ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Спецкомісія з притань пріватизації запідозріла Трубарова в лобіюванні інтересів олігархів

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Викривач Корупції

    Спецкомісія з притань пріватизації запідозріла Трубарова в лобіюванні інтересів олігархів

    Постприватизаційна перевірка ПАТ "Західенерго", що тепер належить Рінату Ахметову, тривала лише три дні, що не є можливим.

    Про це заступник голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Павло Різаненко заявив на засіданні комісії 04 жовтня.

    Різаненко акцентував на тому, що приватизацію "Західенерго" важко назвати легітимною, бо умови конкурсу були прописані під компанію СКМ Ріната Ахметова.

     

    "Умови конкурсу прописувались таким чином, що, по суті, легше було написати, що назва переможця з трьох букв, на "С" починається, на "М" закінчується, букву "К" можна було не писати посередині. (...) Аспект легітимності цієї приватизації усім зрозумілий, він суспільству зрозумілий, що все це робилось під Ахметова", - заявив депутат.

     

    Зазначимо, що ПАТ "Західенерго" було приватизоване в серпні 2017 року, на той час чинний в.о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров, обіймав посаду керівника апарату Фонду держмайна. А уже у вересні, тобто за кілька тижнів після приватизації підприємства-гіганта, був призначений на посаду виконуючого обов’язки.

    Після приватизації подібних підприємств, ФДМУ має проводити перевірки з виконання умов компанією, що придбала підприємство. Перевірку "Західенерго" Фонд здійснив усього за три дні.

    "Згідно з матеріалами, я бачу, якщо це не помилка, Фонд державного майна України листом проінформував комісію за підсумками поточної перевірки виконання умов щодо продажу пакету акцій ПАТ "Західенерго", що відбулася в період з 28.08 по 01.09. Мене дивує, що за три дні була проведена перевірка по такому об’єкту - одна з найбільших компаній країни", - зазначив Різаненко.

    За його словами, перевірка “Західенерго" мала відбуватись із залученням експертів Мінекології та Міненергетики, які не залучались до перевірки. Зазначимо, що на засіданні був присутній представник Міненерго, який заявив, що жодного звернення від ФДМУ не бачив.

    "Це виглядає, не буду казати слово незаконно, бо не маю права, але не зовсім красиво. Абсолютно. За три дні провести таку перевірку і переконатись в тому, що все це було зроблено - якось із розряду фантастики", - зазначив Павло Різаненко.

    Спецкомісія попросила у в.о. голови ФДМ надати інформацію про те, хто здійснював цю перевірку, яка комісія, хто входив до цієї комісії, чи відбувались виїзди на місце до кожного об’єкту, по яким мало здійснюватись збільшення потужностей. Проте пан Трубаров не знайшов, що відповісти на питання заступника голови комісії і переклав цю задачу на свого колегу, “який безпосередньо брав участь у цих перевірках" - заступника директора Департаменту по постприватизаційному контролю Ярослава Попругу.

     

    Співробітник Фонду підтвердив інформацію, що до перевірки не залучались експерти. Та, як і його керівник, не зміг дати чіткої відповіді на поставлені запитання, крім статистичних даних.

    https://youtu.be/qDhkpmM8vfM

     

    Варто додати, що для приватизації великих об’єктів ФДМУ залучає інвестиційних радників, яких сам же і обирає. Навколо цього вже сколихнулась хвиля скандалів, пов’язана з непрозорістю їх обрання.

    З цього приводу директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров заявив, що ФДМУ легалізував лобізм в інтересах приватних осіб в процесі великої приватизації.

    Крім того, скандальною є і фігура нинішнього очільника Фонду, який, до речі, призначений на посаду з порушенням законодавства. Так, проти Віталія Трубарова відкрите кримінальне провадження через незаконну приватизацію частини будівлі Мінагро. На додачу багато питань викликає і електронна декларація чиновника.