ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"PILGRIMAGE" закарпатського художника Артура Тиводара

    28 июня 2024 пятница
    30 переглядів

    Артур Тиводар належить до того вузького кола митців, роботи котрих, побачивши один раз, запам'ятовуєш на все життя. Вони обов'язково залишають у душі глибокий слід.

    Серед інших митців він перш за все вирізняється оригінальною технікою творення робіт. Окрім традиційних матеріалів живопису, таких, як олійні фарби і полотно, автор широко використовує шкіру та напів-дорогоцінне каміння, зокрема агат, гранат, кришталь та інші "неживописні" матеріали. Своїми роботами майстер демонструє, що твір мистецтва можна створити з будь-чого, маючи тільки здібності й бажання. Широко відомий художник Іван Шутєв на відкритті виставки Тиводара відзначив його працелюбність та оригінальність робіт.

    Перша персональна виставка художника відбулася 1990 року в Ужгороді. Відтоді він мав 14 таких виставок у багатьох містах України, зокрема в Рівному, Ялті, Вінниці.

    В обраній техніці майстер працює вже не перше десятиріччя, з року в рік удосконалюючи і розкриваючи все нові й нові її можливості. Роботи Тиводара визначає їх філософська наповненість, глибокий зміст, що ховається за формою. Очевидне захоплення автора філософією Сходу, будизмом і християнством та іншими релігіями. У творчості часто використовує символи та знаки, які зрозумілі тільки утаємниченим, а тому зміст його робіт, їх підтекст не кожному зрозумілий. Центр його творчості — Людина, Всесвіт, Вічність. Більшою чи меншою мірою цій темі присвячені такі його роботи, як "Поїдаючи рибу", "Пастух Простору", "Бхавагад-Гіта як вона є" та інші. Не можна не згадати й про створені майстром ікони "Архангел Михаил и сатана взвешивають Души" та "Борис и Глеб на коне". В них автор досить суворо дотримується канонів візантійської ікони, дозволяючи собі незначні, ледь помітні відхилення від них.

    Особливе місце в творчому доробку Тиводара займає класичний живопис. Його пейзажі мають медитативний характер. Здається, вони створювались у стані глибокої медитації автора і викликають цей стан у глядача. Вони ніби випромінюють спокій, тишу і налаштовують нас на роздуми про вічність. Зовні нагадують вишивку шовком.

    Роботи художника цікаві та своєрідні і, без сумніву, мають свого вдячного глядача.

    Володимир МИШАНИЧ, "Ужгород"
    На Закарпатті проходитиме виставка екс-ужгородця з Волині Карла Якубика
    Закарпаття: З приватного помешкання в Мукачеві викрали картини Бокшая, Гільде та Кончаловського
    Закарпатські художники "відтаборували" у Верхньому Студеному, віддавши шану великому любителеві пленерів угорцю Шимону Голлоші
    В Ужгороді помер відомий закарпатський художник Микола Керечанин

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору