ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті “горіла” Хустська нафтобаза

    27 апреля 2024 суббота
    72 переглядів

    Стало вже традицією для оперативно-рятувальної служби час від часу проводити навчання, де відпрацьовуються можливі ексцеси на найбільших потенційнонебезпечних об’єктах. Це одночасно дозволяє перевірити боєготовність та боєздатність пожежних частин, а також відпрацювати найбільш імовірні варіанти виникнення вогняного лиха на вказаних об’єктах.

    Місцем останнього навчання стала нафтобаза ВАТ “Закарпатнафтопродукт” у закарпатському м.Хуст. З одного боку цей об’єкт належить до категорії пожежонебезпечних, з іншого будь-який інцидент, навіть не пов’язаний з вогнем, може обернутися на екологічне лихо або спричинити техногенну катастрофу, принаймні, районного, якщо не більшого масштабу. З огляду на те, що ліквідовувати їх наслідки доведеться саме оперативно-рятувальній службі, вибір, який пав на нафтобазу навряд чи назвеш випадковим.

    Перевірити готовність підрозділів кількох районів оперативно-рятувальної служби взяв на себе заступник начальника УМНС України в Закарпатській області з питань реагування на надзвичайні ситуації та застосування сил полковник внутрішньої служби Володимир Бодак. Саме він обирає імовірним місцем пожежі резервуар-двотисячник з світлими нафтопродуктами. Як тільки перші автомобілі з Хуста прибули до імовірного місця пожежі, він ускладнює завдання, повідомляючи про можливий вибух та недостатність сил хустського гарнізону, щоб подолати вогонь. Це означає необхідність формування на базі хустської частини зведеного загону. Тому за кілька хвилин до хустської нафтобази починають відбувати “червоно-білі” автомобілі з Вишкова, Тячева, Виноградова, Міжгір'я та Рахова, задіюються енергетики та медики.

    За півтори години на території хустської нафтобази вже “крутилося” понад 70 пожежників, зусиллями яких передбачалося повністю ліквідувати імовірну пожежу. Поділені на бойові дільниці, вони спрямували свої зусилля по перше на гасіння палаючого резервуару та так званому “охолодженні” поряд розташованих аналогічних ємностей, які за задумом Володимира Бодака, також могли спалахнути у будь-який момент. Змінюючи тактичні задуми, він дав можливість кожному з керівників спробувати свої сили у гасінні подібних пожеж, одночасно нотуючи ті помилки, які вони допускали. Пізніше, коли навчання закінчаться, кожен з них отримає оцінку, а відтак знатиме над чим надалі працювати, аби вони не повторювалися.

    Найбільше нарікань викликали дії адміністрації хустської нафтобази ВАТ “Закарпатнафтопродукт”, яка виявилася не готовою до ліквідації навіть умовної пожежі, а не те, що не приведи Боже, справжньої... Попри високу імовірність виникнення пожежі тут немає телефонного зв’язку, відомчий пожежний автомобіль та мотопомпа – розібрані, добровільна пожежна дружина, що створена на об'єкті, зайняла споглядальну позицію та навіть не намагалася приборкати умовний вогонь.

    Не зважаючи на вказане, пожежники вбачають неабиякий сенс у проведенні подібних навчань і вважають, що поставленої мети досягли. Адже, вони відпрацювали механізм співпраці між різними гарнізонами, перевірили їх боєздатність та попрацювали над вдосконаленням тактичного мислення і навичок начальницького складу, що є запорукою успішного гасіння великих і складних пожеж.

    Центр пропаганди УМНС України в Закарпатській області
    В Закарпатському селі Білин жінка винесла з палаючого будинку дворічного малюка
    За минулу добу на території Закарпаття сталося три пожежі
    Пожежа в мукачівській багатоповерхівці

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору