ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Поки ми думаємо-гадаємо, що робити з "Преміксом" на Закарпатті, хтось на цьому добряче заробляє...

    28 апреля 2024 воскресенье
    47 переглядів

    Зважаючи на проблемні точки Закарпаття, маршрут робочої поїздки міністра надзвичайних ситуацій України Нестора Шуфрича був передбачуваним. Хронічна проблема у селі Великі Ком'яти Виноградівського району вже не раз ставала причиною приїзду сюди керівників державного рівня, бо через неї місцеві мешканці вже не раз потерпали від раптових повеней внаслідок розливу річки Боржава.

    Стихія встигла наробити лиха і цього року — завдавши значних збитків людям. Вода знищила розсаду ранніх овочів, які віддавна залишаються єдиним засобом життя для них.

    Реальним виходом, на думку спеціалістів, є будівництво дамби, але її доведеться прокладати на приватних землях селян. Тривалий час жителі не давали на це згоди, і тільки торік все-таки були зібрані підписи власників землі щодо проведення водозахисних робіт. Цього року будуть виділені необхідні кошти (вартість робіт - 2 мільйони) і восени, після завершення всіх робіт на городах буде поставлено дамбу, прокладено додатковий канал для відведення надлишку води у заплави річок Боржава й Іршавка. Також планується реконструкція моста, щоб збільшити пропускну можливість річища Боржави у півтора раза. Про це поінформували Нестора Шуфрича керівництво облводгоспу та сільський голова В. Ком'ят Наталія Костелеба-Веремчук.

    Якщо вирішення проблеми у Великих Ком'ятах виглядає передбачуваним, то на Берегівщині, куди приїхав міністр, довготривала історія з "преміксами" висуває нові й нові запитання. У селі Бакта новий керівник МНС разом із журналістами переконалися, що відходи контейнеризовано, зберігання "преміксів" під контролем.

    Більше питань виникло під час наради в Берегові, де з інформацією про становище з відходами виступили заступник начальника облуправління екології і природних ресурсів Юрій Смерека, заступник головного санітарного лікаря України Галина Бурлак, керівники Берегівського району й самого міста, представники правоохоронних органів.

    Зі слів мера Берегова Іштвана Гайдоша, 335 тонн відходів досі залишаються неконтейнеризовані. Правда, якщо цю проблему вирішити можна, про що повідомив керівник одного з департаментів МНС, то у розв'язанні інших є серйозні перепони. По-перше, не вдається звезти усі відходи хоча б в одне місце, і тим самим зменшити затрати на їхню охорону. Місцеві жителі всіх населених пунктів, де розташовані "премікси", виступають категорично проти такого задуму і переконати їх, кажуть керівники району, поки що не вдається. Можливість вивезення відходів в інший регіон України також відпадає. Жоден район України, запевнив Н.Шуфрич, на це не погодиться. Поки що, повідомив, його відомство разом з мінекології працюють над тим, щоб повернути відходи в Угорщину (Позицію сусідів з цього питання передбачити неважко. Хто ж приймає "дарунки" назад? Та ще й такі! - Авт.).

    Найбільш суперечливою була інформація правоохоронців. Спочатку, з їхніх же слів, була

    відкрита кримінальна справа по факту забруднення довкілля речовинами, небезпечними для здоров'я. Зараз вона ведеться вже за фактом контрабанди - тобто незаконного ввезення речовин. Але жоден з їхніх представників не зміг однозначно сказати, чи можна взагалі вивозити "премікси" до закінчення кримінальної справи. І ось чому. Чергова експертиза, на цей раз інституту ім. Медведя, так і не дала відповіді - чим, по суті, є ці відходи, і чи є вони взагалі "преміксами". Слідчий, який веде цю справу, каже, що необхідна ще одна експертиза, яку проведуть спеціалісти Харкова. А для цього потрібно ще 200 тисяч гривень! Фінансова сторона "преміксової" справи взагалі цікава. Адже це далеко не перша досить-таки дорога експертиза відходів. І жодна з них, виявляється, не дала остаточної відповіді. Тобто науковці одержали наші з вами (платників податків) гроші, не заробивши їх. Скільки ще інститутів України залишилося, щоб і собі заробити на "преміксах"? Не кажучи вже про те, що справно працює й лічильник Міністерства транспорту, якому вже належить виплатити 8 мільйонів гривень за зберігання відходів у вагонах.

    Одним словом, міністри приходять і відходять, а "премікс" і нині там. Тобто тут.

    Василь ГОРВАТ, "Новини Закарпаття".
    Закарпаття: На переконання Мінприроди, ситуація з "Преміксом" потребує комплексного і скоординованого підходу

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору