада). У Північній Америці мешкає понад два мільйони американців та канадців українського походження. Традиційно, ця численна діаспора була активно задіяна в справи батьківщини, протягом десятиліть протестуючи проти радянського режиму та підтримуючи створення незалежної України у 1991 р. та помаранчеву революцію у 2004 р. Український уряд прекрасно усвідомлює важливість ролі, яку відіграє діаспора, обстоюючи інтереси України в американських та канадських політичних колах.

    Від 1967 р. більшу частину української діаспори репрезентує Світовий конгрес українців – коаліційне об’єднання, до якого входять сотні організацій поза межами України, в т. ч. й організації, що декларують себе такими, які представляють інтереси т. зв. русинів-українців в Центральній та Східній Європі.

    Під час своїх останніх відвідин Торонто Президент Світового конгресу українців Аскольд С. Лозинський зустрівся з Головою Всесвітнього конгресу русинів професором Павлом Робертом Маґочієм. Обидва лідери провели відверту та інформативну бесіду на тему карпаторусинів та їхнього статусу в країнах, де вони мешкають, в тому числі й Україні.

    А.Лозинський, адвокат з м.Нью-Йорк (нині на пенсії), зі здивуванням дізнався про національне відродження карпаторусинів після 1989 р. на їх історичній батьківщині. Особливе його занепокоєння викликав «План заходів щодо розв’язання проблем українців-русинів» — політична декларація видана 1996 р. Комітетом з питань національностей та міграції України.

    Президент Світового конгресу українців висловив точку зору про те, що національна ідентифікація є одним з основних прав людини та індивіда. Лідери обох організацій погодилися, що політичні наміри, виражені в «Плані заходів щодо розв’язання проблем українців-русинів», є порушенням людських прав і повинні бути офіційно анульовані, інформує прес-центр Ужгородського Общества ім.А.Духновича.
    Русинство: настав час "Ч"?
    Закарпатська обласна рада "За" офіційне визнання національності "русин"
    Третій Міжнародний конґрес русинської мови
    пройде під символом створення цілорусинської норми

    "Мельхеседек та незалежна Русинія": одне з найбільших багатств світу сховане на Закарпатті?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору