ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Кримські татари відвернулися від Києва

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Українська влада, незважаючи ні на що продовжує боротьбу за повернення півострова до складу "незалежної". Думка самих кримчан з цього приводу українського лідера хвилює найменше, хоча варто було б поцікавитися, що вони думають про повернення на Україну. Адже за останніми опитуваннями, цього не хочуть навіть представники кримсько-татарського населення, до яких Київ намагається апелювати, коли говорить про невдоволення і порушення прав людини в Криму.
    Глава Федерального агентства у справах національностей (ФАДН) ігор Баринов в інтерв'ю «Известиям» розповів, що за останніми дослідженнями переїхати на Україну виявили бажання рівно нуль опитаних кримських татар.
    При відповіді на питання: "якби випала можливість, хотіли б ви переїхати в інший населений пункт Криму, в інший регіон Росії, в Україну, в іншу країну?"0% опитаних відповіли, що хотіли б переїхати в Україну, 82% заявили, що хотіли б залишитися в Криму, 10% — поміняти населений пункт в межах Криму. Ще 2% готові переїхати в інший регіон Росії", — розповів чиновник. Він додав, що для зниження статистичної похибки і підвищення рівня довіри в ролі інтерв'юерів виступали представники цієї ж національності, і у опитуваних була можливість говорити кримсько-татарською мовою.
    Баринов також розповів, що міжнаціональні проблеми в Республіці Крим ще залишаються, але ситуація стабільно поліпшується. Якщо на початку 2016 року 38% кримських татар в ході опитування заявили, що стикаються з труднощами у зв'язку зі своєю національністю, то зараз цей показник становить 27%.
    "До 2014 року Крим існував в іншій правовій площині, більше 20 років в українських реаліях повсякденні потреби людей мало кого хвилювали. Зараз наша держава в прямому сенсі слова повернулася обличчям до кримчан, особлива увага приділяється репресованим народам", - пояснив чиновник. Такі кроки, як надання кримсько-татарській мові і святам статусу державних, відновлення об'єктів культурної спадщини, будівництво шкіл і житла позитивно позначаються на настрої населення.
    "Проблем, звичайно, ще багато. Відновити за два роки становище цілого народу, залікувати історичну рану, яка була нанесена, не так просто. Але ситуація змінюється в кращу сторону", - підсумував він.
    Депутат Бахчисарайської міської ради Костянтин Книрик в коментарі " СП " вважає, що дані опитування відповідають дійсності і пояснює, з чим це пов'язано.
    Зміна настроїв кримських татар пов'язана з тим, що вони з кожним днем все більше втрачають довіру і переймаються неприйняттям до тієї купки маргіналів і терористів в особі Чубарова, Джемілєва та інших, які протягом 24 років серйозно впливали на кримсько-татарське середовище і маніпулювали їй. За минулі кілька років татари побачили, що їхні колишні вожді-справжні терористи, які використовують національне питання для досягнення своїх меркантильних і політичних цілей.
    Насправді, незважаючи на дику контрпропаганду кримські татари взяли активну участь у референдумі, а зараз відіграють не менш активну роль у всіх політичних процесах на території Республіки, починаючи від представництва в місцевих органах влади і закінчуючи участю в партіях, громадських організаціях і політичних процесах.