ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Прокремлівська класика і Білл Гейтс на RT Arabic

    02 мая 2024 четверг
    Аватар пользователя Сергій Молнар

    Від старого доброго «немає доказів» до поширення дезінформації на 117 різних сайтів арабською мовою.

    На цьому тижні EUvsDisinfo додав у свою базу даних (англійською мовою) 45 нових випадків прокремлівської дезінформації. 30 із них були пов’язані з коронавірусом.

    Щоб зрозуміти, наскільки успішними виявилися ці дезінформаційні повідомлення в соціальних мережах, ми зібрали 176 URL-адрес, пов’язаних із цими 45 новими випадками. Потім ми перевірили ці адреси через BuzzSumo – інструмент для дослідження і аналізу, який обробив 133 з них. З’ясувалося, що ці нові випадки прокремлівської дезінформації зібрали в цілому 36 534 репости, лайки та коментарі в Facebook, Twitter, Pinterest і Reddit.

    Найпопулярнішим випадком дезінформації на цьому тижні був матеріал на RT Arabic, в якому намагаються дискредитувати ЄС, заявляючи про те, що він не допомагає своїм партнерам у боротьбі з коронавірусом (що є неправдою), тоді як Китай і Росія кинулись на допомогу. Цей матеріал зібрав 9900 лайків на Facebook, а загальна кількість реакцій становить 10 400.

    Друге місце займає прокремлівський матеріал, у якому стверджується, що Білл Гейтс, можливо, доклав руку до створення коронавірусу й поширення пандемії по всьому світу, щоб імплантувати мікрочіпи в голови людей. Колишній керівник Microsoft нібито хоче це зробити для того, щоб виявити тих, кого перевірили на COVID-19, і провести обов’язкову вакцинацію.

    Крім того, що це твердження не має нічого спільного з реальністю, зазначений матеріал RT Arabic примітний тим, що ним поділилися 116 інших арабських сайтів. Матеріал з RT зібрав загалом 6300 реакцій, з яких 4200 – це це лайки в Facebook.

    Третє місце зайняв відеоролик, опублікований на YouTube каналом Ahí les Va. У відео йдеться про те, що недавня стаття в The New York Times використала президента Росії як козла відпущення, стверджуючи, що його можна обвинуватити у проблемах американської системи охорони здоров’я. Тим не менше вихідний матеріал у The New York Times тільки підтверджує, що Росія пропагує позицію неприйняття вакцинації на Заході. У ньому також розкриваються методи, які Кремль використовував для поширення дезінформації з питань охорони здоров’я впродовж більш як десяти років. Це відео зібрало 4400 реакцій в Facebook і понад 800 – у Twitter, а на YouTube воно легко набрало 296 542 перегляди.

    Інший приклад на цьому тижні – Дмитро Кисельов, відомий російський медіаменеджер і телеведучий, на якого поширюються персональні санкції ЄС. Виступаючи у своїй щотижневій програмі новин і поточних подій на федеральному телебаченні, він стверджував, що немає ніяких доказів походження коронавірусу, і що це схоже на обвинувачення Росії у втручанні в політику США або отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів. Ця гора голослівних заяв зібрала 8 реакцій на Facebook, але також і 125 336 переглядів на YouTube.

    Окрім наведених вище прикладів, привернули увагу кілька груп наративів. Два матеріали спрямовано проти України, і ще дев’ять – проти на ЄС і НАТО як неспроможних або свідомо шкідливих суб’єктів.

    Найрезультативніша група, пов’язана з коронавірусом, складалася з матеріалів, в яких згадувалися, наприклад, Джордж Сорос, Білл Гейтс, «глибинна держава», ЦРУ і масони. За винятком двох із них, ці неймовірно креативні теорії змови зібрали в соціальних мережах менше ніж 1000 реакцій кожна.

    Інші креативні дезінформаційні матеріали на цьому тижні:

    – Українські русофоби стоять за антиросійською дезінформаційною кампанією La Stampa

    – Швеція довела, що ВООЗ здійснила найбільше шахрайство в історії

    – Найпотужніший вірус було занесено в Італію секретною терористичною мережею НАТО з назвою Gladio

    Джерело: EU vs Disinfo