ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Екс-губернатора Закарпаття Різака звинуватили в причетності до побиття людей у Сваляві

    02 июня 2024 воскресенье
    42 переглядів

    31 січня Апеляційний суд Івано-Франківської області відновив слухання кримінальної справи, порушеної стосовно колишнього губернатора Закарпатської обласної державної адміністрації Івана Різака.Суд розглядав побиття активістів-агітаторів кандидата в Президенти України Віктора Ющенка, які проживали в готелі «Комфорт» в м. Свалява, і нанесення матеріального збитку. Допитувалися потерпілі і свідки.

    Сам підсудний назвав цей епізод сфальсифікованим і навів кілька доказів. Слухання кримінальної справи продовжується.

    Нагадаємо, Різака звинувачують у злочинах, передбачених ст.120 ч.2 (доведення до самогубства), ст.365 ч.3 (перевищення влади або службових повноважень), ст.368 ч.3 (отримання хабара в особливо великому розмірі), ст.366 ч.1 (службова фальсифікація), ст.157 ч.2 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь в референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму або діяльності офіційного спостерігача), ст.294 ч.2 (масові безлади) Кримінального кодексу України.



    ***



    Як повідомляє сайт СДПУ(о), до редакції "Світогляду" потрапив лист члена організації Міжнародна Амністія, голови Ужгородської міськрайонної організації Всеукраїнського Товариства політв'язнів та репресованих Павла Кампова , адресований Івано-Франківському апеляційному суду. Павло Кампов – відомий у світі політвязень, який за свої політичні погляди був засуджений до 25 років радянських концтаборів. Тому його лист-заява є дуже важливим.

    "Продовжується політичний процес над корінним закарпатцем, колишнім головою Закарпатської обласної адміністрації Різаком Іваном Михайловичем, кандидатом фізико-математичних наук" - такими словами розпочинається лист.

    В листі автор приводить багато яскравих прикладів, які свідчать про те, як при різних режимах переслідували закарпатців.

    Далі п.Кампов П. підкреслює: "Зараз політичні процеси продовжуються. Львівським судом було засуджено мера міста Ужгорода С.Ратушняка. Більше року під слідством знаходиться Іван Михайлович Різак. Політичні переслідування корінних закарпатців насторожують людей щодо повернення часів, коли Сталін і Хрущов направили Судоплатова для нищення закарпатців. Декілька років тому у Закарпаття на посаду губернатора був направлений генерал міліції Г. Москаль для наведення "порядку". Газета "Новини Закарпаття" 10.07.2001р. писала: "Г.Москаль також доповів Президенту України Л.Кучмі як поступово нормалізується суспільно-політична ситуація на Закарпатті, що в свій час була загострена в результаті попереднього керівництва та політичних сил. Тоді до політичного протистояння було втягнено місцеве населення".

    Звертає увагу П.Кампов і на те, що регіональні еліти мало впливають на політичне життя держави . "По суті, при висуненні кандидатів в народні депутати закарпатці нічого не вирішують. Кандидатів для них підбирають у Києві. Фактично у Верховній Раді немає жодного закарпатського патріота. Не вирішував жодного питання про вибори і І.М. Різак".

    Він підкреслює, що "верховні урядовці довели вибори до абсурду. І щоб якось вийти з цього, корумпована центральна влада організовує судові спектаклі та "слідства" для політичної розправи з діловими людьми - патріотами краю, звинувачуючи їх у всіх бідах, передаючи судові справи за межі регіону.

    За цією ж методикою сфабриковано звинувачення і тривале насильство над І.Різаком. Така ситуація викликає у жителів Закарпаття страх і недовіру до влади. У ряді районів створюються товариства по захисту прав корінного населення. Активно працює таке Товариство у Свалявському районі.

    Ми звертаємось до Івано-Франківського апеляційного суду з проханням - закрити надуману справу по звинуваченню колишнього голови Закарпатської ОДА, кандидата наук Івана Михайловича Різака, на якого єдиного (як "крайнього" - найшли закарпатця) вішають усі біди усієї держави."

    Політв"язень Павло Кампов висловлює сподівання, що суд над екс-губернатором Закарпаття Іваном Різаком буде справедливим . "Просимо взяти до уваги нашу аргументацію і сим підтвердити, що в Україні є і справедливе судочинство. Ми Вам віримо. За "справою" І.М.Різака уважно стежить буквально все Закарпаття".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору