ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чому самопроголошений «апостол» досі продовжує обманювати людей?

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Людська правда

    На жаль, в українській столиці по сьогоднішній день спостерігається масове божевілля під назвою «Руйнування родового прокляття». Триває активна діяльність релігійної організації «Духовний центр «Відродження» (зареєстрована 23.08.2012 р., код ЄДРПОУ 38359370), лідером якої є громадянин Мунтяну (псевдо – Мунтян) Володимир Мірчавич, 31.01.1972 р.н., уродж. м. Дніпра, що позиціонує себе як «тринадцятий апостол» і «помазаник Божий». Організацією періодично ініціюється проведення молитовних зібрань, так званих «крусейдів зцілення» та інших псевдорелігійних заходів (таких, як біблійний коледж «Гора Мойсея», саміт «Четвертий вимір» тощо). Дані молитовні зібрання найчастіше проводяться у приміщенні Палацу Спорту і мають масовий характер, оскільки передбачають одночасну участь у них понад 10 тисяч осіб.

     

    Під час проведення масових заходів у ДЦ «Відродження» провідними «пасторами» організації, а саме громадянами Мунтяну Володимиром Мірчавичем, а також Мунтяну Вікторією Миколаївною, Слободенюк Ліною Іванівною та іншими псевдорелігійними діячами до учасників заходів застосовуються методи інформаційно-психологічного впливу для введення їх в оману та спонукання до передавання на користь організації грошових коштів, цінностей та іншого майна під виглядом «вручення на довірче зберігання Богові». Очільники організації шляхом активного обману повідомляють громадянам неправдиві відомості, зокрема переконують їх у тому, що всі їхні життєві негаразди і хвороби є наслідками впливу демонічних сил, а тому для того, щоб їх позбутися, необхідно здавати на користь організації відповідні суми грошових коштів у вигляді «жертви Богові», після чого нібито для хворих настане одужання, а знедолені стануть щасливими та процвітаючими.

     

    Розмір грошових коштів, які вносяться у вигляді «жертви», варіюється для кожного учасника залежно від його майнового стану (від кількасот гривень – до кількох тисяч доларів на місяць) і передбачає періодичні – щомісяця, виплати громадянином заздалегідь обумовлених сум коштів на рахунки ДЦ «Відродження» за допомогою банківських переказів або безпосереднє внесення їх до «партнерського відділу». Збір грошових коштів від громадян здійснюється на розрахунковий рахунок ДЦ «Відродження» у КБ «Приватбанк» м. Дніпра як у національній, так і в іноземній валюті. Крім того, під час кожного масового зібрання такі збори здійснюються безпосередньо у місці проведення за допомогою спеціальної скриньки для «пожертв», до якої всі охочі зцілитися від хвороб і здобути «благословення» і вдачу складають гроші або інші цінності.

     

    Іншою формою активного обману громадян з боку Мунтяну В.М. та інших «пасторів» ДЦ «Відродження» є так зване «партнерство з Богом», що передбачає укладання свого роду угоди, сторонами якої є сама фізична особа (громадянин) і Бог. Партнерство передбачає відповідні взаємні обов’язки, що вимагають від громадянина систематичного щомісячного внесення відповідних сум грошових коштів на користь ДЦ «Відродження», а Бог при цьому «зобов’язується» надавати йому свій захист, покровительство, допомогу у справах і зцілення від усіх захворювань. Оскільки само по собі передавання фінансів Богові та налагодження безпосередньої комунікації з ним є апріорі неможливим, їх «зберігання» бере на себе ДЦ «Відродження», що позиціонує себе як посередник між фізичною особою і Творцем, та розпоряджається зібраними коштами на свій розсуд, привласнюючи пожертви для власних потреб і використовуючи для прикриття різні форми показової «благодійності».

     

    Набуття громадянином статусу «партнера Бога» передбачає заповнення відповідної анкети із зазначенням імені, контактів і засобів зв’язку, тобто організація здійснює також і збір персональних даних громадян. Інформацію про умови «партнерства» розміщено на офіційному сайті ДЦ «Відродження», та під час кожного зібрання її також озвучують і докладно роз’яснюють Мунтяну В.М. та інші представники організації. Для обґрунтування дієвості такої форми вирішення життєвих проблем застосовуються ретельно підготовлені «свідчення про дива» від різних нібито «очевидців», котрі завдяки партнерству змогли стати успішними або покращити свій стан здоров’я, а під час масових заходів перед присутніми наочно демонструються аналогічні швидкі «зцілення» від хвороб і навіть від інвалідності за допомогою молитов, що насправді являють собою театралізовані вистави за участі підставних осіб, ролі яких є заздалегідь визначеними.

     

    Крім того, для запобігання випадкам ухилення адептів від сплати «десятини», «партнерських» та інших внесків або пожертв з боку Мунтяну В.М. та інших «пасторів» постійно застосовуються різні форми залякування: нібито, в разі несплати грошей у житті громадянина «відкриються двері для демонів», настануть «родові прокляття» й різні лиха, що загрожують втратою всього, включаючи життя.

     

    Таким чином, самопроголошений «апостол» Мунтяну В.М. та інші провідні «пастори» шляхом введення в оману та залякування переконують громадян відмовлятися від медичної допомоги та сподіватися на одужання лише за допомогою молитов, сплачуючи за «диво зцілення» грошові кошти у вигляді добровільних внесків. Зрештою це неминуче призводить до погіршення стану здоров’я значної кількості людей, котрі є адептами «церкви», а тому створює суттєву загрозу національній безпеці України, оскільки прискорює вимирання населення і призводить до втрати українського генофонду. Особливе занепокоєння викликають ті випадки, коли батьки приводять (а тяжко хворих – приносять) на «крусейди зцілення» своїх дітей, а кошти, що було зібрано на їх лікування, проведення операцій або придбання медикаментів, перебуваючи під маніпулятивним впливом «апостола» Мунтяну В.М. передають останньому для оплати «молитовного клопотання» за одужання.

     

    Очевидно, що в діях громадянина Мунтяну В.М. та інших очільників ДЦ «Відродження» наявні ознаки кримінальних правопорушень, а саме заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману – шахрайства, в тому числі вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб і такого, що завдало значної шкоди потерпілим, а також вчиненого в особливо великих розмірах і організованою групою, відповідальність за яке передбачено частинами 1, 2 і 4 статті 190 Кримінального кодексу України.

     

    На сьогоднішній день єдиним дієвим засобом припинення подальшої злочинної діяльності має бути внесення до суду уповноваженими на те державними органами клопотання про припинення державної реєстрації Духовного центру «Відродження» на підставі порушення ним вимог Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», а також статті 190 Кримінального кодексу України.