ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Будапешті презентували книгу про Голодомор в Україні, а скульптор з Ужгорода представив макет пам'ятника його жертвам

    28 апреля 2024 воскресенье
    46 переглядів

    Матеріали 16 доповідей міжнародної конференції про Голодомор 1932-1933 років в Україні містить книга "Пам'яті невинних жертв", презентація якої відбулася в Українському центрі освіти і культури угорської столиці.

    Як зазначила на презентації редактор і упорядник книги Ярослава Хортяні, голова Державного самоврядування українців Угорщини, матеріали доповідей учених України, Угорщини і Франції з конференції (Будапешт, 2003 р.), що лягли в основу збірника, розповідають про події, які передували голодомору, методи сталінського режиму, що призвели до однієї з найбільших трагедії українського народу.

    Тут опубліковано, зокрема, статті "Голодомор в Україні" директора будапештського "Будинку-музею терору" Марії Шмідт, "Називати своїм іменем" доктора філософії Євгена Сверстюка, "Підсовєтська Україна між двома війнами" доктора історичних наук Сорбонни Володимира Косика, "Голод 1933 року і українська суспільно-політична думка" завідувача відділу Інституту української археології та джерелознавства НАН України Ігора Гирича, "Геноцид українського народу голодомором 1932-1933 років: способи витворення" співробітника Інституту історії України НАН України Олександри Веселової. У виданні подаються також спогади очевидців, які пережили голодомор, тогочасні публікації світової преси, статистичні дані про наслідки голодомору в історичному розвитку України.

    Підкресливши значення книги, посол України в Угорській Республіці Дмитро Ткач відзначив, що вона є продовженням серії заходів, що послідовно здійснює Державний орган самоврядуванння українців Угорщини в поширенні правди про Голодомор 1932-1933 років в Україні. в донесенні її до свідомості українців, всіх громадян Угорщини. Керівник української дипломатичної місії в Угорщині повідомив також, що за участі посольства і української громади Угорщини ця робота буде здійснюватися і надалі. У наступному році, зокрема намічено відкрити у Будапешті пам'ятник жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні, макет якого у рамках заходу представив український скульптор з Ужгорода Богдан Корж.

    Схвально відгукнулася про книгу директор Головного управління національних і етнічних меншин адміністрації Прем'єр-міністра Угорщини Еріка Неймет, відзначивши, що її вихід у світ українською і угорською мовами послужить ще глибшому пізнанню істинної історії про Україну.

    Книгу видано на кошти Державного самоврядування українців Угорщини, Самоврядування українців Ференцвароша, Товариства української культури в Угорщині, Угорського фонду підтримки національних і етнічних меншин.

    Степан ВАШ, Укрінформ
    Парламент Чехії прийняв постанову щодо Голодомору 1932-1933 рр. в Україні
    Закарпаття схилило голови перед жертвами Голодомору

    Мукачево: "Україна пам’ятає! – Голодомор 1932-32 років в Україні"
    В Ужгороді розшукують людей, які пережили голодомор 1932-1933 років

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору