ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Олександр Мороз проти поєднання депутатського мандата з роботою у виконавчій владі

    03 мая 2024 пятница
    46 переглядів

    Голова Верховної Ради України Олександр Мороз висловлюється проти поєднання депутатського мандата з роботою у виконавчій владі. В ефірі телеканалу «НТН», ввечері, у вівторок, спікер також висловив думку, що такі пропозиції не знайдуть підтримки в парламенті.

    "Я допускаю наявність такої норми після внесення змін до Конституції, але вносити такі зміни процедурно надзвичайно складно і в парламентсько-президентській формі правління я вважаю це нелогічним, це може бути тільки при парламентській формі правління. Я вважаю, що така норма не пройде ні через коаліцію, ні через парламент", - сказав спікер, передає «Інтерфакс-Україна».

    Однією з новацій запропонованого Мін’юстом проекту закону "Про Кабінет міністрів" є положення про можливість поєднання міністрами своїх постів у виконавчій владі із статусом народного депутата.

    Раніше повідомлялося, що 4 серпня парламент затвердив лідера Партії регіонів Віктора Януковича на посту прем'єр-міністра і персональний склад нового Кабінету міністрів. З 24 членів уряду, включаючи прем'єра, 11 - народні депутати (6 - від Партії регіонів, 3 - від "Нашої України" і 2 - від Соцпартії).

    Депутати-сумісники повинні були в 20-денний термін ухвалити рішення - залишатися на роботі в парламенті, чи на іншій посаді і подати відповідну заяву в секретаріат парламенту. Депутатські повноваження достроково припиняються на засіданні Верховної Ради.

    Згідно з статтею 78 Конституції України, "народні депутати не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, посідати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової і творчої діяльності), входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства або організації, яка має на меті отримання прибутку".

    Згідно з Основним законом, у разі виникнення обставин, які порушують вимоги про несумісність депутатського мандата з іншими видами діяльності, народний депутат в 20-денний термін, з дня виникнення таких обставин, припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про складання своїх повноважень.

    Верховна Рада перебувала у відпустці до 5 вересня. Зокрема, серед членів уряду народними депутатами від Партії регіонів є прем'єр Віктор Янукович, перший віце-прем'єр - Міністр фінансів Микола Азаров, віце-прем'єр - Міністр будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства Володимир Рибак, віце-прем'єр Андрій Клюєв, Міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб, Міністр охорони навколишнього середовища Василь Джарти.

    Міністри - народні депутати від "Нашої України": глава Міністерства закордонних справ Борис Тарасюк, Міністр у справах сім'ї, дітей і молоді Юрій Павленко (обидва зберегли свої пости після відставки уряду Юрія Єханурова), а також Міністр юстиції Роман Зварич.

    Зберіг свій пост Міністра освіти і науки соціаліст Станіслав Ніколаєнко. Ще один представник СПУ Микола Рудьковський призначений Міністром транспорту і зв'язку.

    Сам Янукович після затвердження на посту прем'єра, в сесійному залі парламенту заявив про складання депутатських повноважень і закликав зробити це ж й інших членів уряду.

    Замість депутатів, які пішли у виконавчу владу, їх місце займуть кандидати із списків, що перемогли на парламентських виборах політичних сил. У випадку з "Нашою Україною" (3 міністри-сумісники) список "посунеться" на 4 місця. 11 серпня Київський міський голова Леонід Черновецький заявив, що не має наміру відмовлятися від крісла мера столиці на користь мандата народного депутата. На виборах 26 березня він був одночасно вибраний київським міським головою і народним депутатом за списком блоку "Наша Україна". ЦВК дала відстрочення до 1 вересня для реєстрації його народним депутатом у зв'язку з тим, що ще не були завершені судові розгляди щодо спростування результатів виборів міського голови.

    Згідно з пунктом 4 статті 99 закону про вибори народних депутатів, у разі невиконання особою, вибраною народним депутатом, у встановлені терміни вимог про несумісність депутатського мандата з іншими видами діяльності, Центральна виборча комісія ухвалює рішення про визнання цієї особи такою, яка відмовилася від депутатського мандата і визнає вибраним депутатом наступного по черговості кандидата в депутати у виборчому списку відповідної партії або блоку.

    Як раніше повідомляв заступник керівника комітету з питань регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності Верховної Ради Василь Кисельов, призначені міністрами народні депутати повністю перейдуть на утримання Кабінету міністрів після офіційного рішення парламенту про дострокове припинення їх повноважень. Донині депутати, призначені міністрами, одержуватимуть заробітну платню у Верховній Раді.

    В той же час, заступник глави регламентного комітету не виключив, що зарплату депутатам можуть нараховувати в уряді у випадку, якщо буде відповідна заява. При цьому, за його словами, зарплату депутат одержуватиме тільки з одного джерела. Уряд України до останнього часу не коментував питання зарплати міністрів.

    За словами Кисельова, різниця між депутатською і міністерською зарплатами, "якщо і є, то незначна" (зарплата народного депутата - 15-20 тис. грн., офіційний курс Нацбанку - 5,05 грн./$1 – ред.).
    Нову коаліцію буде створено в вересні — Олександр Мороз

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору