ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Разширення Шенгенської зони: Благо чи проблема?

    01 мая 2024 среда
    53 переглядів

    Наприкінці грудня 2007 року запланований вступ до Шенгенської зони нових держав-членів Європейського Союзу: Естонії, Литви, Латвії, Мальти, Польщі, Словаччини, Словенії, Чехії та Угорщини. Це означає, що візи для в’їзду до вказаних держав видаватимуться на умовах держав-учасниць Шенгенської конвенції, серед яких — Німеччина, Італія, Австрія, Іспанія, Франція, інші країни.

    МЗС України сповіщає, що в своїх загальних рисах новий порядок видачі віз передбачає наявність у заявника документів, що підтверджують мету поїздки (наприклад, запрошення), медичної страховки, фінансових гарантій щодо забезпечення в’їзду, перебування та повернення в обсягах, що визначаються кожною а 4ержавою Шенгенської зони, у відповідності до національного законодавства, тощо.

    З цього приводу і в малому залі ОДА нещодавно була зустріч відповідних достойників з журналістами. На запитання відповідали начальник Ужгородської митниці Михайло Порада, другий секретар Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Ернестіна Федерічова, Генеральний консул Словацької Республіки в Україні Маріан Сладечек, заступник голови ОДА Володимир Гоблик, представник МЗС України в Ужгороді Галина Гороховська, ведучий консул Генерального консульства Угорської Республіки в Ужгороді Аттіла Надь, перший секретар Представництва МЗ С України в Ужгороді Дмитро Керечанин. З огляду на таке представництво посадовців, ішлося про зміни в ставленні до громадян України при вступі Словаччини та Угорщини до Шенгенської зони.

    — Кордон з чотирма державами, — сказала Г.Гороховська, — робить тему вступу суміжних держав у Шенгенську зону дуже актуальною для нас, українців. Наше представництво МЗС буде все робити, щоб мінімізувати негативні наслідки розширення Шенгенської зони для громадян України. З цією метою протягом цьогорічного жовтня було проведено низку переговорів з прикордонними державами — членами ЄС: Словаччиною, Польщею та Угорщиною, а ще державами Балтії. Основну увагу приділили питанням модифікації двосторонніх Угод про умови поїздок громадян та їхньої адаптації

    до вимог Шенгенської зони.

    Заступник голови ОДА В.Гоблик підкреслив, що "Закарпаття — специфічна й наймолодша область України. На її теренах ще проживають люди, які жили на одному місці, але одночасно в шести різних країнах. Тому треба на це зважати, аби спокійно могли спілкуватися родичі, знайомі, які перебува_feть по різні боки кордонів. На щастя, є вже угода з Угорщиною про малий прикордонний рух. Під неї паідпадає 700 тисяч жителів Закарпаття з 50-кілометрової прикордонної зони та стільки ж приблизно осіб з іншого боку кордону. Наша людина зможе, сплативши двадцять євро, отримати постійний доз віл на поїздки в Угорщину на строк п’ять років. Але, зауважимо, що в нас кордони не з окремими країнами, а в цілому з ЄС. Тому сподіваємося, що подібні умови щодо малого прикордонного руху будуть здійснені з боку всіх інших країн, які межують із Закарпаттям, підписані відповідні угоди".

    Приємно що з боку іноземних представників не було жодної "навеличності", а лише приємна духовна шляхетність. Скажімо, консул Словацької Республіки М.Сладечек повідомив для "Трембіти":

    — Не від вас, а від нас тепер залежить, наскільки ви будете задоволені нашою роботою.

    ТРИВАЄ РУХ ДО СПРОЩЕННЯ ОФОРМЛЕННЯ

    Перший секретар Представництва МЗС в Ужгороді Дмитро Керечанин проінформував, що на сьогодні завершуються внутрішньодержавні процедури, спрямовані на набуття чинності Угоди Україна-ЄС про спрощення оформлення віз, підписаної 18 червня 2007 року. Угодою передбачені суттєві префере

    'edції (пільги) для наших громадян, Зокрема, п’ятирічні багаторазові візи отримуватимуть дружина/чоловік, батьки та діти громадян України, які мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, бізнесмени, журналісти, офіційні особи центральних та місцевих органів влади, постійні чле_ edи офіційних делегацій. Однорічні багаторазові візи видаватимуться діячам науки, культури, спортсменам, професійним перевізникам, членам екіпажів поїздів, учасникам програм обміну між містами-побратимами. Безкоштовні візи отримуватимуть дружина/чоловік, батьки та діти громадян України, які мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, учні, студенти, громадяни, які подорожують з гуманітарною метою, інваліди та особи їх супроводу, спортсменни та особи їх супроводу, журналісти, професійні перевізники, члени екіпажів поїздів, пенсіонери, діти віком до 18 ро ків та залежні особи віком до 21 року, члени офіційних делегацій, представники центральних та місцевих органів влади, учасники програм обміну між спорідненими містами. Зафіксовано консульський збір для інших категорій громадян України на рівні 35 євро, який не буде підвищений до 60 євр о (це передбачене рішенням Ради ЄС). Угодою встановлено чіткий та вичерпний перелік документів, що подаватимуть громадяни України для оформлення віз у залежності від конкретної мети поїздки.

    Наразі проводяться переговори з Польщею та Словаччиною з укладення двосторонніх угод про правила місцевого прикордонного руху, які передбачають багаторазовий перетин кордону мешканцями прикордонної зони без віз на підставі відповідних дозволів. Така Угода, про що вище інформував уже В.Гоблик, підписана з Угорщиною 18 вересня цього року, завершуються процедури щодо набуття нею чинності.

    Г.Гороховська сказала, що "МЗС України докладає зусиль для набуття чинності Угоди Україна — Євросоюз про спрощення оформлення віз та Угод з Польщею, Словаччиною та Угорщиною про правила місцевого прикордонного руху до 1 січня 2008 року — очікуваної дати розширення Шенгенської зони".

    "Трембіта"
    Єврокомісія не буде допомагати Україні в будівництві митних переходів

    Про особливості Шенгенського візового режиму для жителів Закарпаття — з точки зору Угорщини та Словаччини
    Закарпаття: Сусідня Угорщина завершила реконструкцію й будівництво нових пунктів пропуску на кордоні з Україною перед вступом до Шенгену
    Ужгород: Генконсульства Словаччини та Угорщини обіцяють оформляти шенгенські візи для українців упродовж 10 днів і не дорожчими, аніж 35 євро

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Закарпатье в ближайшее время станет независимым и однозначно в ЕС. Конечно же не все нынешние жители станут гражданами Подкарпатской Руси-Русинии. Но они смогут вернуться после люстрации на свою историческую родину!
    http://rusinpresent.narod.ru/62praz.htm

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Etot kommentarij-xorosee nastroenie nadolho. DAJ BOH!!!(10:35)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Поржав! Осінь вже три дні як закінчилася, а шиза не відпускає..

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    (10:35)До такого варіанту може наблизити надання Косову статусу незалежної країни. Тоді може посипатися устрій багатьох країн.Інша справа - чи це й справді благо? Це тема для хорошої, широкої дискусії, і чим швидше і ширше вона буде проведена, тим краще.