ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Екс-губернатор Закарпаття Різак продовжує суміщати ролі підсудного і пацієнта

    26 июня 2024 среда
    47 переглядів

    Екс-голова Закарпатської ОДА, член політбюро СДПУ(о) Іван Різак, кримінальну справу проти якого вже рік розглядає Івано-Франківський апеляційний суд, продовжує суміщати ролі підсудного і пацієнта.

    Зі столичної приватної клініки"Борис" він, як колишній нардеп, перебрався до урядової"Феофанії" і продовжує приїжджати на засідання суду на реанімобілі в супроводі лікарів. І. Різак наполягає на своїй невинності та висловлює незадоволення тим, що багато свідків і потерпілих не з'являються на суд.

    — Можливо, причиною неприїзду багатьох свідків і потерпілих є страх перед помстою з боку вас чи вашої партії?

    — Та яка помста? Про що ви говорите?.. У мене не було навіть реваншистських настроїв, не те що почуття помсти. Я сам ішов на співпрацю зі слідством, аби встановити істину. Просто слідство у нас в Закарпатській області, на жаль, чомусь розуміло співпрацю як визнання своєї вини для того, аби потім у суді лише затвердити вирок…

    А по справі Сливки дивує, що ні сама потерпіла не хоче взяти участь у суді, ні її сестра, ні лікар-психіатр, ні чоловік сестри. Це саме ті чотири людини, які були в момент знайдення Сливки пораненим чи вже вбитим.

    — У вас є підстави вважати, що це було вбивство?

    — Хочу сказати, що ця версія не сьогодні висувається. З цією версією я звертався і до прокурора Закарпатської області, і до Генерального прокурора Святослава Піскуна, який відвідував мене в СІЗО. Я говорив, що якщо вони хочуть встановити істину, то хай подивляться на всі сторони цієї проблеми та розглянуть версії і вбивства, і доведення до самогубства якимись іншими обставинами. Але слідство зациклилося тільки на доведенні ректора до самогубства Різаком й інших версій не розглядає. Хоча в деяких свідченнях родичів Сливки є відомості про те, що він був стурбований сімейними обставинами. Є також багато речей, які піддають сумніву версію самогубства.

    — Але у свідченнях вдови ректора, оголошених судом, прямо сказано, що з вашим приходом на посаду голови ОДА тиск на її чоловіка посилився.

    — Для мене це дуже дивно, тому що Володимир Юлійович Сливка завжди дуже тісно співпрацював з обласною владою, зі мною особисто і як з посадовцем, і як зі своїм учнем. І ніякого тиску на нього не було. Вже на сьогодні видно по справі, що перевірки університету були планові, а половина матеріалів взагалі приєднана ще з періоду, до якого я не мав відношення. Прокуратура виставила сім перевірок за два з половиною роки в університеті і з них умудрилася вкласти три з того періоду, коли я не був головою ОДА. Тобто при мені проводили чотири перевірки університету, з яких по двох жодного порушення немає, а по двох є незначні.

    Тому для мене питання, чому його дружина про це говорить. Чи не тому, що правоохоронці трошки більше знають про саму проблему, і вона змушена говорити те, що вони їй підказують?

    — А шо ви скажете на свідчення Паульо, який заявив в суді, що ви при ньому на підвищених тонах вимагали велику суму грошей у директора Батьовського комбінату хлібопродуктів Іщенка?

    — Паульо був президентом ФК "Закарпаття", і десь на восьмий місяць після всіх процесуальних речей і, як я вважаю, обробок в СІЗО, зокрема і його сім'ї, почав давати якісь свідчення… Той же, хто буцімто давав хабар, написав заяву за день до мого повторного арешту і через рік після самого епізоду. Тобто це взагалі неймовірний факт.

    Так-от, з приводу тієї сварки на стадіоні. Один раз справді була розмова на підвищених тонах, але вона стосувалася поганої підготовки поля до гри. Коли про це мені сказав один з тренерів "Закарпаття", відомий у минулому футболіст київського "Динамо" Василь Турянчик, я зайшов, дійсно матюкнувся і сказав: "Хлопці, та невже я від самого Турянчика маю слухати про те, що ви не постригли газон, бо у вас не було солярки? Чому це губернатор має цим займатися, коли один із засновників є оптовиком на ринку нафтопродуктів?"

    Ні про які гроші тоді мова не йшла. Звинувачення в отриманні хабаря від людини, з якою я спільно утримував футбольний клуб, в основі своїй абсурдне. Тобто для мене це було як грім серед ясного неба. Хоча враховуючи те, що Іщенка під час відомих подій на стадіоні "Авангард" затримали на 10 днів, а Паульо взагалі звинуватили в усіх смертних гріхах, я їх по-людськи розумію. Але це не дає їм підстави звинувачувати інших людей у нескоєних злочинах.

    — Якщо вас визнають невинним, будете судитися з тими, кого вважаєте своїми кривдниками з числа правоохоронців чи свідків?

    — На сьогодні я ще не прийняв з цього приводу рішення. Є таке бажання, але з іншого боку, коли я дивлюся на цих людей, як вони плутаються у своїх свідченнях, як вони мучаться, як інколи соромляться мені в очі дивитися, або коли згадую, як деякі слідчі казали мені в СІЗО, щоб домовлявся десь у Києві, бо вони не знають, що зі мною робити, то як людина системна, яка працювала в системі державної влади, розумію, що вони стали заложниками великої політики, яка домінувала, і на окремо взятому прикладі хотіли реалізувати певні передвиборні лозунги. Але я твердо хочу сказати, що об'єкт вибраний не той.

    …Я допускав помилки, але підстав каятися не маю, бо нічого злочинного не зробив. У багатьох випадках зараз я поступав би по-іншому, але щоб коїти злочини — це не в моєму характері. Я не належу до такого типу людей, хоча зробили з мене такого монстра, що мені інколи просто дивно.

    Іfportal.net
    Іван РІЗАК: "Бажаю нікому не зарікатися від тюрми і суми. Але хай ці біди ніколи не приходять до Вас і у Ваші родини"
    Івано-Франківськ: Слухання справи екс-губернатора Закарпаття Різака перенесли на 16 січня
    Сфальсифікована проти екс-губернатора Закарпаття Івана Різака кримінальна справа терпить фіаско
    Іван Різак вимагає Балогу у свідки

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору